Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Uppropet som hyllar och står upp för mammakroppen

#this_is_postpartum är hashtaggen som förenar kvinnor världen över i kampen för att våga visa både kärleken till - och svårigheterna med - bebisen och kroppen efter förlossningen.

Här är ett urval av alla bilder på den fantastiska mammakroppen efter graviditet och barnafödande som just nu delas på instagram under hashtagen #this_is_portpartum.

Kolla in fler bilder i uppropen #this_is_portpartum

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2018-09-18 09:38 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Grattis Victoria och Daniel - lite hardcore fakta om livet efter förlossningen

Det har förmodligen inte undgått nån att Sverige har fått en ny tronarvinge. Victoria och Daniel har fått en liten flicka och Sverige har fått en ny kronprinsessa.

Att få barn är en av livets absolut största händelser. Det förändrar allt för alltid.

När jag var liten hade jag svårt att förstå att kungar, drottningar, prinsar och prinsessor är som vilka människor som helst. Jag trodde de aldrig var sjuka, behövde gå på toaletten, till skolan, tandläkaren och allt annat som "vanliga" människor gör. Jag trodde de åt massa god mat, reste, lekte, spelade och satt i sina sammetsmantlar och bestämde saker när de inte var ute och räddade folket från drakar och rövargäng.

Nu vet jag bättre. :)

På vägen har jag också lärt mig en del om hur det är att föda barn och hur kropp och knopp kan kännas efteråt. Så till alla nyförlösta vill jag rekommendera lite läsning om "Efter förlossningen".

Den allra första tiden är magisk, omtumlande, underbar och alldeles alldeles förskräcklig på vissa punkter som oftast inte nämns innan förlossningen. Därför skrev jag detta dokument som innehåller rätt mycket hardcore fakta om såriga bröstvårtor, avslag, knipövningar och vaknätter :)

Klicka här för att läsa

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2012-02-23 20:04 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gudrun Abascal kommer med ny bok

Att möta förlossningssmärtan. Kommer i januari. Jag hoppas få tag på ett recensionsexemplar och göra en recension. Snyggt omslag!!

 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
gudrun abascal  
Postat 2008-12-17 13:37 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Haja så coolt detta är!

Gudrun Abascals bok Att Föda pryds av en rad ur Åsa Norlanders recension av boken.

"Vill du bara läsa en bok så läs den här" Barnsidan.se

Finns även på på adlibris beskrivning av boken.

Coolt va!?

 

 

 

 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
gudrun abascal  
Postat 2008-12-17 12:01 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Men upp och stå kvinna!

Onsdagar är jag som fastklistrad vid datorskärmen. Jag kollar på Barnmorskorna i SVT Play. Varje vecka är det något nytt som upprör mig, det engagerar hela mig kropp. Som den där pappan i avsnitt nr 6 som fotade/filmade sin partners UNDERLIV medan hon hade värk. Det var säkert helt ok med hon som låg och födde och tja.. varför inte? Men det berörde mig, jag kunde inte se hans nöjda min utan jag var tvungen att titta bort. Avvärjande slå bort bilden av hans fascinerade uppsyn. Jag skulle ALDRIG låtit min man se och fotografera. Där.

Och igår var det en tvillingfödsel på G. Mamman låg helt (till synes) nerdrogad. Epiduralen hade tagit snett och hon var förlamad i benet. Olyckligtvis hade även livmodern domnat av och kunde inte göra sitt jobb med att trycka ut ungarna. De drog upp värkstimulerande droppet på max och ändå hände inget mer än att mamman blev mer utmattad och fick feber. Själv sitter jag i soffan och hoppar som för att säga "men upp och ståååå kvinna!"

Efter 20 timmar bestämde de att ta bort epiduralen och se då! Då fick hon värkar och smärtan tacklade hon med lustgasen. I efterhand, och med bara tvtittarens perspektiv, undrar man ju varför hon ens hade epidural. Värkarna var ändå inte tillräckligt starka för att krysta ut barnen så en läkare kom och satte sugklocka. För er som inte vet så är en sugklocka ungefär som en diskpropp i diameter och gjord antingen i metall eller plast. I tvillingmammans ställe ville jag bara krypa därifrån och tillslut satt jag uppslugen på soffryggen för att värja mig emot smärtan det måste innebära att få en så stor metallsak inmonterad mellan benen. Ut kom i alla fall båda tvillingarna och var givetvis ljuvliga och söta på alla vis. All anspänning släppte, jag drog en lättnadens suck och jag tror till och med att jag fällde en liten tår - vid min egen förlossning fällde jag inte en enda.  

Vad detta program engagerar mig. Mentalt och kroppsligt. Det är ju bara ett tv-program!

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-05-08 14:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook