Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Den perfekta familjesemestern

Fjällsemester är så himla härligt!


Man är utomhus hela tiden, äter gott, umgås massvis med barnen och sover som en stock. Rena hälsokuren :) Barn lär sig åka slalom jättefort och det är kul att se självförtroendet blomstra.


Och blir benen trötta finns det ofta annat att hitta på. Åka hundspann t.ex.


Eller kanske bara sitta och slappa i stugan. Allt känns enkelt och okomplicerat.Skrivet av: Barnsidan
Postat 2012-03-25 20:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Apptest: Bugs and Buttons

Dags för nytt test av en ipad-app. Denna gång har vi provat spelet Bugs and Buttons från tillverkaren Little Bit Studio. Appen är förvisso helt på engelska men är tillräckligt intuitiv och visuell för att både en snart 40 åring tant (=jag) och min fyraåring ska klara av det.

Appen består av 18 mindre spel som tränar flera olika saker, t.ex att sortera, känna igen siffror, alfabetet och problemlösning. Så här ser det ut där man väljer vilken aktivitet man vill ägna sig åt.

Här är Fredrika i full gång att sortera insekterna ner i rätt burk. Det här spelet anpassar sig efter färdighetsnivå. Ju mer man klarar - desto svårare blir det!

På alfabetståget lär mig sig alfabetet

Klassiska spel samsas med moderna. Här spelar vi luffarschack.

Här är det kackerlackerace!

Och här har vi följt knappar i sifferordning och fått ihop en figur.

I takt med att man spelar, lär sig och upptäcker saker samlar man märken i sin bok. Man kan samla upp till 44 märken. Vi har bara samlat ihop 4 så vi har mycket kvar att upptäcka :)

Sammanaget är appen Bugs and Buttons imponerande, rolig och lärorik. Den får helt klart högsta betyg av oss. Att samma version funkar på både iPhone och iPad är ett stort plus.

Priset ligger på 22kr och appen passar från 3 år ålder men kan växa med barnet upp till ca 7 års ålder.

Skrivet av: Barnsidan
taggar
apptest  iPad-app  
Postat 2012-03-07 00:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Att amma sin bebis - eller inte

Amning är ett ständigt aktuellt ämne som många har åsikter om. En del tycker att man i jämställdhetens namn ska flaskmata för att på så sätt kunna engagera pappan i de intima matningssituationerna. Även myndigheter blandar ihop fakta med tyckande ibland, det kunde man t.ex se i Livsmedelsverkets gamla rekommendationer om amning och alkohol. Nu har man ändrat rekommendationerna, eftersom forskning har visat att ett måttligt alkoholintag inte påverkar bröstmjölken i nån hälsofarlig riktning.

Jag tycker det är bra om föräldrar idag tar beslut utifrån vetenskapliga fakta och väl underbyggd forskning. Enligt en europeisk studie gjord på 15.000 barn har barn som helammats sina första 4-6 månader en lägre risk för att bli överviktiga. Detta och även detta tycker jag är fakta som är värda att väga in i mitt privata beslut att amma eller inte. Vad andra tycker eller vad som är trendigt tycker jag man ska väga in i sitt beslut.

När det gäller vad som är "rätt" och "fel" för dig och ditt barn så är svaret att du måste läsa på och avgöra själv vad som är och känns bra för dig. Det största felet man kan göra som förälder är att gå emot sin egen uppfattning och vilja för att göra nån annan till viljes.

Vill du flaskmata din bebis - för att du inte kan eller inte vill amma - så vill jag rekommendera Petra Jankov Pichas bok "Att flaskmata". Den innehåller massa fakta om flaskmatning.

Vill du amma din bebis  så vill jag rekommendera dig att läsa på om hur man gör (det ser väldigt enkelt och naturligt ut, men kan vara en svår konst!) och vid behov söka praktisk hjälp hos en amningsmottagning som oftast finns på sjukhuset där du fött barn eller få hjälp och stöd på distans av amningshjälpen.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2012-03-02 13:32 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook