Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Prata med barnen om mens, kroppshår, svett, finnar och pubertet? Inga problem!

Ibland kan det känns lite jobbigt eller pinsamt för barn (och vuxna) att prata om puberteten, men eftersom övergången mellan barndom och vuxenliv är en omvälvande och förvirrande period så är det bra att prata med sina barn om vad som händer i kropp och knopp under puberteten. Här finns en bra text om vad som händer i puberteten.

Norska NRK (Norges motsvarighet till SVT) har gjort en helt underbar serie om puberteten. Inslagen har en humoristisk ton, men är fulla med fakta och saker som är bra att veta. Här avhandlas ämnen som hur brösten utvceklas, mens, hur könsorganen växer och förändras, kroppsbehåring, svett, finnar, målbrottet och mycket annat spännande som händer i kroppen.

För de som har svårt med norskan så är klippen nedanför översatta till engelska.

Del 1: Hur startar det?

Del 2: Bröst

Del 3: Penisen

Del 4: Kroppshår

Del 5: Tillväxt och målbrottet

Del 6: Vaginan och mens

Del 7: Svett och finnar

Del 8: Varför kommer man i puberteten?

Skrivet av: Barnsidan
taggar
..  bröst  finnar  hormoner  NRK  pubertet  snart få mens  svett  tonår  
Postat 2016-02-12 11:21 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vad gör du om ett barn sätter i halsen?

mama.nu har man kunnat läsa om Alexandra som förlorade sin dotter Nova i en kvävningsolycka. Att Nova dog är en väldigt sorglig och tragisk utgång på en händelse som händer väldigt snabbt och kan drabba vem som helst. Varje år dör ungefär 3 barn till följd av kvävning. För något år sedan dog ett barn på en förskola efter att ha satt mat i halsen, trots att personalen försökte göra fria luftvägarna och göra första hjälpen.

Det finns ett par saker man kan göra för att minska riskerna för att minska riskerna för att barnet sätter i halsen:

  • Plocka undan små föremål hemma. I nya situationer och på platser som är nya så ta som vana att scanna av efter små saker som ditt barn kan tänkas sätta i halsen. Många kvävningsolyckor sker på platser bland mycket folk, där föräldrarna kanske brister i uppmärksamhet.
  • Anpassa matbitarnas storlek efter vad barnet klara. Skär alltid korvbitarna, köttbullar och cocktailtomater tvärs över, som halvmånar. Just korv är viktigt att ge i små bitar för det suger sig lätt fast i luftvägarna.
  • Var extra försiktig och uppmärksam om barnet är förkylt och luftvägarna är mer slemmiga. Om barnet hostar till är det lätt att de i stället andas in maten.
  • Rörelse och något i munnen är alltid en dålig kombination. Man ska t.ex inte låta barn springa eller hoppa runt med tuggummi eller godis i munnen. Barn ska inte ha munnen fulla med popcorn eller snacks om de dansar disco på kalas eller liknande.
  • Mata inte ett trött barn utan att kolla att barnet sväljer och har munnen tom innan det somnar. Barnets mun kan verka liten men eftersom gommen är hög kan mat klibba fast där, mat som sedan kan falla bakåt och fastna.
  • Låt aldrig barn i baksätet eller i vagn äta ensamma utan uppsikt! Om de sätter i halsen kan de varken hosta eller skrika och uppmärksamma de vuxna som sitter i framsätet eller går bakom vagnen.
  • Behöver barnet äta i bilen, så sätt dig bredvid och servera mjuk mat som t.ex risifrutti, yoghurt eller mosad banan. 
  • Ge aldrig tuggummi eller godis i bilen!

Om olyckan är framme och barnet satt i halsen

När olyckan är framme gäller det att vara förberedd och veta hur man gör. Det bästa är att gå kurs där man får träna praktiskt på dockor, men man kan lära sig mycket genom olika appar och instruktionsfilmer.

Vad gör man då?

Om barnet hostar och försöker andas är det ett gott tecken. Låt barnet själv pröva att få upp det som fastnat. Ingrip inte om det finns kraft i hostan.

Om barnet slutar hosta eller du märker att något fastnat fast barnet är tyst så måste du agera snabbt för att göra luftvägarna fria igen. I den här text kan du läsa mer ingående hur du räddar ett barn från att kvävas.

Här kan du kolla på en instruktionsfilm som visar hur man kan rädda livet på ett en bebis och barn som satt i halsen och inte kan andas. Örjan Ahl från Securitas Brand & Räddning visar på dockor hur man gör - titta och lär dig hur du kan rädda liv om olyckan är framme!

Om ett barn sätter i halsen och får svårt att andas gäller det att agera snabbt. Örjan Ahl, från Securitas Brand & Räddning, visar åtgärderna vid luftvägsstopp.

Posted by Securitas Sverige on Monday, May 4, 2015

Målet är att tömma lungorna på luft och därmed trycka upp det som fastnat. Kom ihåg att ringa 112 om du efter 3 serier med 5 ryggslag och 5 bröstslag inte får bort stoppet innan du försöker igen. GE INTE UPP - fortsätt hjälpa barnet till ambulans är på plats.

Om barnet tappar medvetande - börja med hjärt-lungräddning. Det kan du läsa mer om här!


Läs mer här

Artikel på aftonbladet.se

Artikel på familjeliv.se

Här kan du ladda ner en affischer och foldrar med illustrerade instruktioner för att livrädda barn i olika situationer. De är tänkta att finnas på alla förskolor, BVC, MVC, vårdcentraler, öppna förskolor, familjecentraler och hemma hos barnfamiljer.

Skrivet av: Barnsidan
taggar
..  
Postat 2016-02-02 21:46 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook