Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Sura äpplen

Innan vi flyttade och innan min mormor dog hade vi alltid sånt sjå med alla äpplen. Vi hade tre träd och mormor hade fem-sex stycken. Alla gav jättemycket frukt och i alla år var det där med äpplena nåt man tyckte var ganska jobbigt.

Nu när våra äppelträd på nya tomten fortfarande är för pyttiga för att bära frukt och mormors äppelträd är en annan familjs äppelträd så inser man vilken LYX det var att ha den tillgången till äpplen. Man kunde baka äppelpaj, göra äppelmos, ge bort litervis till dagis/skolan, torka äppelskivor och ändå ha en massa kvar.

Det bär liksom emot att gå och KÖPA äpplen. För 20-25 kr kilot! För att inte tala om äppelmos. Det gör man ju själv... men inte sjutton gör man äppelmos själv när mos kostar nära noll och färska 24.90 kilot.

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-30 14:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Like ol' times

Idag har jag invigt min yngsta i Molly Mus värld. Hon tittade i nån microsekund sen återgick hon i att pillra med fjärrkontrollen och riva ner andra dvd-filmer. Men jag ska nog få henne hooked. Det är så skönt att kunna parkera dem vid tv en liten stund för att t.ex kunna ta ett samtal, jobba lite eller fixa med maten.

Min nu åttaåriga dotter var helt tokig i Molly Mus, så det var många fina minnen som poppade upp när jag hörde den välbekanta jingeln.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-29 17:45 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jag är som en schweizisk armékniv

Ni vet vad en schweizisk armekniv är eller hur? Det är ett multiverktyg med massa finurliga små verktyg som kan plockas fram vid behov och som man alltid kan ha med sig. Så är jag.

Livet med barn gjort mig till en mångkonstnär med extrem simultankapacitet. Jag är sjukt bra på att göra flera saker samtidigt och alltid ligga steget före i tanken. Parera och täcka upp. Jag kan städa lego och samtidigt spela xbox med mina stora barn. Jag kan göra en veckoplanering av maten i huvudet samtidigt som som jag medlar ett bråk mellan mina stora. Jag är allmänbildad och kan svara på frågor om dinosaurier såväl som savannens rovdjur eller varför japanerna bombade Pearl Harbour. Jag kan fickparkera och distanströsta bebis i baksätet. Jag kan byta blöja och samtidigt borsta tänderna. Jag kan amma och vispa ihop sockerkakssmet, läsa godnattsaga eller svara på mejl samtidigt. Och så vidare.

Men det är jobbigt att aldrig få tänka en tanke hela vägen till slutet utan alltid bli avbruten. Det är jobbigt att inte kunna ge sig hän till 100% eftersom jag aldrig riktigt kan släppa kollen på vad alla mina barn gör. Det är trist att ha en massa intressen som jag inte har tid att förkovra mig i. Jag skulle vilja vara riktigt bra på nåt. Men en armékniv kan inte ha den bästa kniven, saxen, tandpetaren, nagelfilen eller korkskruven. Styrkan är just att den kan så många olika saker.

Det är väl bara att nöja sig med multifunktionen. Suck.

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-26 12:20 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

High School Musical 3

Snart kommer ytterligare en High School Musical. Har lovat dottern att vi ska kika på den. Hon är helt lyrisk, och jag känner väl att jag inte riktigt orkat ta del av allt prat om det där. Är det nån som kan ge mig en snabbsummering om vad det handlar om? Hur kan det bli en sån snackis?

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-24 12:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Smarta saker

Visst har jag berättat att vi hittade strykjärnet i en flyttlåda på vinden efter att vi bott i nya huset i 3 år. 3 år! Jag hatar att stryka och har nästan inga kläder som kräver strykning, men man kommer ju inte undan helt. Kolla de här smarta torkbollarna. Man sparar energi och slipper stryka.

Perfekt! Så här står det på smartasaker.se där man kan köpa dem:

"Lägg dom här smarta torkbollarna i torktumlaren och låt dem arbeta i maskinen. De eliminerar veck och skrynklor så att kläderna ser så gott som nystrukna ut.
Torkbollarna är framtagna för att förbättra torktumlarens effektivitet. De förhöjer luftcirkulationen och håller kläderna separerade. Nu blir dina kläder mycket mjukare och torrare på ungefär hälften av tiden! Det sparar både el och miljö. Torkbollarna gör dessutom kläderna blir fantastiskt snygga och sköna."

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-23 16:37 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ninna ninna ninanna Ninanna nanina

Boktips efter en rond i bokaffären igår. Jag har en hög trave olästa böcker vid sängen så jag kan inte köpa mer nu. Men det kliar ju i fingrarna när man hittar såna här skatter. Det får bli till önskelistan.

John Ajvide Lindquists bok har jag längtat länge efter och syskonboken där verkar ju mkt spännande. Sonen älskar att berätta historier (och är ganska bra på det).

Frida Nilssons bok Jag, Dante och Miljonerna verkar bra också. Som vi älskat Apstjärnan och Hedvig! 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-22 09:56 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lalle!

När min stora tjej fick sin ettårsspruta hade hon en nalle med sig. Den blev förste tröstare efter det onda i benet och följde sedan henne natt och dag i flera år framöver. Den blev utbytt några gånger, samma modell fanns att köpa i många år. Än idag när hon är 8 vill hon gärna ha en nalle när hon sover. Jag fattar inte alls det där, men det är ju så sött.

Även min andra dotter har utvecklat fabläss för nallar. Hon har en apnalle och en teddybjörn hon håller allra högst. "Lalle!" ropar hon överallt. Inte mamma, pappa, titta, lampa utan LALLE! Här ligger hon och myser innan det är middagsvila i vagnen.

Vad har era barn för gosedjur?

 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
nalle  
Postat 2008-09-22 09:38 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jämställdhet som statushöjare

Det är inne att vara jämställd och ha en jämställd man. Har man inte en jämställd man som tvättar lika mycket och byter lika många bajsblöjor är man en loser. Det kan man läsa i tidningar, se på tv och få höra av sina vänner. När man egentligen skulle behöva massa pepp och stöd så får man veta att man är en loser som inte vet att kräva sin rätt.

Jag tycker det är väldigt positivt att fler och fler blir medvetna om att jämställdhet är något viktigt och värt att kämpa för, samtidigt tycker jag det är sorgligt när graden av jämställdhet blir en statushöjare. Ytterligare en gren att tävla i vid sidan av tävlingarna "vems barn har kortast dagisdagar?", "vilka äter nyttigast och mest ekologiskt?" eller "vem har mest välartade ungar och längst sommarledigt?".

Och det är nästan bara mammor som håller på och tävlar i den här grenen. Mammor står med fånleenden och nåt vått i ögonvrån när Han-som-varit-pappaledig går förbi. "En sån skulle man ha..." tänker de men vill inte vara sämre utan berättar hur rättvist de delar på vabben och hur fantastisk han är med barnen.

Alla gamla mögliga könsroller stuvas undan i gardeboben. Det som inte syns finns inte, även om det skaver som satan. För man är ju inget offer utan styrka att kräva jämställdhet. Offer är omodernt. Hellre putsa lite på fasaden och måla färgmatchat än visa att man har mage att leva ojämställt.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-19 09:39 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Grattis till mig

Idag firar jag och min man tioårig förlovningsdag. Den 19:e september 1998 var vi i ett öde Visby och bytte ringar under ett valv i skydd för regnet.

Sen dess har det hänt en hel del. Vi har fått tre fina barn, gift oss och byggt hus, landställe och företag ihop. Det är så lätt att glömma bort "oss" i all vardag. Tur att det finns såna här dagar!

Här är en bild från Gotland, inte 1998 men väl 2005. Visst är det magnifikt?

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-19 09:14 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

I like to move it

Underbara nyheter! Den 21 november har uppföljaren MADAGASKAR 2 premiär på svenska biografer.

Där får vi följa vännernas kamp att lämna Madagaskar för att ta sig tillbaka till civilisationen. De ger sig, med hjälp av ett gammalt, hoplappat flygplansvrak (med pingvinerna vid spakarna) ut på en resa som visar sig bli kortare än de räknat med.

Jag älskar barnfilm. Där det är klass på humorn!

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-19 08:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Se hit alla singelföräldrar!

Nu startar sajten singelplus.se som ska vara ett ställe för singelföräldrar att nätverka, hitta nya lekkompisar till barnen och utväxla åsikter och erfarenheter med andra i samma eller liknande situation. Man ska kunna se vad som är på gång (du o andra lägger upp aktiviteter, utflykter etc) och hitta inspiration och input till vardagen.

Jag tycker det verkar jättespännande och önskar Daniel Möllberg mfl ett stort lycka till!

singelplus.se

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-16 21:12 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rädda barnen på Haiti

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Haiti har drabbats av tre tropiska oväder sedan mitten av augusti. Den tropiska stormen Fay 15-16 augusti, orkanen Gustav 26 augusti och den tropiska stormen Hanna 1 september. Haiti är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet och andelen barn som på olika sätt påverkas av hiv/aids är den högsta utanför länderna i södra Afrika.

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

- Vid en katastrof riskerar barnen att råka extra illa ut, men deras behov tillgodoses ofta i

nte, säger Ned Olney, ansvarig för Rädda Barnens katastrofarbete i området. Rädda Barnen arbetar för att barn ska få skydd och få utrymme att vara barn, medan deras föräldrar brottas med att bygga upp tillvaron igen.


Rädda Barnens internationella allians har satt upp ett insamlingsmål på 5 miljoner kronor i hjälp till Haiti. Genom Rädda Barnens katastroffond samlas pengar in i förväg så att barn snabbt kan få stöd i krig och katastrofer.

 

Du kan stödja Rädda Barnen med 10 kr genom att skicka ett sms.

Skicka ordet "KATASTROF10" till 72 950

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-16 09:39 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ni vet när man är så där trött att man blir disträ

...så var jag igår. Konstigt för jag hade sovit gott och länge. Men det är väl vädret (fan vad schysst det är att bli old så man kan slänga ur sig såna floskler).

Hillevi har också skrivit om det i sin blogg. Hur trött man kan vara och hur knasig man blir då.

Detta hände igår när jag skulle passa på och handla lite snabbt medan sonen var på fotbollsträning.

Jag skulle bara köpa det allra mest nödvändiga och lämna tillbaka en film. Jag parkerade bilen, såg på DVD'n och tänkte "Nu ska jag komma ihåg den där".

Jag gick ur bilen och in i affären. Såg att de hade billiga äpplen. "Mmm, äppelpaj", tänkte jag. "Måste komma ihåg att köpa smör då till pajdegen". Plockade lite tomater, gick förbi köttdisken och till mejerierna. Tog mjölk och en tomatsoppa. Inget smör såklart.

Gick och skulle betala. I sista sekunden (var det kaneldoften vid kassan?) kom jag på att jag ju skulle köpa smör. Fick gå tillbaka, trassla mig förbi några knattar med småvagnar och hämta smör. Kom då också på att jag lovat ungarna att köpa vaniljyoghurt... 

Betalade och gick ut till bilen. Då ser jag att jag inte kom ihåg DVD'n trots allt. Den ligger kvar på instrumentbrädan. Efter att jag packat in maten i bilen fick jag trava tillbaka med filmen i handen för att lämna tillbaka den i kassan.

På vägen tillbaka till affären ser jag brevlådan, alltså postens brevlåda där man ska stoppa brev man vill skicka till någon. Undrar "Har de flyttat den?" I nästa sekund, i nästa SEKUND, ser jag mig själv stoppa DVD-filmen i brevlådan. Varför? Ingen aning, men som i slowmotion ser jag filmen åka ner i magen på brevlådan. "D.. d.. d.. där... där ska den ju inte vara! Faaaaaaaaan!"

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-15 11:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Pittstim

Namnet är ju nästan lika bra som den numera klassiska antologin Fittstim. I oktober kommer i alla fall Pittstim och så här säger redaktörerna Zanyar Adami och Inti Chavez Perez:

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

"Med Pittstim vill vi beskriva hur det är att vara ung kille. Vilka villkor, tabun, förväntningar och erfarenheter som killar tvingas förhålla sig till. Vi kanske inte är några goda förebilder alla gånger. Däremot vill vi försöka vara ärliga om vad vi gjort och varit med om.
Vi snackar otrohet och svek, slagsmål och grupptryck, kärlek och sex, kåthet och kass kvinnosyn. Grabbjargongen i omklädningsrummet. Vi berättar om hur det är att vara fjolla, kriminell och ha en pappa som är alkoholist.
15 unga män, kända och okända, 15 olika svar på frågan: Vad är en man?" 

Ska bli mkt intressant att läsa! Andra oktober kommer den.

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-15 09:56 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Helgen i bilder

Vi har haft en vilsam helg. Gjort typ... ingenting!

Fredrika har börjat äta själv. Mycket spännande.

Felix har börjat på fotbollsskola och basket. Om några veckor får vi se vad han gillar mest. Eller om han fortsätter med båda.

Stora tjejen på väg till tjejmiddag. Skinnpaj och läppglans, visst är hon fin!

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-15 08:29 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fasar inför det som komma skall

 

Jag fasar nästan alltid inför det som komma skall. Gillar nuläget och vill inte ha förändring i det jag gillar. Oftast blir det ju jättebra efteråt. Jag tror en del av det här handlar om min mentala förberedning. Jag vill måla svart för att sen bli glatt överraskad när det blir ljust och positivt i alla fall.

Det jag fasar inför nu är när min lilla tjej ska börja dagis. Jag vet ju att dagis är jättebra och hon kommer stormtrivas. Det är inte det, det handlar mer om att jag kommer känna mig så tom. Vad ska jag göra? Jag har ju jobbet och allt det andra kvar. Jag är så rädd att det kommer kännas meningslöst och otillräckligt. Ska livet nu bestå av att pendla till jobbet, sitta på ergonomisk kontorstol, jobba och sitta i möten? 

Jag är så van att ha fullt upp hela tiden, tusen bollar i luften och ett par i ansiktet. Visst ska det bli skönt att ha oceaner av tid bara för min egen självförverkligande och karriäääär. Men kommer det kännas meningsfullt? Kommer jag bara längta till kl 15 när jag får åka och hämta hem avkommorna för att steka köttbullar och tjata om gympapåsar?

Jag tror det.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-10 10:59 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gammalt blir som nytt

Som bekant så har ju yngstingen fyllt ett och det var så svårt att komma på vad vi skulle ge henne i present. Som nummer tre tenderar man ju att ha "allt", så jag och mina stora barn gick helt enkelt upp på vinden och plockade ner lite av de gamla bebisleksakerna (de som ej hunnit komma ner).

Så ettåringen vaknade till lite falsksång och en hel koffert full med bilar, knoppussel, stapelburkar, molly musböcker, flygplan med mera. Hon var helt överlycklig!

Sen kom farmor och farfar med ett gammalt tangentbord, en gammal mobil och en antik fjärrkontroll. Lyckan var gjord!

Där ser ni - den som spar hon har!

 

 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
Fredrika  
Postat 2008-09-08 14:12 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fredrikas sista dag som bebis

Imorgon fyller hon ett! Det här året har gått så fasansfullt fort att födelsedagen mest känns melankolisk. Här är hon i egen hög person!

Gullunge va!?

 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
Fredrika  
Postat 2008-09-02 13:23 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Zandén vs Janouch

Jag kollar aldrig på nyhetsmorgon för jag tycker det är så tramsigt och småputtrigt i morgonsoffan. Det händer ju liksom inget, alla bara sitter och myser i sin odd mollyuniform. Men igår kollade jag med ett halvt öga och då var det drag under galosherna minsann!

Jessica Zandén och Katerina Janouch satt och skulle prata om Zandéns (och Cecilia Gyllenhammars) debattext på newsmill-bloggen. Den där hon undrar

"När vågar vi erkänna att det kan finnas ömhet i ett slag över munnen? Och hur kan vi hjälpa misshandlade kvinnor, om vi hymlar med den magnifika kraften i ett försoningsknull?"

Zandén flackade med blicken förklarade att hon med komplexa frågeställningar försökte belysa komplexa saker. Kanske blev det redan där lite komplext för sen kunde hon inte bemöta nån av motfrågorna hon fick av Katerina Janouch som sakligt, sansat och konstruktivt bröt ner hela texten till det trams den faktiskt är. Jag njöt varenda sekund.

Nu tycker jag vi kan börja prata om att jämställda män som är närvarande föräldrar är mycket sexigare (och trevligare att ha en relation till) än brunstiga alfahannar som Persbrandt, Örjan Ramberg, Torsten Flinck eller för alll del Jan Guillious Hamilton.

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-09-01 09:20 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook