Barnsidan - Mia Althoff - på barnsidan
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Så giftiga är barnens leksaker

Enligt kemikalieinspektionen innehåller 15-20 procent av alla kontrollerade leksaker och barnvårdsartiklar för höga halter av giftiga ämnen.

Populära leksaker

Så sent om i somras varnade den Miljöstyrelsen i Danmark för att den populära leksaken squishy innehöll stora mängder skadliga kemikalier. En annan populär leksak som varit under luppen är slajm. Tidigare i år visade en brittisk undersökning att slajm kan innehålla upp till fyra gånger mer borsyra, ämnet som ger slajmet dess konsistens, är vad som är tillåtet inom EU.

"Dessvärre är inflödet av leksaker tillverkade utanför EU enormt och under hösten har EU-kommissionens informations- och varningssystem Rapex flera gånger haft med diverse platsleksaker, till exempel dockor, hoppbollar och byggsatser, på sin ”serious risk”-lista på grund av att de innehöll ftalater och farliga kemikalier."

Begagnade leksaker

En amerikansk studie som publicerades för några år sedan fann till exempel alarmerande höga halter av bly, kadmium och arsenik när de undersökte leksaker, tex Barbie och My Little Pony, från från 1970-80-talet.

Brittiska forskare har rapporterat om att lego från 1970- och 80-talet innehåller flera skadliga ämnen som överstiger EU:s gränsnivåer. Här handlar det inte om själva plasten utan om färgerna, och då främst röd, gul och svart.

Speciellt farliga är de för yngre barn som oftare stoppar saker i munnen och då exponeras extra mycket.

Giftfria leksaker

Det finns butiker som säljer så kallade giftfria leksaker, men dessa är små okända butiker med relativt höga priser så de konkurrerar inte i nån större utsträckning med de stora kedjorna. Ett par tips: https://www.jordklok.se https://ekoleko.se/ och https://www.smultronbyn.se/ som säljer ekologiska träleksaker.

Gosedjur är trygga

Gosedjur är ofta med i sängen och inte sällan nära ansiktet, vilket skulle kunna innebär att små barn lätt fick i sig skadliga kemikalier. Men enligt Frida Ramström, inspektör vid Kemikalieinspektionen så innehåller majoriteten av gosedjuren inte några farligheter.

..men badleksaker kan vara klokt att använda med försiktighet

I Katarina Johansson bok Den onda badankan sammanfattas vilka farliga kemikalier det finns i leksaker. Bland annat visade det sig att till exempel badankor och uppblåsbara badleksaker, som ofta är gjorda av PVC-plast, innehåller mjukgörande ämnen som har farliga egenskaper.

2011 visade en svensk undersökning att lakvattnet efter produkter med dessa ämnen var akut giftiga för försöksdjuren. Fem av 13 produkter som var avsedda för barn var giftiga, till exempel badleksaker och flythjälpmedel som uppblåsbara armkuddar.

Läs mer om farliga ämnen i leksaker på forskning.se

Boktips!

Den onda badankan - ditt barn och de osynliga gifterna av Katarina Johansson

I boken delar hon med sig av både fakta och enkla knep, som till exempel:

  • Undvik kläder med plasttryck.
  • Skippa våtservetterna, det går lika bra med tygtvättlappar och vanligt vatten.
  • Tapetsera hellre än måla i barnens rum.
  • Köp aldrig leksaker som luktar plast eller parfym.
  • Undvik konservburkar av metall.

Skrivet av: Mia Althoff
Postat 2018-11-27 11:52 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Museer och nöjesparker satsar på höstlov och halloween

Höstlovet står för dörren och blir ett skönt avbrott i vardagsrutinerna innan det är dags att kliva in i vintersäsongen. I år satsar många djurparker, nöjesparker och museer på höstlovet och halloween. Här är ett axplock av vad jag hittat. Fyll gärna på med egna tips i kommentarerna! :)

Djur- och nöjesparker

Skånes djurpark

Skånes Djurpark bjuder på en höstfest med trolljakt, pysselverkstad, möten med ugglor och korpar som sprider magisk stämning. 10 000 kg pumpor smyckar parken och matchar skogens sprakande höstfärger.

Den 13 oktober inleds ”Höst i djurparken” för att sedan pågå fram till den 4 november. Det är fullspäckat dagsprogram under de tre veckorna, bland annat med matningsexpeditioner där gästerna på nära håll kan se djuren aktiva. Det finns även chansen att se berguv, korp och lappuggla vid speciella fågelaktiviteter.

Läs mer om höstveckor på Skånes djurpark

Astrid Lindgrens Värld

Under höstlovet är Astrid Lindgrens Värld en helt annan upplevelse än på sommaren. Träden går i en gul-röd skala och när det skymmer tänds eldkorgar och lyktor som lyser upp parken. Den friska, klara luften blandas med doften från tända grillar och nyrostade mandlar. Över 90 utställare finns på plats och bjuder på traditionell småländsk marknadsstämning. Tempot är lugnt men för leklystna barn finns det mycket roligt att göra och upptäcka. Alla som vill kan träffa Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Madicken, Rasmus och Paradis-Oskar.

För första gången är Ronja rövardotter i Mattisskogen hela Höstlovet. Under höstlovet spelas dagligen fyra föreställningar i Mattisborgen.

Läs mer om höstlov på ALV

Orsa rovdjurspark

Under denna vecka kommer parken ordna med lite olika aktiviteter som pyssel, ansiktsmålning, tipspromenad och pumpatävling. Dessutom - alla barn upp till 14 år som kommer utklädda till parken får halva priset på entrén.

Läs mer om höstlov på Orsa Rovdjurspark

Parken Zoo

Delar av djurparken håller öppet och med extra kvällsöppet på lördagen, passa på att åka karuseller i höstmyset eller besöka spökstigen? (Sista timmen innan stängning kommer blir den ännu läskigare….)

Läs mer om höstlov och halloween på Parken Zoo

Kolmården

I år är Halloween på Kolmården öppet flera dagar och senare på kvällen - massor mer rysmys för hela familjen! När mörkret lägger sig över Kolmårdens djupa skogar fortsätter spänningen - med eldshow, häxor, spöken och vålnader!  Halloween på Kolmården är anpassat för att passa hela familjen.

Läs mer om Halloween på Kolmården

Skansen

Under höstlovet fylls Skansen med roliga och spännande aktiviteter. Lyssna på kusliga berättelser i stugorna, delta i pyssel och möt invånarna i den sjukdomsdrabbade staden.

Läs mer om höstlov på Skansen

Gröna Lund

Halloween 2018 blir längre, större och läskigare än någonsin! Du kommer bland annat kunna gå ombord på den nya blodisande nyheten Skeppet. Under premiärhelgen 19-21 oktober och höstlovet 26 oktober-4 november slås portarna upp till ett Halloweenfirande som både är rysligt och mysigt.

Läs mer om halloween på Grönan

Museer

ABBA Museet

Under höstlovet (den 29 okt – 4 nov) erbjuds roliga och kusliga aktiviteter för både små och stora! 

Efter stängning den 30 oktober och 1 november kan den som vågar följa med oss på en vandring genom ett mörkt och stängt museum…(rekommenderas från 15 år, barn från 12 år kan gå i vuxens sällskap)

Läs mer om höstlov på ABBA The Museum

Tekniska museet

Under höstlovet dukas det upp med nyöppnade Play Beyond Play – ett helt våningsplan full med spelupplevelser samt VR, shower (slajmig kemihow och matteshow) och experiment.

Läs mer om höstlovsprogrammet på Tekniska

Värmlands museum

Höstlovet på museet inleds med Halloweenfirande lördag 28 oktober. Tipspromenad i parken och bildjakt i våra utställningar för hela familjen.

Under höstlovet kan barn och medföljande vuxen skapa fantasifulla spindlar i Spindelverkstaden eller konstruera en egen Klotterrobot. Fri entré för barn, samt medföljande vuxen.

Se hela höstlovsprogrammet på Värmlands museum

Moderna museet

Foto: Åsa Lundén

Höstlovsprogrammet börjar med en guidad familjevisning av Modernautställningen 2018. Sedan arbetar vi med skulptur i textil, lera och gips i Verkstan. Vi experimenterar och söker nya sätt att använda materialen för att hitta fram till våra egna uttryck. Under höstlovet har vi också drop-in verkstad där ni kan måla och rita. Till drop-in går ni utan att vara med på visning och vi använder oss av enklare tekniker och material såsom färg och kritor.

Läs mer om höstlov på Moderna

Vikingaliv

Fyll höstlovet med spänning hos oss på Vikingaliv. Vad sägs om temat blod och blot på vikingatiden, eller varför inte vikingavärstingen Egil Skallargrimson? Upplev vår helt nyframtagna barnteatern där barnen får hjälpa ett förvirrat gäng vikingar att hitta hem.

Läs mer om Vikingaliv

Kalmar Läns museum

Kom till Kalmar Läns museum på höstlovet! Här finns massvis att göra och du kan stanna hela dagen! Hela v. 44 erbjuds massor av spännande guidningar och aktiviteter.

Se programmet här

Historiska museet

Följ med på spännande visning om monster, vidunder och heliga helgon under medeltiden. Få en ansiktsmålning och färglägg ett ”kyrkfönster”.

Läs mer här

Naturhistoriska riksmuseet

Foto: Martin Stenmark

Ett riktigt spännande höstlov med fascinerande djur, kvällsöppet, tävlingar och roliga aktiviteter. Nu laddar museet upp inför årets mest besökta vecka. Varje dag är Skaparverkstaden öppen. På Cosmonova har den nya filmen Pandor premiär - en film om vänskap och livsglädje för hela familjen.

Läs mer om höstlov på Naturhistoriska

Nobel Center

Höstlov med kemi! Under höstlovet görs roliga experiment med färger, gelfiltrering och kromatografi i den öppna verkstaden. 

Läs mer

Skrivet av: Mia Althoff
Postat 2018-10-18 15:37 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Uppropet som hyllar och står upp för mammakroppen

#this_is_postpartum är hashtaggen som förenar kvinnor världen över i kampen för att våga visa både kärleken till - och svårigheterna med - bebisen och kroppen efter förlossningen.

Här är ett urval av alla bilder på den fantastiska mammakroppen efter graviditet och barnafödande som just nu delas på instagram under hashtagen #this_is_portpartum.

Kolla in fler bilder i uppropen #this_is_portpartum

Skrivet av: Mia Althoff
Postat 2018-09-18 09:38 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Skapa unik födelseposter med ditt barns namn

BornThisDay är en ny tjänst där du kan skapa en helt unik födelseposter genom att fylla i barnets namn, längd, vikt och födelsedatum.

Dessa posters blir ett underbart, personligt minne från barnets födelse. En perfekt första gåva till barnet och den nyblivna familjen eller vid dop/namngivning. Inramade passar de dessutom väldigt fint in i ett hem!

Så här fina kan de bli!

Kring lanseringen av BornThisDay kan man välja mellan 10 olika motiv designade av den välkända och uppskattade illustratören Ingela P Arrhenius.

Ingela har anlitats bland annat för att skapa tryckmönster för tyger, tapeter, förpackningar, produktdesign, accessoarer och leksaker.

Hennes posters och designade leksaker spreds över hela världen. Hon har en passion för retrostil i allmänhet vilket tydligt återspeglas i hennes arbete, liksom hennes glädje för typografi och färg.

Efter lanseringen kommer fler designers och illustratörer att läggas till.

Måtten på en färdig poster är 50x70cm och priset är 600 kr per poster (frakt ingår).

Här är lite extra inspiration hämtade från www.bornthisday.se

Skrivet av: Mia Althoff
Postat 2018-05-02 09:42 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Babblarna som plåster som tröstar

För sju år sedan lanserades världens första plåster med textur, en yta med gosigt tyg för barnen att klappa på. Gosedjursplåstret var en unik innovation och mer än en miljon barn har tröstats sedan starten 2011.

Nu är det Babblarnas tur att komma till barnens undsättning och plåstren kommer i tre olika versioner; en för dagligt bruk när barn är ledsna eller oroliga, en för natten vid rädsla för mörker och en för små sår.

Tröstplåster eller Gosedjursplåster som de också kallas, är en svensk innovation och det enda plåstret i världen med en mjuk, gosig yta att klappa på. Tröstplåster fungerar bra både hemma i vardagen men speciellt väl för barn som vistas på sjukhus eller är extra utsatta.

En ask med Tröstplåster Original för vardagsbruk kostar ca 39 kronor och innehåller sju av Babblarnas karaktärer.

En ask med Tröstplåster som lyser i mörker kostar ca 49 kronor och innehåller sju av Babblarnas karaktärer. Samtliga har ett litet hjärta som lyser när lampan släcks, vilket underlättar nattning av mörkrädda barn.

En ask med sårvårdsplåster med tatueringseffekt kostar ca 29 kronor och innehåller 18 stycken plåster med sex av Babblarnas karaktärer.

Från mitten av februari hittar du alla Babblarna som plåster hos Apotek Hjärtat, Lloyds Apotek, Apoteksgruppen, apotea.se, babyland.se, giftstory.se och snart även i dagligvaruhandeln.

Babblarna tröstplåster och sårplåster produceras och distribueras av Cuddlings AB. Läs mer och köp plåster och annat tröstande.

Skrivet av: Mia Althoff
Postat 2018-01-29 14:22 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Årets adventsbok är här!

Sen 2012 har Rabén&Sjögren gett ut en adventsbok med några av Sveriges bästa barnboksförfattare och illustratörer.

I år är det Emma Adbåge och Ulf Nilsson som fått uppdraget att skapa en bok med 24 kapitel att läsa varje dag i december fram till julafton.

Grisen Ruffe har hört rykten om att julen närmar sig. Om man är gris gäller det att fly ut i skogen, det har han hört. Och det gör Ruffe. Vilken tur att han träffar på katten Kss-kss som kan det där med överlevnad. Tillsammans flyttar de in i ett övergivet torp i skogen, där redan mössen Andersson och Pettersson bor. Djuren bestämmer sig för att ställa torpet i ordning och skapa en överdådig jul. På självaste Luciadagen dyker en gruffande vildsvinsfru Vilda upp. Ruffe blir blixtkär! Och med Vilda kommer också en hel rad vildsvin i olika storlekar.

Kolla bildspelet från @kalasdags

Köp på adlibris - skynda för ibland hinner de ta slut!

Läs om tidigare års adventsböcker.

Skrivet av: Mia Althoff
taggar
..  adventsbok  
Postat 2017-11-16 09:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Paddington är tillbaka!

Äntligen är den übergulliga teddybjörnen Paddington tillbaka!

Uppföljaren Paddington 2 har premiär 10 november (2017) och handlar om Paddingtons önskan om att ge faster Lucy som fyller 100 den perfekta presenten - en bok från herr Grubers butik.

För att ha råd med presenten behöver Paddington ta en massa märkliga jobb och när boken märkligt nog försvinner blir det upp till Paddington och hans nya familj, familjen Brown, att hitta skurken som verkar vara en mästare i förklädnad.

Det ska bli spännande att se hur väl uppföljaren plockar upp trådarna från den första filmen och även se Hugh Grant göra en av huvudrollerna. Paddingtons röst görs på engelska av Ben Whishaw och på svenska av Nassim Fakir.

Se trailer på Paddington 2

Boka biljetterna till Paddington 2 här

Skrivet av: Mia Althoff
taggar
..  
Postat 2017-10-24 10:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Barnvänliga Mumin Kaffe öppnar i Sverige

När finska TV-programledaren Sanna Kiiskis son var svårt sjuk i cancer tillbringade hon mycket tid med honom på barnsjukhus. Hon började tänka på att det inte fanns några barnvänliga caféer i Finland och att barn inte riktigt är välkomna på restauranger och caféer. Så föddes så småningom idén att starta en cafékedja i Tove Janssons anda och med inspiration från Mumintrollens värld som skulle välkomna såväl barn som vuxna.

- Jag utgick från Tove Janssons tankar i boken Det osynliga barnet, om flickan som har så dåligt självförtroende att hon blir osynlig ända tills Muminmamman ger henne uppmärksamhet, berättar Sanna Kiiski.

Sanna kontaktade Bulls Licensing som har familjen Janssons uppdrag att licensiera ut varumärket Mumin och fick så småningom rättigheterna till Mumin Kaffe.

För mindre än ett år sedan öppnade Sanna Kiiski det första MuminKaffe-caféet i Helsingfors. Idag finns fem Mumin Kaffe-caféer i Finland, det första har slagit upp portarna på Österlånggatan i Gamla Stan i Stockholm och många fler är på gång, både egna och på franchisebasis.

Idag består kedjan av sex caféer och expansionstakten är hög. Alla har öppnats sedan december 2016, så tempot är högt.

- Mumin är ett känt och älskat varumärke i stora delar av världen. Jag började med att starta verksamheten i Finland. Nu ligger fokus på etablering i Sverige, övriga Norden och Baltikum och sedan resten av Europa och några väl utvalda länder i Asien.

I Mumincaféerna kliver man rakt in i Mumindalen och får en fikastund där barnens behov står i centrum och där personalen ser barnen och alltid serverar dem först. Porslinet, inredningen, figurerna - allt är hämtat från Mumintrollens magiska värld. I cafédelen på Mumin Kaffe finns en liten butikshörna där man kan köpa koppar, t-shirts och andra Muminsaker. All inredning är nordisk och caféerna erbjuder även bord och stolar i barnstorlek, klätterväggar, myshörnor och gungor - och förstås mängder med böcker.

- Vi vill främja läsning för barnen istället för skärmtid, säger grundaren.

Kolla in webbsidan

Är du lika tokig som jag i muminmuggar (Hand upp alla med fler än eh.. 10 muminmuggar!) så vill jag även tipsa om fina sidan muminmuggar.se. De erbjuder ett inspirerande sortiment av muminmuggar men även har skålar, bestick och dekorationer med muminmotiv. Och just nu säljer detta års vintermugg - så fin! Hög jagvillha-faktor

Skrivet av: Mia Althoff
Postat 2017-09-29 15:34 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Quickfix för att fixa skolan?

Utbildningsminister Gustav Fridolin har hånats rätt rejält för sitt löfte inför valet om att fixa skolan på 100 dagar. Han och partiet har sedan dess försökt förklara att man inte alls menade att få det låta så enkelt. Att förändringar i skolan tar tid, det är en trög organisation osv får man nog acceptera på ett generellt plan. Detta är något före detta utbildningsminister Jan Björklund varit med om och sett.

Under alliansåren 2006-2014 sjösattes många nya reformer och förändringar i skolan, bland annat en ny läroplan, nytt betygssystem och betyg i tidigare årskurser. Trots det var PISA 2012 katastrof, nedgången i resultaten i läsförståelse, matematik och naturkunskap fortsatte och Sverige hamnade lägre än snittet i OECD-länderna. Men till nästa gång PISA genomfördes 2015 hade faktiskt trenden brutits, resultaten vände uppåt och de flesta experter och tyckare kunde nog ändå hålla med om att många av de åtgärder som gjorts nu börjat ge resultat och fortsätta förbättras framöver.

Så det tar lång tid för att systemändringar ger resultat. En vanlig metafor är att det tar tid att vända en stor oljetanker på väg med fel kurs..

Men det verkar faktiskt som det finns en enkel och billig metod för att förbättra elevers prestationer och resultat i skolan.

Skolgympa!

Ja, du läste rätt. Med idrott varje dag kan skolresultaten - speciellt för pojkar - förbättras markant.

"Daglig idrott är en möjlighet att lyfta en genomsnittlig skola till en högpresterande skola" - Jesper Fritz

Idrott varje dag ger bättre betyg

Jesper Fritz är läkare och har forskat inom klinisk och molekylär osteoporos vid Lunds universitet. Han har utgått från datamaterial insamlat i det sk Bunkefloprojektet och analyserat slutbetygen från elever som gick i nian mellan 2003 – 2012 och som har haft 40 minuter idrott varje dag sedan första klass.

Resultaten visar att pojkarnas betyg ökade med i genomsnitt 13 poäng (i det dåvarande betygssystemet) och sju procent fler av pojkarna kom in på gymnasiet.

Tidigare studier från Bunkefloprojektet har visat liknande resultat. 2012 presenterade Ingegerd Ericsson en avhandling i pedagogik där hon konstaterar att den extra idrotten gjorde att 96 procent av pojkarna blev behöriga till gymnasiet. I kontrollgruppen, som haft skolidrott som vanligt, blev 84 procent av pojkarna behöriga. För de flickor som haft extra idrott var 97 procent behöriga till gymnasiet jämfört med 95 procent av de flickor som bara hade två idrottslektioner i veckan.

Vad har idrott med intellektuella prestationer att göra?

Att fysisk träning förbättrar minnet och att till och med hjärnstrukturen förändras har man sett i undersökningar på vuxna. Möjliga orsaker kan vara att blodflödet till hjärnan ökar eller att koncentrationsförmågan stärks. Det finns studier på barn som visar liknande resultat.

Konditionen verkar också vara avgörande för fler av hjärnans funktioner, som att kunna reglera känslor och att koncentrera sig. God kondition gör det också lättare att somna.

Om detta har psykiater Anders Hansen skrivit en mycket uppmärksammad bok - Hjärnstark där han utvecklar resonemang som man i korthet kan lyssna och titta på här.

Flickor gagnas också av mer skolidrott

För flickor går det inte att se något större skillnad i betyg för de som haft mer idrott. Jesper Fritz menar att en trolig orsak är att flickorna har betydligt bättre betyg än pojkarna även utan daglig idrott i skolan. Men flickor skulle ändå gagnas av mer idrott på schemat. Jespers avhandling har också tittat på hur benmassa och muskelstyrka påverkas hos elever som haft daglig idrott i skolan och det visade sig att den gruppen har högre benmassa och bättre muskelstyrka. Effekten är starkare bland flickorna än bland pojkarna och effekten ser ut att hålla i sig även efter puberteten då kroppen genomgår stora förändringar.

Skrivet av: Mia Althoff
taggar
..  
Postat 2017-08-25 10:30 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Åhh, nej inte matte som är så tråkigt..!

Kämpar ditt barn med matten i skolan? Eller tycker hen det är schemats tråååkigaste ämne? Och matteläxorna som ständigt leder till frustrerad gråt och ilsken tandagnisslan?

Ni är inte ensamma om detta! Jag vet många som tycker matteläxorna är pest och att all press kring dem förstör stämningen hemma.

Kanske man själv tyckte matte var rätt svårt i skolan och har nu svårt att hjälpa sina barn med läxorna, eller så har man helt enkelt glömt bort hur det nu var med hypotenusan och kvadratroten. Då blir det ju ännu svårare.

Mattias Ribbing och Per Sundin har i en ny bok - Fatta matte - försökt ta fasta på den här matteångesten som många känner. Författarna har tagit fram en ny och rolig metod för att lära både dig själv och dina barn matematik. Hela vägen från grundläggande räkneregler upp till avancerad gymnasiematte.

I det här youtubeklippet kan du bland annat se hur du lär dig multiplikationstabellen

I klippet berättar Mattias om flera exempel ur boken.

00:17 Enkel visualiseringsövning för att greppa sinus och kosinus

03:01 Från knappt godkänd i matte till framstående forskare

05:43 Vem har nytta av en ny metod för att lära sig matte?

08:29 Ett plus ett blir INTE två

09:42 Gå från nybörjare till att rätta Einsteins formel E=mc2

10:47 Ny teknik för att snabbt lära in multiplikationstabellen

Samma information finns även som ett avsnitt (#35) i Mattias Ribbings podcast (ladda ner/lyssna här)

Boken Fatta Matte kan du köpa på Adlibris

Mattias Ribbing & Per Sundin: Fatta Matte

Som ungdom blir boken den nyckel som hjälper dig att knäcka de svåra nötterna i matematikstudierna. Som vuxen får du chansen att effektivt ta igen det du missat och dessutom få ett fungerande och roligt sätt att hjälpa barnen med läxorna. Är du redo för ökad kunskapstörst, mer självständigt tänkande och hjälp i att ta de rätta besluten? Det är dags att äntligen fatta matte.

Läs mer och köp

Psst - här finns ännu fler tips på böcker som kan underlätta för ditt barn i skolan eller för dig som förälder som vill hjälpa ditt barn på bästa sätt med skolarbetena.

Skrivet av: Mia Althoff
taggar
..  
Postat 2017-01-31 17:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera