Barnsidan - Vad gör du på semestern då?
Meny

Vad gör du på semestern då?

Vad ska du göra på semestern är en av de vanligaste frågorna just nu. En artighetsfras för många, en skamstämpel för andra.

Andelen föräldrar som inte har råd att åka på semester ökar, 31 procent av föräldrarna generellt och 42 procent av de ensamstående föräldrarna har inget spännande svar på vad de ska göra i sommar, utan kommer att tillbringa den hemma. Vad vi gör eller inte gör på semestern är ett av symptomen på de ökade klyftorna i samhället. Arbetslösheten bland ensamstående föräldrar har ökat de sedan 1991, och det har gett en väldigt tydligt försämring av ensamstående föräldrars ekonomi.

För många ensamstående föräldrar är arbetsmarknaden stängd, man är inte så attraktiv när man är den ende som vabbar och hämtar och lämnar, och får kanske nöja sig med deltid. Eller så står man utan barnomsorg helt om man bor i fel kommun och jobbar på obekväm arbetstid. Ensamstående mammor tjänar i snitt 54 procent av gifta pappors lön. Bristen på barnomsorg gör att man inte står till arbetsmarknadens förfogande och riskerar att förlora sin a-kassa. Det här är faktorerna bakom varför så stor andel inte råd att åka på semester.

Statistiken om semester kommer från riksförbundet Majblomman, som förutom att organisera skolbarn kring försäljningen av Majblommor, där intäkterna kan användas till klasskassan, också ordnar sommarkollo för utsatta barn, och förmedlar pengar till sådana aktiviteter som ligger utöver föräldrarnas ekonomi. Det kan vara pengar till skolresan, glasögon en ny cykel eller en biljett för att åka till mormor över sommaren.

Det finns också en grupp föräldrar som inte kan ge sina barn något sommarlov alls. Det är de studerande föräldrarna som under loven inte har rätt att vara hemma med barnen utan att förlora all ersättning. De kan inte ens överlåta föräldrapenningen åt någon närstående eftersom den möjligheten inte gäller för studerande. Ur ett barnperspektiv är det troligtvis inte särskilt bra att vara hela sommaren på förskolan eller fritids. Det blir inga roliga teckningar och spännande berättelser när man väl är tillbaka i skolbänken, och det blir ingen kravlös tid tillsammans med mamma eller pappa.

Vilka alternativ finns det för hemmavarande familjer i sommarsömniga städer och byar?
Sveriges Makalösa Föräldrar anordnar sommarläger, för barn och föräldrar tillsammans. Det finns kyrkor som ordnar läger, ofta gratis, eller som har möjlighet att ge ett bidrag för att underlätta sommaren. Insolvens – föreningen för överskuldsatta, bistår umgängesföräldrar med löneutmätning att få extra försörjningsstöd över sommaren så att man ska kunna träffa sitt barn och hitta på något tillsammans.

På kommunal nivå finns det möjligheter att förbättra situationen för ensamstående föräldrar. Många kommuner tar numera ut avgift även för juli månad. Den extrakostnaden tillsammans med att barnen äter alla mål hemma och hoppas på sommaraktiviteter slår hårt mot en ekonomi på marginalen. Bibliotek, badhus och museer med låg eller ingen avgift möjliggör att även barn i ekonomiskt utsatta familjer får uppleva kultur och rekreation, även utan att behöva lämna hemorten.

Att lämna vardagslivet med allt arbete och pusslande för några veckors avkoppling är en självklarhet för de flesta av oss. När regeringen kommer tillbaka från sin semester hoppas vi få se konkreta förslag på förbättringar som ska stärka ensamstående föräldrars position på arbetsmarknaden. Det kan till exempel vara barnomsorg på obekväm arbetstid, men vi välkomnar också förslag om riktade stöd till ensamstående föräldrar för att ge gruppen en möjlighet att komma i kapp resten av samhällets ekonomiska utveckling. Det är dags att låta blommorna blomma även för barn till ensamstående föräldrar, för som det ser ut nu kommer det inte att bli någon sommar för dem om inte någon sätter fart.

Helene Sigfridsson
Generalsekreterare
Sveriges Makalösa Föräldrar
www.makalosa.org

Inlagt 2007-06-26 11:04 | Läst 9441 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiotvå med siffror i fältet här

Barnsidan (2007-06-27 12:50)
En liten parallell till detta är många föräldrars "stress" över att ge sina barn långa sommarlov. Föräldrar som saxar och stressar även på sommaren för att barnen ska få sina 10 veckors sommarlov. Ungefär som det skulle vara hemskt att vara på fritids där de kan leka med kompisar, åka till Skansen, bada, käka jordgubbar, spela kubb och delta i brännbollsturneringar..

Jag vet flera familjer där mor- och farföräldrar" tvingas" barnvakta sina barnbarn veckovis, för mamma och pappa måste ju jobba. Och jag vet andra där relationen verkligen lidit för att de istället för att prioritera ledighet ihop har lagt semestrarna efter varandra för att barnen ska få lång ledighet...

I höstas hade DI Weekend ett nummer som handlade om status och listade där saker som är avgörande för vad folk uppfattar som status. Jag minns inte alla saker, men jag minns att "ge barnen långa idylliska sommarlov" fanns med som en statushöjare (speciellt för kvinnor).

Är det så att vi åker på semester och har barnen hemma mycket för att höja vår status eller för att vi vill umgås med familjen? Man börjar ju undra...
A O (2007-06-27 10:27)
Jag tycker att hela den här diskussionen är så himla orättvis. Jag känner så med alla som känner pressen att det ska vara något fantastiskt på semestern, men samtidigt så känner jag mig själv så befriad ifrån hetsen - och jag önskar att jag kunde ge den befrielsen till flera.

Jag kommer inte att ha någon semester i sommar. Jag kommer inte att åka någonstans lyxigt - men det är ingen som ser ned på mig för det eller undrar hur ungarna ska överleva, eftersom jag råkar tillhöra en social kategori där det inte anses viktigt att kunna skryta om utlandssemestern.

Förra året var vi runt på ett gäng saker och gissa vad min lillkille skrev om som sommarens höjdpunkt - att spela Yatzy med Megan - något som han gjorde hemma typ veckan innan skolan började. Jag är så glad över att han inte känner behovet av att toppa kompisarnas resor - och får sorg i hjärtat när jag tänker på hur många barn det är som känner det behovet.

Annars tycker jag att man kan ha ganska roliga semesterar som inte kostar. Vi campar gärna och dåliga tält är billiga och ger mycket glädje - bara man har så nära hem att man kan dra när det regnar för länge! En helg med tältning på Grinda kostar nästan ingenting och känns som en lång semester - även om det bara är en eller två nätter borta.

En fantastisk sak med att vara multikulti är att jag vet hur lite semester man har i andra länder (för att inte tala om barnledighet) Ibland känns det väldigt intressat att vi i Sverige tar så mycket för givet att det är krav för ett gott liv när större delen av världen har ett gott liv utan.

I USA, t.ex. är semestern max 2 veckor/år. 3% av befolkiningen (eller om det var 2%) har pass. De flesta har aldrig varit utanför sin egen delstat. I Nepal har man ingen semester alls. Jag lovar att det finns lyckliga människor i båda de länderna.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook