Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Prata med barn om sorgliga och svåra saker

Vid sorg, död och sjukdom är den första reaktionen, för många, att skydda sitt barn genom att inte tala om det. Svåra ämnen kan inte undvikas - de är en del av Livet. Ett barn kan inte alltid skyddas från det som gör ont och är jobbigt, men genom att prata om det som en vägledning kan många frågor besvaras och bidra till en enklare sorgbearbetning.

Att prata med barn om känsliga ämnen kan ofta kännas svårt oavsett om man är förälder, pedagog eller enbart en vuxen som bryr sig. Om någon i barnets närhet dör eller blir allvarligt sjuk kommer ämnet upp, men även under vissa delar av uppväxten upptar existensiella grubblerier och tankar mycket tid och fokus hos barnet. I båda fallen behöver barnet få prata av sig sina frågor, rädslor och oro.

En bok kan vara en jättebra sätt att påbörja samtal. I listan nedanför kan du få tips på böcker som vill inspirera till samtal mellan vuxna och barn om död och sorg.

Hoppfull av Viveca Nordlander och Monika Nyström

Det här är en sann historia om en familj, där pappan får en svår sjukdom och dör. Mamman och barnet blir ensamma kvar och de får upptäcka att hoppet, mitt i det svåra, kommer från oväntat håll.

Mosters nya hjärta av Minna Paananen

En saklig och varm bok för barn om transplantation, kärlek och att våga hoppas.

När mormor fick cancer - en bok om livet av Minna Paananen

Det här är en varm och kärleksfull bok som handlar om att stå någon nära. Att kämpa tillsammans och att aldrig sluta hoppas.

Himlen suger av Andras Hasselberg

Hur ska tioårige Fellan klara sig i innebandymatchen och i livet med en mamma uppe i himlen? För varje bok som säljs går 10 procent av vinsten till Cancerfonden.

Hon tänder stjärnorna nu av Minna Paananen-Kemi

En liten familj mitt i det lyckliga livet drabbas av det ofattbara: Ett efterlängtat syskon dör innan hon ens hinner börja leva. Följ med på en ljuvlig skildring från verkliga livet, som handlar om att även i sorg finns det stunder av lycka.

När mammas tankar ändrade färg av Sara Galli

Pappa säger att mamma är sjuk men Max kan inte se något som är fel.

Boken skildrar ur barnets perspektiv hur det kan vara när en förälder är deprimerad.

Sorgboken av Maria Ferm

Det här är en bok för alla barn och ungdomar, från cirka 10 år och upp, som har förlorat någon. Boken tar upp sorgens faser, olika dödssätt och hur det påverkar de efterlevande, hur man hanterar svåra känslor i vardagen samt resonerar kring dödens och sorgens mer existentiella perspektiv. Det är en utmärkt bok att ge till någon som har förlorat till exempel en förälder, men det är också en utmärkt bok för vuxna som finns i det sörjande barnets närhet.

Maria Farm är legitimerad psykolog med mångårig erfarenhet av människor i kris.

Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson

Augustprisvinnare 2002 och tillika bilderboksklassiker – av två av våra främsta bilderboksskapare Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm – om hur det kan vara när ett älskat marsvin blir sjukt och dör.

En fjäril på min kofta av Ann-Katrine Engström

Boken En fjäril på min kofta beskriver hur det kan vara att ha ett syskon långt bortom här, ett syskon som finns men inte syns.

Det röda trädet av Shaun Tan

En makalöst vacker bok som handlar om att finna hopp, även när det känns som svårast.

Finns det chokladpraliner i himlen? av Stina Brandin

När Harry ska begrava sin vandrande pinne Simpson börjar han fundera. Hur är det att leva i himlen? Harrys mormor bor också där. Harry bestämmer sig för att åka dit.

UNNIversum

Unni bor med sin matte på landet. Hon lever ett vanligt lantkattliv och låter dagarna passera med lek och upptåg. En dag förändras allt och livet blir sig inte likt igen. Det här är en bok om förändring, glädje och sorg.

Rådisgänget - Vänner för livet

Hela rådisgänget går i graven när Rolles rådis dör och de begraver honom i skuggan under det höga trädet. Då får Danne en idé som kan förändra allt.

Bokomslag Selma och pappa

Selma och pappa av Katja Tydén

I en alldeles vanlig småbarnsfamilj förändras livet när pappan blir svårt sjuk. Men livet och vardagen fortsätter, inte minst för Selma.

Boktips från andra medlemmar och besökare:

Världens mamma och en katt av Kristina Murray Brodin

I denna bok gestaltar författaren hur ett barn och en mamma hanterar vardagen när orken tryter.

 

Fyll gärna på denna lista om du har tips på böcker kring döden, sorg, sjukdom, svårigheter och andra svåra frågor.

Skrivet av: Barnsidan
taggar
..  döden  prata med barn  sjukdom  sorg  
Postat 2015-08-26 00:54 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook