Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Hur får folk ihop sina liv?

Nu är det tredje dagen i rad som jag pratar med en annan förälder om hur sjutton man får ihop vardagen och livet med skolbarn. Alla frågar sig samma sak - hur GÖR folk?

Till att börja med är det ju detta med att barnen helst "ska ha" så korta dagar som möjligt. Jag har ett mycket flexibelt jobb och kan styra mina tider. De dagar jag jobbar hemifrån lämnar jag barnen vid halv nio och hämtar jag dem mellan tre och fyra. Oftast är majoriteten av de andra barnen inte där då. Det innebär alltså att de har lämnats vid 9 och hämtats vid 3. Vi har ca 30-40 minuters pendlingstid till stan där jag tror att de flesta jobbar, så hur 17 kan de lämna kl 9 och hämta kl 15? Jobbar de mellan 10 och 14 då eller?

Sen alla dessa lov! I somras hade mina barn 4 veckors ledigt, resten gick de på fritids. (Måste inflika här att de hade det toppen med badutflykter, bandyturnering mm mm) De flesta av dessa fritidsveckor hade de ingen eller bara nån kompis från klassen. Jag skulle tippa att kanske 50-60% av deras klasskompisar hade 10 veckors sommarlov. Mindre än 5% hade så "lite" som mina barn. Och jag tycker inte att fyra veckor är lite, speciellt inte som vi var lediga runt jul, på sportlovet och kring påsken.

Detta för mig tillbaka till frågan - hur GÖR folk för att ungarna ska ha sina eeeeevigslånga sommarlov? Vi har lagstadgat 5 veckors semester så visst kan man få till det om mamma och pappa har semester olika veckor. Ja det går, men på bekostnad av att familjen inte är samlad under semestern. Det går bort för mig.

Det konstiga är att samma familjer som har tio veckors sommarlov OCKSÅ tar ledigt på höstlovet, heeeela jullovet, sportlov och påsklov. Det är 15 veckor, så när jobbar folk?

Ok, men folk kanske jobbar halvtid och tar obetalt ledigt från jobbet då för att ha mer tid med barnen. Men hur har de då råd att bo i stora villor, köra stora fina miljöbilar och åka till Verbier och Thailand? Nej jag fattar verkligen inte det.

Sen alla aktiviteter som ska hinnas med på eftermiddagar och helger! Men det blir ett helt annat blogginlägg...

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-08-27 12:43 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tävla om dinobok!

Nu har du chansen att vinna Sarah Sheppards superfina och skojiga bok "Varning för köttgänget" som är alldeles färsk hos bokhandlarna.

klicka här för att tävla

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-08-26 23:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hejdå sommaren 2009

Idag kändes det verkligen att det snart är höst. Det regnade och ruskade. Helt fel att ta sandaler idag med andra ord.

Hela vägen hem på bussen satt jag och kikade igenom sommarens bilder i telefonen. Vi har hunnit göra så mycket härliga saker den här sommaren. Badat har vi gjort, för bara två veckor sen var det 25 grader varmt i vattnet på landet!

Detta blir nog mitt starkaste minne från den här sommaren. Vilket är ditt?

Skrivet av: Barnsidan
taggar
sommar  
Postat 2009-08-26 23:52 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Barn spelar TP

När jag lagade middag idag satt sonen med kompis och spelade TP (för barn). Ganska underhållande att lyssna på när de pratar med varandra utan att de vet att man hör

- Vad heter det hö...ög...sta berget i Aleperna?

- Högsta berget? Australien!

 

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-08-25 19:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Varning för Köttgänget!

Sarah Sheppard har gjort det igen! En ny succé till dinosauriebok. Hennes första - Massor av dinosaurier - blev augustprisnominerad 2008 och lovprisad överallt. Nu har alltså uppföljaren kommit.

Spring och köp och gå sen till www.massoravdinosaurier.se

 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
dinosaurier  
Postat 2009-08-24 09:59 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tvätten - en neverending story

Tvätten är ett himla evighetsgöra. Så tråkigt, så mycket och det tar aldrig slut. Det tar aldrig slut.

Vi hinner inte med att vika och lägga in de saker som är tvättade förrän det kommer nya lass med ren tvätt. Så här ser det oftast ut hemma hos oss.

Sju tvättkorgar med ren tvätt sorterad efter ägare eller om det är strumpor eller handdukar. Hittar man inget i garderoben får man rota i sin korg. 

Vi är lata, vi orkar inte. Vi har tre barn, heltidsjobb, och en massa annat som är så mycket roligare än tvätten. Det kanske är ett sundhetstecken att aldrig hinna med tvätten?

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-08-20 12:04 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mina tankar om svininfluensan

Nu börjar barnen komma tillbaka till skolan och förskolan efter sommarledigheten. Nu kommer smittspridningen av den nya influensan Influensa A (H1N1, även kallad svininfluensan) i gång på allvar.

Jag har tyckt att det varit ganska motstridiga besked under sommaren om vad som faktiskt gäller. T.ex säger de flesta att H1N1 är en ganska lindrig influensa, men hur kommer det sig då att regeringen beordrat massvaccinering? Och hur kommer det sig att unga friska människor blir så sjuka av H1N1 att de måste ligga i ecmo (avancerad form av respirator) i över en månad ? Runt om i världen har tusentals människor dött. Hur kan det räknas som "lindrigt"?

Jag tror att motstridiga besked, otillräcklig information lätt kan leda till panik. Speciellt om folk bara läser de svarta löpsedlarna...

Så jag beslöt mig för att ta reda på lite mer och ska nu försöka förmedla det jag kommit fram till.

Förebyggande

Det finns mycket du kan göra för att undvika att bli smittad. Influensavirus är luftburet vilket betyder att virus sprids via luften av hostningar och nysningar från smittade människor. Dessa host- och nyspartiklar kan inte färdas särskilt långt så om du håller avstånd till folk minskar du risken

Viruspartiklarna landar nånstans efter att de nysts eller hostats ut. Därför är det viktigt att tvätta händerna ofta, gärna komplettera med handsprit. Peta inte i näsan, klia inte i ögonen osv om du inte alldeles nyligen tvättat dig. Viruset behöver nämligen en slemhinna (som finns i mun/hals, näsa, ögon) för att infektera dig. Så om du tagit i något som kan vara smittat så UNDVIK att ta på ditt eller dina barns ansikte utan att tvätta händerna.

Undvik också människor som du vet är smittade. 

Vässa ditt immunförsvar

Ät bra och varierat (mycket c-vitamin, järn och laktobaciller!), sov ordentligt och motionera (gärna utomhus). Då bygger du upp ditt alldeles egna försvar så du står rustad om du utsätts för smitta. Blir du ändå sjuk kan du räkna med att klara dig lindrigt undan om du vässat ditt immunförsvar. Anna Toss har skrivit väldigt bra om olika sätt att vässa sitt immunförsvar.

Du som är gravid

Det finns inget som talar för att gravida kvinnor löper större risk att smittas än andra, och det finns inget som talar för att influensasjukdom ger fosterskador. Däremot finns uppgifter som talar för att gravida har en något högre risk att bli svårt sjuka om de smittas. Därför bör gravida som misstänks ha influensa omgående kontakta sjukvården.

Läs mer om graviditet, amning och vaccinationsrekommendationer på krisinformation.se.

Om du får svininfluensan

Om du - som inte är gravid! - insjuknar med influensasymptom (feber, ont i kroppen, luftvägsproblem) ska du inte söka vård utan stanna hemma och undvika att smitta andra. Nys/hosta i armvecket eller i en näsduk som du spolar ner i toan. Tvätta händerna noggrannt och ofta, komplettera med alcogel!

Gå INTE till jobbet. Blir barnen sjuka stannar du hemma med dem tills de är helt friska (kan vara upp till 5-7 dagar). Behöver du göra något ärende är det bäst att skicka någon annan frisk person att utföra det åt dig. Måste du ändå vistas med andra se till att hålla avståndet och undvika att ta i folk.

Använd receptfria läkemedel för att lindra feber, t.ex alvedon. Drick mycket och vila. Blir du inte bättre på en vecka eller får hög feber och/eller andningssvårigheter behöver du antagligen kontakta sjukvården. Ring gärna vårdguiden (eller liknande för ditt landsting) först!

Vaccinering

I slutet av september 2009 räknar man med att vaccinet mot H1N1 kommer vara tillgängligt. Exakt hur vaccineringen kommer ske är inte helt klart än, men följ gärna informationen som finns tillgänglig. T.ex krisinformation.se eller Socialstyrelsens sida om H1N1.

Varför ska man då som frisk stark individ vaccinera sig om det ändå är en lindrig influensavariant? Jo, framförallt för att hindra smittspridningen.

Minskar man smittspridningen minskar man riskerna för de som är i riskgrupperna (gravida, kroniskt sjuka, hivsmittade mfl) och för de som av olika anledningar inte kan vaccinera sig.

Ju fler som håller sig frisk desto mer ökar chanserna för att viktiga samhällsfunktioner som sjukvård, energiförsörjning, skola, transporter etc kan hållas igång.

 

 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
svininfluensa  
Postat 2009-08-18 11:27 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Shoppingsugen

Den här tavlan är så magiskt fin. Jag vill HA den!

Och den här är också fin.

Och det finns många fler som är lika fina. Sascalia på etsy.com

Skrivet av: Barnsidan
taggar
sascalia  
Postat 2009-08-11 14:21 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Madonna på Ullevi

Vilken magisk kväll detta blev! Bäst var Ray of light, Like a prayer och Holiday. Michael Jackson hyllningen så fin, ryser än faktiskt.

Tova, var du där?

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-08-10 16:01 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Varför ska religiösa skäl väga tyngre än barnets integritet?

Jag fattar faktiskt inte hur landsting och läkare accepterar att de måste utföra omskärelse på små pojkars penisar. Fattar ni det?

I en omskärelse skär man bort förhuden på penisen. Enligt judisk tradition sker det när bebisen är 8 dagar gammal och jämförs med det kristna dopet, dvs som ett tecken på förbundet till Gud. Den muslimska varianten görs på pojkar innan puberteten.

I den debatt som pågår nu använder man de religiösa skälen som motivering till varför omkring 4000 barnsnoppar blir stympade varje år. Det finns många andra företeelser som också sker av religiösa skäl men som vi bedömer som olagliga. Där religionsfriheten inte anses kränkt. Varför är det skillnad på omskärelse och t.ex tvångsäktenskap?

Att ta bort förhuden ÄR att stympa penisen. Visst är det kanske inte en jätteallvarlig stymping att jämföra med en del kvinnliga könsstympningar där slidan sys igen och klitoris helt skärs bort. Men det är ett oåterkalleligt ingrepp som barnet inte kunnat vare sig samtycka till eller bilda sig en uppfattning om.

Omskurna män har ofta problem med potensen och sexlivet eftersom ollonet blir mindre känsligt både för att flera nervtrådar skurits bort men också för att ollonet förlorat mycket av sin känslighet genom att det är fullt exponerat och "nöts" hela tiden.

Omskurna män löper också ökad risk för urinrörsförträngning som kan leda till njurskador.

Sen kommer ju det här med renligheten som en del åberopar. Det är en felaktig MYT att en omskuren penis är mer hygienisk. Ollon och urinrör lämnas mer exponerat för smuts och baktierieangrepp och den antibakteriella och skyddande funktion som så kallad smegma ger saknas på en omskuren penis. På nyfödda kommer ollonet i ständig kontakt med urin och avföring på grund av avsaknaden av förhud.

Heja alla läkare som vågar stå upp mot politiker och landsting och vägrar utföra omskärelse av religiösa skäl.

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-08-05 12:32 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nu kommer ju sommaren

Idag jobbar jag första dagen efter semestern. Och nu ska solen och värmen komma. Typiskt va?

Passar på att beställa ett par nya hasbeens för att förlänga semesterkänslan. De svarta jag köpte i början av sommaren har älskats, använts och nötts hemma såväl som i Köpenhamn, Falsterbo och på klipporna på landet. Röda blir det den här gången!

Swedish hasbeens har rea just nu också!

 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
hasbeens  
Postat 2009-08-03 12:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Trodde aldrig jag skulle uppskatta poesi

Men den här är riktigt bra och säger nåt mer än bara kärlek och längtan.

I have learned so much av David Ladinsky

I
Have
Learned
So much from God
That I can no longer
Call
Myself

A Christian, a Hindu, a Muslim
A Buddhist, a Jew.

The Truth has shared so much of itself
With me

That I can no longer call myself
A man, a woman, an angel
Or even pure
Soul.

Love has
Befriended Hafiz so completely
It has turned to ash
And freed
Me

Of every concept and image
My mind has ever known.

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-08-03 10:22 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook