Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Fattiga barn i Sverige

Janne Josefsson och Uppdrag Granskning har letat i hela Sverige efter barnfattigdomen och de över 200.000 barn som i kampanjer från både Rädda Barnen och BRIS framställts som de svälter och fryser i för tunna vinterjackor. Allt medan vi andra sitter inne i värmen och fredagsmyser. Men Janne hittade inga barn som svalt eller frös och ifrågasatte om det finns nån barnfattigdom i Sverige 2013.

Det finns fattiga barn i Sverige, Janne Josefsson hittade dem bara inte för att signalementet var fel.

Att vara fattig i Sverige innebär (tack och lov) inte att man riskerar frysa eller svälta ihjäl. De fattiga barnen må ha mat på bordet och kläder på kroppen, men kanske inte så mycket mer. De oroar sig för framtiden och sakar bort livsviktiga saker som vänner och aktiviteter. De barn som lever i familjer med extremt knappa resurser skäms över sin situation och kväver sina egna behov för att inte ligga till last. Det där gnager stora stora hål i självkänsla och tilltro till framtiden och omvärlden. 

Rädda Barnen har just släppt en ny skrift;  "På marginalen - vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken" där några av de utsatta barnens röster hörs. Ladda ner som pdf.

Det jag slås är känslan av utanförskap, att känna skam och skuld över familjens situation. Att inte kunna hänga med kompisarna på ett livärdigt sätt, för att man inte har råd med 100 kronor till skolutflykten, att gå på bio med kompisarna eller köpa dataspelet som alla samlas om och pratar om.

I sin jakt på att synas i mediabruset och att samla in pengar har Rädda Barnen, BRIS och Majblommar friserat siffrorna, dragit för drastiska slutsatser och vinklat fakta så de förvrängts.

Det var dåligt, riktigt dåligt. Men det går att förlåta. Däremot går det inte att förlåta att vi väjer från att inse att det finns barn i vårt rika land som behöver bli hjälpta och sedda.

Skrivet av: Barnsidan
taggar
barnfattigdom  
Postat 2013-01-18 12:26 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook