Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Det är vår!

Vips så har det gått en månad till. Fredrika är nu snart 7månader. Hon äter bebismat, börjar jollra konsonanter och sitter helt käpprak i ryggen och bara tittar. Och skrattar så hon kiknar åt sina syskon. Jag tror livet leker. Och ja, det är ju vår nu!

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-03-28 15:27 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Syskonkärlek

Felix skriver kärleksbrev på whiteboarden. Ha lite överseende med att bokstäverna inte alltid är åt rätt håll :)

"Hej Fredrika jag älskar dej" står det.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-03-28 15:23 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tänk om man hade en sjuårings självförtroende

Det är härligt att prata med barn tycker jag, de är liksom - klyscha - oförstörda och onaggade i kanterna.

På väg hem från skolan tillsammans med F och hennes kompis E:

F: Mamma, vet du. Vi ska ha dansuppvisning på fredag.
Jag: Jaha vad roligt!
F: Det är E som lärt oss dansen.
Jag till E: Wow, har du lärt dom en hel dans?
E: Mmm
Jag: Går du på dans eller så?
E: Nej, jag går på konståkning. Men jag är faktiskt väldigt bra på dans! Väldigt bra.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-03-26 23:16 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Glad Påsk!

I år firar vi påsk tidigt. Ibland har det blivit april innan påsken kommer. Hur kommer det sig att påsken firas på olika tidpunkter? Julafton är ju t.ex alltid den 24:e december. Det finns en förklaring, men för att få helheten tar vi det från början.

Den judiska påsken är gammal. Cirka 1200 fKr levde judarna i Egypten i slaveri efter att ha utvandrat från sitt eget land Israel. Judarnas ledare Aron och Moses fick bud från Gud om hur de skulle befria sig och kunna återvända till sitt hemland. De skulle på fullmånsaftonen i Nisans månad slakta ett lamm och måla med blodet ovanför dörren till hemmet. Gud själv (genom en döds- eller mördarängel) skulle gå och döda allt förstfött i Egypten, men skona de som hade offerlammets blod målat på huset. Farao kallade Mose och Aron till sig och sa åt dem att ta sitt folk och gå från Egypten. På så sätt kunde Judarna återvända till sitt Israel och man har sedan dess firat påsken som en av de viktigaste högtiderna på året.

Den kristna påsken är född ur den judiska påsktraditionen även om kristna ser påsken som den största högtiden eftersom det var då Jesus korsfästes, dog och återuppstod. Jesus korsfästes under den judiska påsken och hade dessförinnan ätit av offerlammet som därmed blev en del av den heliga nattvarden. Det finns fler sammanlänkningar, men de tar jag inte upp här.

Kort kan man alltså säga att påsken firas av judarna för att minnas exodus, dvs återtåget till det heliga landet och av de kristna för att minnas Jesu lidande, död och uppståndelse.

Så det här med tidpunkten då? Man kan egentligen säga att påskens placering i tiden är en kompromiss mellan olika kristna grupperingar. Judarna firade påsken den 14:e dagen i Nisans månad, då var det alltid fullmåne. Detta kunde ske på vilken som helst av veckans dagar. De kristna som bodde kvar i Israel firade påsken samtidigt som den judiska påsken. De kristna som inte levde tillsammans med judar (dvs kristna i Rom och Alexandria) tyckte att påsken borde firas en söndag eftersom det var den dagen Jesus återuppstod.

Vid kyrkomötet i Nicea (325e Kr) avgjordes den sk påskstriden och man beslutade att separera den kristna påsken från den judiska påsktraditionen. Den kristna påsken styrs sedan dess av vårdagjämningen - den dag på året då dag och natt är lika långa. Den första söndagen efter fullmånen efter vårdagjämningen blir påsksöndagen (påskdagen).

Så även om man frikopplade den judiska och kristna påsken så har fullmånen fortfarande ett stort finger med i spelet. Detta gör alltså att påsken är en rörlig högtid och kan inträffa så tidigt som 22 mars och så sent som den 25:e april.

Varför heter det påsk? Namnet påsk kommer från det hebreiska "pasach" som betyder gå förbi vilket var just vad mördarängeln gjorde vid de hus där offerlammets blod var målat. Det latinska ordet blir paska som på svenska blir påsk, på italienska pasqua, på engelska passover osv.

Men det finns också andra namn på påsken, i Tyskland säger man t.ex ostern och i England/USA easter. Det ordet kommer från en vårgudinna ur den nordeuropeiska mytologin som hette Ostra. Nu börjar det bli intressant för det är nånstans här i smältdegeln av judiska, kristna och hedniska traditioner som dagens påsk faktiskt skapats.

I Sverige var vi länge hedningar med högtider och traditioner från asatron där mycket styrdes av årstiderna och jordbrukets skiftningar. På 800-talet började Sverige bli kristet, men det tog flera hundra år innan kristendomen blev den dominerande religionen i Sverige och efter att ha varit katolskt blev Sverige protestantiskt på 1500-talet. Och med alla dessa svängningar fram och tillbaka har det varit praktiskt att en del av gamla hedniska traditioner sammanföll med judiska och kristna traditioner. I asatron offrade man t.ex för att vårsådden skulle lyckas riktigt bra. Detta sammanföll ganska naturligt med den kristna offertraditionen (som ju egentligen kom från den judiska). Att naturen återuppstår passar ju såklart också bra med Jesu uppståndelse.

Så - det är alltså inte så enkelt att påsken firas enbart för att minnas Jesu liv och lidande. Mycket av de som hör påsken till visar på vilken mix av traditioner påsken är.

Påskägg
Vi pyntar med ägg, ger varandra godisfyllda påskägg, skickar kort med ägg och kycklingar på och äter mycket ägg under påsken. Detta tros höra ihop med att hönorna började lägga ägg igen efter en lång vinter då de inte la så mycket ägg.

Påskris
Påskriset tros ha en koppling till Jesu intåg i Jerusalem då palmblad ströddes framför honom. Tar man in riset och sätter det i vatten spricker bladen ut och påminner om den vår och gröda som står framför oss.

Det fanns också en tradition med risning förr, dvs man piskade folk med ris. Traditionen är gammal, redan från medeltiden finns den beskriven i Sverige. Risningen skulle verka som en påminnelse av Jesu lidande men fick snabbt en skämtsam ton då man steg upp tidigt om långfredagsmorgonen och smög sig på de som fortfarande sov, slet av dem täcket och risade dem. Vem som helst kunde risa nån annan vilket särskilt uppskattades av de sin annars inte hade så mycket att säga till om (barn och tjänstefolk t.ex).

Påskkärring
Skrock har alltid funnits i folktron och enligt den så flög häxor till Blåkulla på skärtorsdagen.

Här kan du läsa mer om häxor, påskkärringarna och annat i den svenska påsktraditionen.

Påskharen
Detta är en tradition från Tyskland där man tror att det är påskharen som kommer med påskäggen.

Varför är påskfärgen gul?
Den gula färgen kommer inte från kyrkan där den liturgiska färgen för påsken är lila. Antagligen kommer det gula ifrån att de växter som blommar så tidigt är gula (påskliljor framförallt), att solen återvänder och samt alla ägg och kycklingar som förekommer i alla former.

Det var lite kortfattat om påsken. Nu vill jag veta hur du firar du påsk! Hur pyntar ni? Vad lägger ni i påskäggen? Vilka får påskägg? Vad står på påskbordet? Går barnen påskkärring? Berätta allt om din påsk.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-03-19 12:11 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Funderar på taggtråd och sirener

Vad är det hundägare och kattägare? ÄR dom en annan sorts människor eller varför går det inte att förstå sig på dom?

Varje helg plockar jag bort X stycken kattbajskorvar ur rabatter och sandlådan. Varje morgon har bilen nya kattspår på vindrutan. Min bebis kan aldrig sova utomhus för jag slår vad om att en katt kommer och pissar i åkpåsen. På sommaren kan man inte ha dörrar öppna för då smiter katter in och är omöjliga att få ut.

Hundar springer lösa, bajsar i syrénhäcken, människor är inne på vår tomt och letar efter hundar som sprungit bort. Alla hundar vi möter skäller, hoppar och "vill hälsa". Jag blir helt livrädd. En gång röt jag i ren panik att "ta bort hunden" - och fick en sur blick tillbaka. Noll förståelse.

Och jag vet att detta inte är något lokalt fenomen, utan det finns tusentals runt om i landet som känner igen sig. Det är såklart inte hundens eller kattens fel, det är ägarens. Men jag blir verkligen galen på dessa djur som faktiskt förstör!

Jag har pratat med några av kattägarna och de bara ler (ungefär som att de tror att man skojar) och säger att det är ju kattens natuuuur att springa lös, inte kan man stänga in eller koppla dem... Och hundägarna är inte så mycket bättre faktiskt. De bara flinar och säger "han är sååååå snäll" när hunden skäller, morrar och skrämmer livet ur mig och alla barn på gatan.

Jag vet faktiskt inte vad som ligger i min natuuur om jag blir mer trängd än så här. Kanske taggtrådstängsel... kanske svarta sopsäckar?

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-03-17 10:28 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vi hejar på Charlotte!



Sen håller vi också en extra tumme för duktiga Amy.

Vilka tippar du som topp tre i Melodifestivalen 2008?

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-03-15 10:36 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

När Lejonkungen var svartvit

Man tycker de är så kloka och insiktsfulla. Men ibland inser man att man faktiskt ligger lite för vad gäller erfarenhet och framför allt perspektiv.

Filippa har just hittat ett gammalt videoband med Lejonkungen

 - Åh, den här... Den kommer jag ihåg att jag såg när jag var liten och den var såå läskig
 
Tuffa lillebrorsan kontrar

- Äh, den där såg jag när jag var TVÅ år och var inte alls rädd!

Stora syrran är nu lite förnärmad

 - Lejonkungen inte fanns inte ens då, när du var 2år. Det var ju faktiskt 2004!

Den allvetande mamman rycker in

 - Lejonkungen faktiskt är en ganska gammal film, den kom 1994.

Filippa:

 - Aha, så den var alltså svartvit från början?"


Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-03-14 11:23 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

I made this!

När jag hade syslöjd i skolan skulle alla sticka en egen maskot. Min blev fulast av alla, sen dess har jag fått för mig att jag inte kan. Men jag har det i blodet, min mormor kunde sticka, brodera, virka som en gud. Min mamma kan sy vad som helst - hon har t.ex sytt min brudklänning och utklädningskläder till barnen. Jag vill också kunna. Men jag kan knappt sy en simpel gardin!

Jag är egentligen också himla pysslig och rätt händig av mig. Kolla bara här vad jag broderade under universitetstiden (ja, jag hade tråkigt :)



Så när jag tänker efter så handlar det nog mer om självförtroende. Den där bajenmaskoten från syslöjden har förföljt mig länge nog och nu ska jag utmana mig själv med att sticka nånting. Det finns så mycket fina garner som verkar göra jobbet, så nu ska här stickas. Lovar att rapportera hur det går.

Håller du på med något handarbete eller annat pyssel?

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-03-12 10:45 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Barnens nyheter

Filippa (7) har börjat intressera sig för nyheterna på tv och i tidningarna. Hon läser texttv och lyssnar intensivt på ekot i SR.

Idag har hon gjort sin egen nyhetstidning.

Braskande rubriker på förstasidan. Riktiga hemskheter.


Det ser ljust ut i ekonomidelen, både Göteborg och Järfälla (!) får nöjesattraktioner.


Kultursidorna rapporterar och underhåller med lite sudoko


Vädret verkar lovande för imorgon. Sol och 50 grader varmt.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-03-09 11:59 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Här sitter vi och jobbar

Får man en så här snäll och lugn liten bebis är det inga problem att fortsätta jobba.


Jag är så glad att jag inte behövt släppa arbetslivet helt den här gången. Jag vet inte vad jag skulle göra hela dagarna faktiskt!

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-03-07 12:20 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Undrar du vad ditt barn gör på internet?

Det vore väl konstigt om barn av idag var internethandikappade som vi var då i internets barndom. Vi tyckte det var helfräckt bara att man kunde klicka på saker och hitta helt andra saker! Att man bara 10 år senare skulle kunna se på tv, ringa, påverka samhället via internet var en utopi. Nu är det andra bullar och det är väldigt intressant att se hur fort och lätt det går för mina barn att snappa upp, anamma och se helt andra saker än jag gör när jag surfar.

Det klickas hejvilt och de hittar Bamse, djurfakta, kläder med DIF-tryck, de googlar, hittar bilder att skriva ut och färglägga, pyssel, sudoko, korsord, bingo (!). De undrar varför jag inte har nån bakgrund på min MSN, de hittar videoklipp på youtube, pysslar med sin weemee och har en bildblogg. Det är fascinerande och samtidigt skrämmande.

De skulle lätt kunna halka in på "fel" sidor, kanske lämna ut namn o telefonnummer, beställa grejer till vår adress eller bete sig dumt emot nån de råkar träffa på "därute". Jag gissar att barn också ser detta som många vuxna ser (tror) att man är anonym och osynlig på nätet och därmed säger saker som man aldrig skulle stå för i verkliga livet.

Tidningen PCFörAlla har lagt ut Per Hellquists bok "Handbok för föräldrar - Lär dig vad ditt barn gör på internet" att ladda ner fritt. Klicka här för mer läsning + ladda ner eboken.
Kanonbra! Det blir helgens läsning.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-03-07 00:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Att komma hem ska inte vara som en schlager

Jag älskar att vara hemma så mycket att det kanske gränsar till inskränkthet. Det kan ibland gå flera veckor utan att jag åker till stan eller upplever något mer extravagant än hämtningar och lämningar av barn samt storhandlingar på närmaste Ica. Men jag stortrivs hemma och nöjer mig med de utsvävningar modern teknik kan erbjuda (läs: surfa, glo på TV, skicka SMS). Mitt hem är min borg.

Många kvinnor upplever att hemmet är ännu en källa av stress och krav. När de kommer hem från ett jobb där chefen kanske kräver omänskligt mycket och kollegorna snackar bakom ryggen så skulle de behöva komma till en lugn och trygg plats utan massa krav.

Istället upplever de ännu mer krav, ännu mera stress när de kommer hem. Alla måsten som pockar i form av oputsade fönster, dammråttor i hörnen, gympapåsar att packa och gamla matsäckar att rensa. Etc. Och så vidare. Lägg till de alla de mer eller mindre uttalade krav från man, barn och sig själv att vara problemlösaren, projektledaren och målvakten som parerar för och fångar upp allt som kan störa livspusslet.

För sån är ofta kvinnans roll. Hon löser det mesta, har hela familjens schema i huvudet och håller alla bollar i luften. Stress är skadligt i många hänseenden, och allt fler kvinnor drabbas allt tidigare av hjärtproblem.

Jag förstår om kvinnor inte alltid ser fram emot att komma hem. Jag tycker att alla ska känna att hemmet är en plats där man känner sig trygg, avspänd och uppskattad för den man är istället för vad man gör. Först då kan man koppla av och göra sig redo att möta en större och mer kravfylld omvärld.

Jag tycker Per Hagman har fel när han säger att komma hem ska vara som en schlager. Schlager för mig är dunder, brak och stora känslor. Inget av det vill jag hitta hemma - att komma hem ska vara som sakta vågskvalp eller nåt.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-03-04 07:17 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera