I söndags gick Sverige till val. På min väg till valurnan besökte jag två av mina gamla skolor och tänkte på ytterligare två jag gått och formats i. Stora delar av mitt jag och min liberala värdegrund är formad i dessa fyra skolor.
Snösätraskolan, Rågsved 1979-1983
Jag är 6 år, fyller 7 snart. Jag och min mamma, pappa och lillebror bor i Rågsved söder om Stockholm. Ebba Grön kommer härifrån och kommer år senare att få kultstatus. Men det är en rätt sliten förort, ett skitfult centrum och mycket problem med droger och utslagning. Det är dock inget jag ser på min väg förbi parkleken till skolan. Jag har en morfar och mormor med en trädgård full av äpplen som jag tar med mig till hela klassen. Min farfar och farmor köper galonisar med barbapapa på och på helgerna åker vi till landet och fiskar och plockar svamp. I veckorna går min mamma till jobbet som skolsköterska och min pappa pendlar med tunnelbanan till sitt jobb på andra sidan stan. Min lillebror går på dagis och jag går i första klass.
Min fröken heter Kerstin. Vi, klass 1 i Snösätraskolan, är hennes allra första klass sedan hon blev färdig lärare. Vi räknar, skriver bokstäver, står på led, lyssnar på högläsning, har mockasiner, hoppar bondtolvan på rasten och i klassrummet har vi en kuddhörna. Kuddhörnan försvinner dock ganska fort eftersom nån har fått löss.
Klassen på 25 barn är densamma hela lågstadiet med några tillskott och några bortfall. Vi är alla ganska lika, barn till arbetare och lägre tjänstemän. På den här tiden finns det få människor från andra länder som invandrat. På gympan spelar vi fotboll eller brännboll, har redskapsgymnastik och vi springer 60 meter. Jag och Helga tävlar alltid om bästa tiden, hon vinner nästan jämt men jag är bättre på att slå iväg bollen långt i brännboll. Det mest spännande som kan hända på rasten är att fröken Kerstin frågar om man vill följa med till Ica och köpa Läkerol Special, men oftast hoppar vi twist i våra kinadojor. Efter skolan är det fritids, jag blir en hejare på biljard och rundpingis.
Lärdom: trivsel och en bra lärare är det allra viktigaste för ett barns skolgång.
Saltängens skola, Nacka 1983-1985
Efter skolavslutningen i fjärde klass går flyttlasset från söderförorten till Nacka som är en kommun "mellan storstad och skärgård". Vi bor i en villa från Älvsbyhus som farfar hjälpt oss färdigställa efter att den kom i delar på lastbil. Sommarlovet innan femte klass är oändligt långt och jag och granntjejen Sara har en kombinerad bok- och deckarklubb. Vi byter Kittyböcker och tassar orädda in i ödehuset i skogen i jakt på ledtrådar efter vad som hänt.
Sommarlovet är dock inte oändligt och när jag börjar femte klass kommer jag snabbt till insikt om att jag är helt fel. Den coola vindjackan med reklamtryck är inte ok, bok- och bänkpappret som jag och mamma köpt på ikea är inte fint och skrynklar sig på ett sätt som de andras inte gör. Jag klår alla killarna kast med liten boll och det skulle jag aldrig gjort. Dessutom har fröken Kerstin lärt mig den nya sortens skrivstil medan den nya stränga Ingrid benhårt håller fast vid den gammalmodiga.
Jag är helt fel och blir mer och mer utanför. Killarna börjar med öknamn och jag går ofta hem själv. Fröken Ingrid som har ett rykte vida spritt i kommunen om att vara sträng och hård förstärker mobbningen genom att visa hur fel och annorlunda jag är. Jag får kvarsittning för jag inte kan läsa en dikt högt inför klassen eller för att mina skrivstils-r inte är fina. På väg hem från en friluftsdag har min cykel på punka, men hon och hela klassen cyklar helt sonika ifrån mig och ger mig dessutom anmärkning för sen ankomst.
En del av mig gråter fortfarande när jag tänker på det här och hur ensam jag var. Hade det funnits någon möjlighet att byta skola, eller bara vetskapen om att det ens fanns andra skolor att välja på hade det hjälpt mig otroligt. Jag trodde det var mig det var fel på, i många år har jag burit en skam över vem jag är och alltid anpassat mig.
Tack vare att jag mådde bra och var trygg hemma klarade jag mig, jag dukade inte under. Många många böcker blev lästa och jag vet inte hur många timmar jag legat på golvet lyssnades på Depeche Mode och Alphaville med blicken fäst i taket.
Lärdom: föräldrar och barn ska få välja skola som passar barnet bäst.
Skuru skola, Nacka 1985-1988
I sjuan flyttade hela klassen till högstadiet i Skuru Skola. Vi fick en klassföreståndare från flummiga Södermalm som älskade att undervisa matte trots att han inte ens var behörig lärare.
Från att ha varit en underpresterande tyst tönt klev en annan person fram. Det var naturligtvis jag hela tiden, men när lärarmobbningen slutade slutade även mina klasskompisar att frysa ute mig och jag kunde successivt bygga upp mig själv igen.
Min engelska hade blivit riktigt hyfsad efter alla timmars lyssnande på melankoliska syntlåtar och hade alltid alla rätt på glosorna. Kemi och biologi var fascinerande och tack vare att jag läst så mycket var historia och geografi ämnen jag redan behärskade. Jag gick ut nian med högsta betyg i många ämnen och kände att jag kunde erövra välden typ.
Lärdom: läsförståelse, nyfikenhet och allmänbildning slår allt.
Nacka Gymnasium, Nacka 1988-1991
Jag var inte längre tönten, jag var nog rätt ball egentligen. På sommarlovet hade jag och min kompis Åsa själva åkt till USA för att hälsa på min brevkompis Stacey som jag skrivit brev till i många år. Vi hade sett frihetsgudinnan, första batmanfilmen med Michael Keaton som Batman (detta var på den tiden man fick vänta månader på att en film skulle komma till svenska biografer), Vita Huset och fått lära oss att fotboll inte heter "football" utan "soccer".
Tack vare att klasserna inte bestod så kunde man prova nya roller och jag lärde känna många nya kompisar från alla delar i kommunen och även grannkommunen. Tyvärr tog min ambition att vara bäst i skolan slut när den fick konkurrens av äventyr, resor och fester.
Men jag var faktiskt fortfarande riktigt bra i vissa ämnen och hade lätt för ämnen som matte, samhällskunskap och engelska. Tråkigt nog (för mig) var det många andra duktiga i min klass så de högsta betygen "tog slut" trots att jag presterat på högsta nivå. Det tyckte de flesta var orättvist, men alla lärare hade att förhålla sig till normalfördelningskurvan där ett visst antal ettor, tvåor, treor, fyror och femmor skulle delas ut i varje klass.
Jag minns också att vi fritt fick välja ett ämne att skriva specialarbete om. Det jag skrev handlade om EU och varför eller varför inte Sverige skulle gå med i EU (detta var före vi gick med senare 1994). Att jag valt ämne själv var den största sporren till att göra ett bra arbete och även senare i livet har jag insett att mest utveckling sker när en symbios av nyfikenhet, valfrihet och intresse blandas med lust.
Lärdom: betyg och omdömen måste vara rättvisa och utgå från kunskapskrav och inte utifrån var man är jämfört med andra i klassen.
--------------------------------------------
Hur har din skola format dig och hur du ser på dagens skola?
Skrivet av: Barnsidan
Känns de nya betygen svåra att förstå sig på? Är ett E att jämföra med en etta? Känns det orättvist att betygen kan sänkas mycket från termin till termin? Vad var det för fel med betygsskalan G-VG-MVG egentligen? Du är inte ensam om alla dessa funderingar.
Här är en himla bra video från Pedagog Värmland om nya betygssystemet.
Du får svar på vad en relativ betygsskala är och hur man kan jämföra våra barns betygssystem med det vi hade (dvs system med betyg 1-5). Du får också svar på hur betyg kopplas till läroplan och hur bedömning av eleven sker. Vad är det till exempel för skillnad på ett "enkelt resonemang" och ett "välutvecklat resonemang"? Du får också svar på hur en elev med betyget A på en termin kan sänkas till betyg D.
Här har jag också skrivit en text om LGr11 och nya betygen
Skrivet av: Barnsidan