Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Dra mig baklänges... tack

Framåt- eller bakåtvänd i barnvagnen: Vad är bäst för barnets hjärna?

De flesta barn åker numera framåtvända i barnvagn. Det är i själva verket ganska svårt att hitta barnvagnar där barnet kan åka bakåtvänt. Anledningen till detta är väl sannolikt att man antar att barnet är mer roat av att titta på gatulivet än på sina föräldrar. Barnpsykologisk forskning visar dock att barnet är mest intresserad av att kommunicera med sin vårdnadshavare.

Suzanne Zeedyke har ingående studerat små barn som åkt bak- och framlänges och vetenskapligt bevisat att barn mår bäst av att åka baklänges. De kommunicerar då bättre med sin vårdnadshavare, skrattar oftare och förefaller mindre stressad med lägre puls jämfört med barn som dras framlänges. Det viktigaste fyndet är att vårdnadshavaren pratar mycket mer med barn som dras baklänges, vilket är essentiellt för barnets språkutveckling.

- Det finns många åsikter om huruvida det är bäst för barnet att åka framåt eller bakåt i barnvagnen, därför är det viktigt att lyfta fram den forskning som finns på området, menar barnläkaren och professorn Hugo Lagercrantz.

(källa: Karolinska Insititutet)

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2011-04-05 13:40 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook