Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Gamla mammor

På sistone har DN haft en serie artiklar om att allt fler blir allt äldre när de blir mammor. I Stockholm har antalet mammor som fyllt 40 år ökat markant. Jag måste säga att jag bli milt bestört över det. Jag kan inte riktigt förklara det. Oftast går det ju jättebra, även för de förstagångsmammor som är runt 40.

Läkare och professorer DN pratat med menar att det finns en stor okunnighet om riskerna med att vänta med barnafödandet men även en övertro på fertilitetsbehandlingarna. År 2010 räknar man med att var sjätte kvinna är barnlös (en del frivilligt såklart).

För ett tag sedan fick jag en bok som handlar just om gamla mammor. Boken "Att bli mamma efter 40" är skriven av Inger Hellman i syfte att reda hur det är att föda barn när man är över 40år. Vilka attityder möter man? Vilka är nackdelarna och vilka är fördelarna? Och varför väntar man så länge? är några av de frågor som behandlas i boken. Boken börjar med Ingers egen berättelse, och följs av ett tiotal andra "gamla" mammors berättelser samt reflektioner över barnomsorgspersonal och vårdpersonals attityder.

I början blev jag rätt irriterad på tonen i boken. Den fick mig som fött barn relativt "ung" (27år, dvs inte "ungt" egentligen) att känna att jag nästan gjort något överilat. För att visa att det finns fördelar med att vara 40+ när man blir förstagångsmamma används argument som "man har hunnit skaffa livserfarenhet och utbildning", "funnit sig själv och mognat". Jag kände mig som en omogen slarver!

Biologiskt sett är det optimalt att få barn före 25 och efter 35 går fertiliteten ner markant och riskerna för barn och mamma ökar. Såklart varierar detta med några år upp eller ner. Men att jag känner mig gammal nu när jag är gravid med tredje barnet vid 34 års ålder är inte konstigt. Biologiskt sett är jag det! Men på MVC tycker de att jag är ung! Och få förstår att jag nojar över alla riskerna. "Det finns ju de som är mycket äldre och har klarat det bra!"

Jag tycker den attityden är ganska oroande. I det enskilda fallet kanske det inte spelar någon roll om man är 25 eller 40 när man får barn, men i ett större perspektiv kan vi inte gå runt och tro att den här utvecklingen är ok, varken samhälleligt eller för de enskilda individerna. Att inte kunna få barn eller det antal barn man önskar är en livskris för många!

Fönstret för att bli mamma är egentligen (biologiskt sett) ganska litet. Kombinerat med alla saker man itutats "ska" ha gjort innan man skaffar barn gäller det att allt klaffar. Jobb och ekonomi är faktorer som påverkar när vi "vågar" ge oss på föräldraskapet. Frågan är om vi inte har lite för höga krav på allt som måste vara ordnat?

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2007-05-28 14:19 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

På allas läppar: ESC

I år var det ju ändå "rätt" låt som vann, men ändå kommer de besvikna tårarna och dåliga förlorarna fram. Kvällstidningarnas löpsedlar dånar ut sina "lägg ner skiten" och kändisarna rasar på grund av alla "oseriösa" tävlingsbidrag.

Jag tycker The Arks låt var kanonbra. Men glamrock 2007 känns inte så nytt och fräscht, och det behövs något som sticker ut för att kunna ta röster från oväntade håll. En bra melodi räcker inte. Några kanske tyckte kanske The Arks nummer var wild and crazy, men vad var det i jämförelse med discokulan från Ukraina? Och sån pricksäker skönsång ala serbiskans var det verkligen inte. Ola lät flåsigt nervös i jämförelse.

Jag har jättesvårt att förstå alla svallande känslor som alltid kommer i svang efter Eurovision Song Contest. Sverige är ett litet land, vi har få i befolkningen och även våra grannländers befolkningar är små. Är det så konstigt att vi och våra grannländer får få röster? Länder nära varandra som delar historia och kultur har föga förvånande liknande smak. Vi röstar på våra nordiska grannländer. Röstar på sina grannländer gör serber, kroatier och bosnier också. Och fransmän, belgare och holländare.

ESC är en simpel tyckartävling. Vad man tycker om musik känner man i magen. Det man får en bra magkänsla av röstar man på. Krönikörerna, tyckarna och förståsigpåarna tycker att röstningen har blivit för politiserad, de vill göra om tävlingen för att vi fina i väst ska få ta tillbaka utrymmet. Har man inte gett magkänsla lite för mycket betydelse då?

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2007-05-14 10:13 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Långhelg

Ahh, dessa långhelger är så sköna så här års! Det är inte konstigt att vi blir inbundna och sura under hösten - vi är ju aldrig lediga tillräckligt så vi hinner se varandra. Vi tog ledigt på Valborg och fick 4 dagars sammanshängande ledighet. Ute på landet kopplade jag inte upp mig alls och mobiltelefonen var ständigt avslagen (eller på annan plats).

Vilken befrielse det är att bara ta dagen som den kommer, äta när man är hungrig, umgås när man vill det, gå iväg när man har lust att vara solo och sova när man är trött! Man fattar inte det geniala i det enkla förrän man provat!

Igår var vi dock tvungna att ge oss av i all hast då äldsta dottern kraschade in i en bergsknalle och blödde från mun och näsa. Vi torkade av det mesta blodet och åkte iväg till akuten. Jag kan berätta att om man kommer med ett barn som blöder från munnen behöver man inte sitta bland de andra i väntrummet som hostar och snörvlar ikapp. En sköterska och en läkare kom direkt och kollade. Vi var därifrån på mindre än 10 minuter (inget behövde åtgärdas). Idag har vi akuttid hos en tandläkare. Jag vet inte riktigt hur det här "akutkrisen" ser ut, jag har bara sett den på löpsedlar.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2007-05-02 08:40 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook