Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Två är alltid fler än en

Idag har ensamstående kvinnor inga möjligheter att få tillgång till assisterad befruktning (dvs bli inseminerade med okänd mans sperma) inom rikets gränser. Tre av de fyra Allianspartierna vill nu ändra på detta och låta även singelkvinnor få hjälp med assisterad befruktning.

I vårt grannland Danmark är detta redan fullt möjligt och svenska singelkvinnor kan åka dit för att bli inseminerade med sperma från en anonym donator. Det finns inga hinder för det lika lite som det finns några hinder för att man som singelkvinna letar upp en spermadonator själv (på en bar ett chattforum eller dylikt) och låter sig befruktas med sperma från en man man inte tänkt ska ha en traditionell fadersroll.

Det finns många som vittnar om att även okonventionella familjebildningar fungerar alldeles utmärkt. Jag tror dem! För mig är det problematiskt av andra anledningar.

Jag tycker det är problematiskt att samhället ska sanktionera detta eftersom det då innebär ett ansvarstagande gentemot barnet att täcka upp för det en pappa skulle kunna göra ifall mamman dör, blir allvarligt sjuk eller av andra anledningar inte klarar av det ensamma föräldraskapet.

Ms, FPs och Cs förslag kommer säkerligen kunna gå igenom i riksdagen eftersom liknande förslag lagts fram av S och V, jag hoppas (precis som Hanne Kjöller) att man då även tänkt på allt som kan gå åt helvete.

Skrivet av: Barnsidan
taggar
insemination  
Postat 2012-02-29 14:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Att få missfall

Missfall är något väldigt många kvinnor är med om, ändå talas det knappt om det.

Att det är så tyst och tabu med missfall gör att när man drabbas känner sig ensam om sina upplevelser. Innan jag fick min äldsta dotter fick jag missfall i vecka 13 och jag minns fortfarande hur misslyckad jag kände mig, som att det var mitt fel när bebisens hjärta slutat slå. Och varför hade ingen berättat att det var så vanligt? Man räknar med att cirka 20% av alla bekräftade graviditeter slutar i missfall. Och sen tillkommer alla de missfall som ibland misstas för att vara en sen mens.

Men när jag väl berättat att jag fått missfall så kom många andra (både män och kvinnor) fram och ville berätta om liknande erfarenheter. Det hjälper en att gå vidare, att veta att man inte är ensam.

Att berätta om graviditeten, drömmarna och förhoppningarna som gått i kras och inte osynliggöra missfallet är något som hjälper en att gå vidare och inte bära med sig sina känslor in i nästa graviditet.

Annsofie Adolfsson som skrivit en avhandling i ämnet tycker det är viktigt att bryta tystnaden kring missfalll. Hon tycker att man kan berätta tidigt om graviditeten.

- Drabbas man av missfall behöver man inte hitta ursäkter om varför man inte är sig själv eller varför man är borta från arbetet. Det kan underlätta i sorgen.

Skrivet av: Barnsidan
taggar
missfall  
Postat 2012-02-24 10:36 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Grattis Victoria och Daniel - lite hardcore fakta om livet efter förlossningen

Det har förmodligen inte undgått nån att Sverige har fått en ny tronarvinge. Victoria och Daniel har fått en liten flicka och Sverige har fått en ny kronprinsessa.

Att få barn är en av livets absolut största händelser. Det förändrar allt för alltid.

När jag var liten hade jag svårt att förstå att kungar, drottningar, prinsar och prinsessor är som vilka människor som helst. Jag trodde de aldrig var sjuka, behövde gå på toaletten, till skolan, tandläkaren och allt annat som "vanliga" människor gör. Jag trodde de åt massa god mat, reste, lekte, spelade och satt i sina sammetsmantlar och bestämde saker när de inte var ute och räddade folket från drakar och rövargäng.

Nu vet jag bättre. :)

På vägen har jag också lärt mig en del om hur det är att föda barn och hur kropp och knopp kan kännas efteråt. Så till alla nyförlösta vill jag rekommendera lite läsning om "Efter förlossningen".

Den allra första tiden är magisk, omtumlande, underbar och alldeles alldeles förskräcklig på vissa punkter som oftast inte nämns innan förlossningen. Därför skrev jag detta dokument som innehåller rätt mycket hardcore fakta om såriga bröstvårtor, avslag, knipövningar och vaknätter :)

Klicka här för att läsa

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2012-02-23 20:04 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Apptest: Känner du Pippi Långstrump?

Appen "Känner du Pippi Långstrump" är skapat av Filimundus och finns för både iPhone och iPad. Appen kostar 22kr till iPhone och 49kr till iPad, man köper dem i vanliga App Store.

Jag och min fyraåring har testat iPad-versionen och håller med de flesta andra recensenter att det är en otroligt rolig och fin app. Appen är både en bok och massa roliga små spel och aktiviteter. Lämplig från 3-4 år.

Innehållet

Det mest slående med innehållet är såklart Ingrid Vang Nymans underbara bilder från boken med samma namn.

Tommy och Annika, Herr Nilsson, Lilla Gubben, tjuvarna Karlsson och Blom och många av de andra kända figurerna träffar vi på under berättelsens gång.

Vi går på kalas, är sakletare och vi får också följa med på cirkus där Pippi både står på en häst och brottar ner Starke Adolf.

Johanna Westman gör ett strålande jobb med att läsa upp sagan och guida en rätt i början.

Interaktiviteten

Appen utnyttjar tekniken i pekskärmen på ett sätt som inbjuder till interaktivitet genom hela berättelsen.

Man kan t.ex plantera blommor, skicka iväg flygplan, välta ketchupflaskan, få Pippi att väga på stolen. Allt medan man lyssnar till berättelsen. I flera av bilderna finns också flera små spel och andra aktiviteter gömda.Här gäller det att hitta Herr Nilsson i rätt sockerburk.

Man kan också måla sina egna tavlor :)

..eller spela krocket! En av höjdpunkterna efter första genomlyssningen av sagan var att hitta de spel och aktiviteter som finns gömda på lite olika ställen.

Högsta betyg från både mig och Fredrika 4 år.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2012-02-22 22:50 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lycka är en skärm

Ibland är det skönt och mysigt att byta godnattsagan mot en titt på nåt youtubeklipp på iPaden :)


Nu vill jag också tipsa om en jättebra och intressant text från 1177.se som handlar om barn och sömn, hur viktigt det är att barn har bra sovvanor och sover ordentligt. Sömnen reparerar skador, får barn att utvecklas optimalt och hålla sig friska.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2012-02-16 21:34 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bara bröst

Det råder fortfarande så dubbelmoral kring offentlig amning och hur bröst "får" exponeras. Därför är den här bilden på sin plats.Skrivet av: Barnsidan
Postat 2012-02-08 09:02 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook