Barnsidan - Mia Althoff - på barnsidan
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Varför sa ingen hur jobbigt det är med barn?

Blöjbyten, vaknätter, snor, trots, utbrott och nerkissade kläder. Kladd, syskonbråk, vattkoppor och tidiga skjutsar till fotbollsträning. Tandsprickning, sömnbrist, matvägran och evighetstjafs om meningslösheter. Bråk i baksätet, stökiga rum, skoltrötthet och hysteriska barnkalas. Trampa på legobitar, bli däckad av vinterkräksjuka, missa planeringsdagar och vada genom en miljon skor i hallen. Att oroa sig om natten när ungen är ute och ränner. Ha ångest över att de blir utfrysta eller mobbade, att inte få inbjudan till ett enda kalas.

Allt det och lite till var jag beredd på. Allt det där kunde jag föreställa mig, förbereda mig för och parera under tiden.

Men att barnen ska lämna en går emot allt som hitintills varit meningen med livet!

För dem är meningen att bryta sig loss och vara fria. Det är meningen att de ska frigöra sig och stå på egna ben. Det är meningen att de ska bli självständiga och klara sig utan mig.

Det är meningen, för barnen ja. Men hur kan det vara meningen för mig?

Ja, allt skulle vara så mycket värre om de inte hade förutsättningar och förmågor att klara sig själva. Om deras fysiska eller mentala förmågor satte käppar i hjulet för frigörelsen. Såklart.

Tomheten efter ett liv fullt med barnen - går den nånsin att komma över? I tanken kompenseras den inte av den återvunna friheten att göra som man vill och helt rå om sin tid och sina tankar.

Det sägs att människans artframgång beror på en  ”mormorsgen” som innebär att vi, till skillnad från alla andra däggdjur, fortsätter leva även efter de fertila och barnalstrande åren. Det innebär att vi kan hjälpa våra barn att ta hand om sina barn vilket stärkt vår arts överlevnadsgrad. Kanske det kan bli en tröst för framtiden?

"Making the decision to have a child - it is momentous. It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body."

Elizabeth Stone

Skrivet av: Mia Althoff
Postat 2019-10-08 19:55 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Konservera sommarkänslan

Än är det lite sommar kvar - hoppas ni njuter i fulla drag av ledighet, sommarvärme, bad och tid tillsammans. Ett utmärkt sätt att ta till vara på och konservera sommarfeelingen kan vara att gå igenom sommarens bilder och skapa fina minnen av dem.

OptimalPrint erbjuder barnsidans alla besökare hela 40% rabatt på alla produkter i shoppen. Ange rabattkoden alla40sve för att få rabatten.

En fotobok med sommarens bilder kommer garanterat framkalla fina minnen senare i höst när temperaturen är lägre och dagarna kortare.

Det finns många fina mallar att välja mellan och att skapa fotoboken är ett enkelt och kul projekt att göra tillsammans.

I shoppen finns också andra spännande produkter, t.ex. affischer och fotokalendrar.

Fotokalendrarna är så smarta att man kan välja startmånad, så passa på att skapa en kalender med sommarens minnen inför höstens skolstart. 

Skrivet av: Mia Althoff
Postat 2019-08-04 17:53 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

"Förstå ditt barns hjärna" - ny bok om barnets emotionella och intellektuella utveckling

I den här banbrytande och kritikerrosade boken erbjuder neuropsykiatriken Daniel J. Siegel och föräldraskapsexperten Tina Payne Bryson 12 nyckelstrategier som stimulerar barnets emotionella och intellektuella utveckling och som leder till lugnare och gladare barn.

Författarna förklarar hur nervbanorna i barnets hjärna är kopplade och hur hjärnan mognar. Övervåningens hjärna, som fattar beslut och balanserar känslor, är inte färdigutvecklad förrän vid tjugofemårsåldern. Och särskilt hos små barn tenderar den högra hjärnhalvan med sina känslor att ta kommandot över den logiska vänstra hjärnhalvan. Inte undra på att barn får frispel, slåss eller sitter tysta och tjurar.

Genom att tillämpa de här upptäckterna i det dagliga föräldraskapet kan du omvandla varje utbrott, gräl eller rädsla till en möjlighet att integrera ditt barns hjärna och främja en positiv utveckling.

Boken finns att köpa i butik på Akademibokhandeln samt på nätet hos bl.a. Adlibris och Bokus från och med 14/6 - men går att förbeställa redan nu.

Förstå ditt barns hjärna - 12 banbrytande strategier som stimulerar barnets emotionella och intellektuella utveckling (länk till adlibris)

Du kan kan också läsa mer på  bokens egen hemsida www.barnetshjärna.se

Där finns även ett par videor med övningar från boken som med fördel kan ses av både vuxna och barn: Hjärnan i handen och Höger och vänster hjärna

“Siegel och Bryson visar att en integrerad hjärna med delar som samverkar på ett samordnat och balanserat sätt skapar en bättre förståelse för självet, starkare relationer och framgång i skolan - bland andra fördelar. Med illustrationer, diagram och till och med en praktisk "kylskåpslapp" har författarna gjort sitt yttersta för att göra hjärnvetenskap föräldravänlig.” - Publishers Weekly

Skrivet av: Mia Althoff
Postat 2019-06-10 10:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Prickens kompisar - förlaget som ger ut böcker med funkistema

Funkibator är en förening som vill skapa en så gynnsam miljö för personer med funktionsnedsättning som möjligt. Funkibator har en viss inriktning mot rörelsenedsättning, synnedsättning, neuropsykiatriska diagnoser samt många olika sorters dolda nedsättningar. Det finns ingen skarp gräns vad gäller exakt diagnos, ålder, bostadsort el dyl - alla som vill kan och får vara med.

En röd tråd är att lyssna och släppa fram personer och att tankar, idéer och engagemang ska komma underifrån. Ett resultat av det tänket är projektet Prickens kompisar som startades efter att Funkibator upptäckt att det finns alldeles för få barnböcker med funkistema.

Målet med satsningen som startade 2017 har varit att producera ca 30 nya barnbokstitlar och man är på god väg!

I skrivande stund finns 13 böcker utgivna av Funkibator förlag (Prickens kompisar).

Här listas ett urval

Allihopa kan du läsa mer om här

Och här kan du beställa; adlibris, bokus, akademibokhandeln.

Prickens kompisar - Funkibator förlag

Ett annat tydligt mål med satsningen är att skapa arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning, vilket idag är mer möjligt tack vare internet och annan ny teknik.

Satsningens projektledare Pia Hammargren har själv varit med och gett idéer till och illustrerat några av böckerna. Hon använder själv rullstol och var barn på 70-talat då det nästan helt saknades böcker för henne att identifiera sig med. I Pias böcker heter huvudpersonen Julia, berättelserna om Julia har tolkats från Pia och därefter författats av Stefan Johansson. 

Läs mer om Prickens kompisar här

Skrivet av: Mia Althoff
Postat 2019-03-21 08:49 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Två nya böcker för familjer som gillar att vara ute i naturen

Förlaget Calazo har släppt två nya böcker som vänder sig till barn och föräldrar med intresse för djur, natur och uteupplevelser.

Svenska däggdjur

Svenska däggdjur är en lite annorlunda och lekfull bok som vill väcka barnens intresse för de vilda djuren i Sverige. Illustrationerna är gjorda av en av våra internationellt mest kända tecknare, Mattias Adolfsson. Texterna i boken är skrivna av Sara Hjelmstedt och är anpassade för åldersgruppen 6-9, boken går antingen att läsa själv av barnet eller läsas högt av en vuxen.

Läs mer och hitta smakprov ur boken här

Köp boken via adlibris

Barnens utebok

Den här boken är tänkt som en hjälp till föräldrar som vill inspirera sina barn att leka mer utomhus. Boken innehåller massor av tips på lekar, recept, pyssel och andra aktiviteter kopplade till att vara utomhus.

Läs mer och hitta smakprov ur boken här

Köp boken via adlibris

Skrivet av: Mia Althoff
taggar
boktips  Calazo  djur och natur  
Postat 2019-02-13 16:06 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nallu Puh kommer tillbaka för att rädda Christopher Robin

Alla antihjältars hjälte - Nalle Puh - är tillbaka i en film med sin älskade vän Christopher Robin. I huvudrollen ser vi Ewan McGregor som Christopher Robin. Filmen släpps på DVD och Blu-Ray den 25/2-2019.

Du kan förboka (och senare köpa) den här Blu-Ray och DVD.

Bild: ©Disney

Filmen handlar om Christopher Robin, den lilla pojken som en gång i tiden älskade att ge sig ut på äventyr i Sjumilaskogen, som nu har blivit vuxen. Han känner sig vilsen i vuxenvärlden och nu måste hans barndomsvänner, Nalle Puh, Nasse, I-or och Tiger, ge sig ut i vår värld för att hjälpa Christoffer Robin hitta tillbaka till den omtänksamme och lekfulle lille pojken som fortfarande finns inom honom.

Se trailer för filmen

Filmen visades på biografer i höstas och fick fina recensioner i bland annat SvD som skriver:

"...en fin film, vackert fotad, tonsatt och animerad: färgad både med förlagans särart och ett vemodigt stråk om barndomens oundvikliga slut."

Skrivet av: Mia Althoff
Postat 2019-02-11 16:59 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Så giftiga är barnens leksaker

Enligt kemikalieinspektionen innehåller 15-20 procent av alla kontrollerade leksaker och barnvårdsartiklar för höga halter av giftiga ämnen.

Populära leksaker

Så sent om i somras varnade den Miljöstyrelsen i Danmark för att den populära leksaken squishy innehöll stora mängder skadliga kemikalier. En annan populär leksak som varit under luppen är slajm. Tidigare i år visade en brittisk undersökning att slajm kan innehålla upp till fyra gånger mer borsyra, ämnet som ger slajmet dess konsistens, är vad som är tillåtet inom EU.

"Dessvärre är inflödet av leksaker tillverkade utanför EU enormt och under hösten har EU-kommissionens informations- och varningssystem Rapex flera gånger haft med diverse platsleksaker, till exempel dockor, hoppbollar och byggsatser, på sin ”serious risk”-lista på grund av att de innehöll ftalater och farliga kemikalier."

Begagnade leksaker

En amerikansk studie som publicerades för några år sedan fann till exempel alarmerande höga halter av bly, kadmium och arsenik när de undersökte leksaker, tex Barbie och My Little Pony, från från 1970-80-talet.

Brittiska forskare har rapporterat om att lego från 1970- och 80-talet innehåller flera skadliga ämnen som överstiger EU:s gränsnivåer. Här handlar det inte om själva plasten utan om färgerna, och då främst röd, gul och svart.

Speciellt farliga är de för yngre barn som oftare stoppar saker i munnen och då exponeras extra mycket.

Giftfria leksaker

Det finns butiker som säljer så kallade giftfria leksaker, men dessa är små okända butiker med relativt höga priser så de konkurrerar inte i nån större utsträckning med de stora kedjorna. Ett par tips: https://www.jordklok.se https://ekoleko.se/ och https://www.smultronbyn.se/ som säljer ekologiska träleksaker.

Gosedjur är trygga

Gosedjur är ofta med i sängen och inte sällan nära ansiktet, vilket skulle kunna innebär att små barn lätt fick i sig skadliga kemikalier. Men enligt Frida Ramström, inspektör vid Kemikalieinspektionen så innehåller majoriteten av gosedjuren inte några farligheter.

..men badleksaker kan vara klokt att använda med försiktighet

I Katarina Johansson bok Den onda badankan sammanfattas vilka farliga kemikalier det finns i leksaker. Bland annat visade det sig att till exempel badankor och uppblåsbara badleksaker, som ofta är gjorda av PVC-plast, innehåller mjukgörande ämnen som har farliga egenskaper.

2011 visade en svensk undersökning att lakvattnet efter produkter med dessa ämnen var akut giftiga för försöksdjuren. Fem av 13 produkter som var avsedda för barn var giftiga, till exempel badleksaker och flythjälpmedel som uppblåsbara armkuddar.

Läs mer om farliga ämnen i leksaker på forskning.se

Boktips!

Den onda badankan - ditt barn och de osynliga gifterna av Katarina Johansson

I boken delar hon med sig av både fakta och enkla knep, som till exempel:

  • Undvik kläder med plasttryck.
  • Skippa våtservetterna, det går lika bra med tygtvättlappar och vanligt vatten.
  • Tapetsera hellre än måla i barnens rum.
  • Köp aldrig leksaker som luktar plast eller parfym.
  • Undvik konservburkar av metall.

Skrivet av: Mia Althoff
Postat 2018-11-27 11:52 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Museer och nöjesparker satsar på höstlov och halloween

Höstlovet står för dörren och blir ett skönt avbrott i vardagsrutinerna innan det är dags att kliva in i vintersäsongen. I år satsar många djurparker, nöjesparker och museer på höstlovet och halloween. Här är ett axplock av vad jag hittat. Fyll gärna på med egna tips i kommentarerna! :)

Djur- och nöjesparker

Skånes djurpark

Skånes Djurpark bjuder på en höstfest med trolljakt, pysselverkstad, möten med ugglor och korpar som sprider magisk stämning. 10 000 kg pumpor smyckar parken och matchar skogens sprakande höstfärger.

Den 13 oktober inleds ”Höst i djurparken” för att sedan pågå fram till den 4 november. Det är fullspäckat dagsprogram under de tre veckorna, bland annat med matningsexpeditioner där gästerna på nära håll kan se djuren aktiva. Det finns även chansen att se berguv, korp och lappuggla vid speciella fågelaktiviteter.

Läs mer om höstveckor på Skånes djurpark

Astrid Lindgrens Värld

Under höstlovet är Astrid Lindgrens Värld en helt annan upplevelse än på sommaren. Träden går i en gul-röd skala och när det skymmer tänds eldkorgar och lyktor som lyser upp parken. Den friska, klara luften blandas med doften från tända grillar och nyrostade mandlar. Över 90 utställare finns på plats och bjuder på traditionell småländsk marknadsstämning. Tempot är lugnt men för leklystna barn finns det mycket roligt att göra och upptäcka. Alla som vill kan träffa Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Madicken, Rasmus och Paradis-Oskar.

För första gången är Ronja rövardotter i Mattisskogen hela Höstlovet. Under höstlovet spelas dagligen fyra föreställningar i Mattisborgen.

Läs mer om höstlov på ALV

Orsa rovdjurspark

Under denna vecka kommer parken ordna med lite olika aktiviteter som pyssel, ansiktsmålning, tipspromenad och pumpatävling. Dessutom - alla barn upp till 14 år som kommer utklädda till parken får halva priset på entrén.

Läs mer om höstlov på Orsa Rovdjurspark

Parken Zoo

Delar av djurparken håller öppet och med extra kvällsöppet på lördagen, passa på att åka karuseller i höstmyset eller besöka spökstigen? (Sista timmen innan stängning kommer blir den ännu läskigare….)

Läs mer om höstlov och halloween på Parken Zoo

Kolmården

I år är Halloween på Kolmården öppet flera dagar och senare på kvällen - massor mer rysmys för hela familjen! När mörkret lägger sig över Kolmårdens djupa skogar fortsätter spänningen - med eldshow, häxor, spöken och vålnader!  Halloween på Kolmården är anpassat för att passa hela familjen.

Läs mer om Halloween på Kolmården

Skansen

Under höstlovet fylls Skansen med roliga och spännande aktiviteter. Lyssna på kusliga berättelser i stugorna, delta i pyssel och möt invånarna i den sjukdomsdrabbade staden.

Läs mer om höstlov på Skansen

Gröna Lund

Halloween 2018 blir längre, större och läskigare än någonsin! Du kommer bland annat kunna gå ombord på den nya blodisande nyheten Skeppet. Under premiärhelgen 19-21 oktober och höstlovet 26 oktober-4 november slås portarna upp till ett Halloweenfirande som både är rysligt och mysigt.

Läs mer om halloween på Grönan

Museer

ABBA Museet

Under höstlovet (den 29 okt – 4 nov) erbjuds roliga och kusliga aktiviteter för både små och stora! 

Efter stängning den 30 oktober och 1 november kan den som vågar följa med oss på en vandring genom ett mörkt och stängt museum…(rekommenderas från 15 år, barn från 12 år kan gå i vuxens sällskap)

Läs mer om höstlov på ABBA The Museum

Tekniska museet

Under höstlovet dukas det upp med nyöppnade Play Beyond Play – ett helt våningsplan full med spelupplevelser samt VR, shower (slajmig kemihow och matteshow) och experiment.

Läs mer om höstlovsprogrammet på Tekniska

Värmlands museum

Höstlovet på museet inleds med Halloweenfirande lördag 28 oktober. Tipspromenad i parken och bildjakt i våra utställningar för hela familjen.

Under höstlovet kan barn och medföljande vuxen skapa fantasifulla spindlar i Spindelverkstaden eller konstruera en egen Klotterrobot. Fri entré för barn, samt medföljande vuxen.

Se hela höstlovsprogrammet på Värmlands museum

Moderna museet

Foto: Åsa Lundén

Höstlovsprogrammet börjar med en guidad familjevisning av Modernautställningen 2018. Sedan arbetar vi med skulptur i textil, lera och gips i Verkstan. Vi experimenterar och söker nya sätt att använda materialen för att hitta fram till våra egna uttryck. Under höstlovet har vi också drop-in verkstad där ni kan måla och rita. Till drop-in går ni utan att vara med på visning och vi använder oss av enklare tekniker och material såsom färg och kritor.

Läs mer om höstlov på Moderna

Vikingaliv

Fyll höstlovet med spänning hos oss på Vikingaliv. Vad sägs om temat blod och blot på vikingatiden, eller varför inte vikingavärstingen Egil Skallargrimson? Upplev vår helt nyframtagna barnteatern där barnen får hjälpa ett förvirrat gäng vikingar att hitta hem.

Läs mer om Vikingaliv

Kalmar Läns museum

Kom till Kalmar Läns museum på höstlovet! Här finns massvis att göra och du kan stanna hela dagen! Hela v. 44 erbjuds massor av spännande guidningar och aktiviteter.

Se programmet här

Historiska museet

Följ med på spännande visning om monster, vidunder och heliga helgon under medeltiden. Få en ansiktsmålning och färglägg ett ”kyrkfönster”.

Läs mer här

Naturhistoriska riksmuseet

Foto: Martin Stenmark

Ett riktigt spännande höstlov med fascinerande djur, kvällsöppet, tävlingar och roliga aktiviteter. Nu laddar museet upp inför årets mest besökta vecka. Varje dag är Skaparverkstaden öppen. På Cosmonova har den nya filmen Pandor premiär - en film om vänskap och livsglädje för hela familjen.

Läs mer om höstlov på Naturhistoriska

Nobel Center

Höstlov med kemi! Under höstlovet görs roliga experiment med färger, gelfiltrering och kromatografi i den öppna verkstaden. 

Läs mer

Skrivet av: Mia Althoff
Postat 2018-10-18 15:37 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Uppropet som hyllar och står upp för mammakroppen

#this_is_postpartum är hashtaggen som förenar kvinnor världen över i kampen för att våga visa både kärleken till - och svårigheterna med - bebisen och kroppen efter förlossningen.

Här är ett urval av alla bilder på den fantastiska mammakroppen efter graviditet och barnafödande som just nu delas på instagram under hashtagen #this_is_portpartum.

Kolla in fler bilder i uppropen #this_is_portpartum

Skrivet av: Mia Althoff
Postat 2018-09-18 09:38 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Skapa unik födelseposter med ditt barns namn

BornThisDay är en ny tjänst där du kan skapa en helt unik födelseposter genom att fylla i barnets namn, längd, vikt och födelsedatum.

Dessa posters blir ett underbart, personligt minne från barnets födelse. En perfekt första gåva till barnet och den nyblivna familjen eller vid dop/namngivning. Inramade passar de dessutom väldigt fint in i ett hem!

Så här fina kan de bli!

Kring lanseringen av BornThisDay kan man välja mellan 10 olika motiv designade av den välkända och uppskattade illustratören Ingela P Arrhenius.

Ingela har anlitats bland annat för att skapa tryckmönster för tyger, tapeter, förpackningar, produktdesign, accessoarer och leksaker.

Hennes posters och designade leksaker spreds över hela världen. Hon har en passion för retrostil i allmänhet vilket tydligt återspeglas i hennes arbete, liksom hennes glädje för typografi och färg.

Efter lanseringen kommer fler designers och illustratörer att läggas till.

Måtten på en färdig poster är 50x70cm och priset är 600 kr per poster (frakt ingår).

Här är lite extra inspiration hämtade från www.bornthisday.se

Skrivet av: Mia Althoff
Postat 2018-05-02 09:42 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera