Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Jaha, så var snön borta...

.. och julkänslorna försvann också. Hoppas verkligen att det kan bli lite mer vinter. Några fjuttiga dagar räcker inte.

Jag vill ha snöfall, knarr under skorna, snölyktor på tomten och dyblöta kläder i torkskåpet. Inte detta kompaktavåta mörker. Det gör mig så deppig och oföretagsam. 

Har du snö där du bor?

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-29 23:35 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Min välutrustade man

Inte behövde jag åka och köpa päronlampor eller lampor till adventssjukstaken när vi pyntade inför advent igår. Allt fanns redan.

Hur många har tre päronlampor hemma exakt när man behöver dem?

Skrivet av: Barnsidan
taggar
advent  
Postat 2008-11-28 10:54 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Adventstid kom till mitt ensamma hus

Visst känner man sig liten och ensam när mörkret är så kompakt runtomkring? Men adventstiden är ju en ljuv tid tycker jag. Lågmält och stämningsfullt.

Den här sången minns jag att vi sjöng i kören när jag var yngre. Den är fin tycker jag.

Adventstid kom till mitt ensamma hus;
jag sätter i staken ett sparat ljus.
Något skall ske bortom frostig advent;
jag väntar en gåva, som Herren sänt.

Den gåvan är av ett helt annat slag
än gåvor vi ger till varann´ var dag.
Öppna din tillstängda dörr i ditt hus.
Så lyser i mörkret ett litet ljus.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-27 13:46 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Glögg och pepparkakor

I helgen är det första advent vilken vi kommer avnjuta alldeles själva.

Barnen har beställt glögg och pepparkaksbak. Har köpt nya glöggmuggar som inte bara är snygga utan smarta också. Utsidan blir nämligen inte varm eftersom det är mycket luft mellan glaslagren. Sagaform 4st för 199kr.

Sen drar hela julstöket igång. Tjoho! 


 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
advent  
Postat 2008-11-27 13:43 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Voodoomagi på väg

Du är där borta och har varit med om det allra största. Jag önskar jag var där och fick se lite lite grann av den där magin som flödar, pulserar runt nyfödda och deras mammor.

Här kommer lite god magi till er istället.

 

Den här underbara dockan från voodolls.se för detta med sig: 

Glöm nerkräkta axlar och blöjeksem. Glöm gallskrik och sömnlösa nätter. Baby Charm är den gosigaste och charmigaste bebisen i hela världen.

Amningen kommer gå som en dans. Och medan din lilla prins/prinsessa sover sött kan du lugnt sitta och beundra underverket. Ibland kan småbarn tära en aning på förhållandet. Med Baby Charm är detta inget problem. Passionen kommer flöda som aldrig förr!

Baby Charm kan även ge dig kraft att hantera näsvisa svärföräldrar och se till att gravidmagen försvinner på nolltid.

Baby Charm gör spädistiden till den bästa i ditt liv. Hon sprider harmoni och ser naturligtvis till att det aldrig fastnar hundbajs på barnvagnsdäcken.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-25 15:42 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mäns våld mot kvinnor

Idag (25 nov) är det FN-dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor.

Det finns så mycket siffror och statistik som man kan rabbla upp i det här sammanhanget. Enligt UNIFEM har minst en av tre kvinnor världen över har blivit utsatt för fysiskt, sexuellt, eller annan typ av våld under sin livstid.

En av tre - ole dole doff.

Detta är en dag vars existens hela manligheten borde skämmas över. Mäns våld mot kvinnor måste vara den enskilt viktigaste frågan för framtidens jämställdhetsarbete. I Sverige och i världen.

Lite länkar:

Unifem

Rädda mammorna

Kvinnofrid

Wikipedia

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-25 14:25 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Barnsligt förtjust i snön

Jag älskar snö. Låt mig säga det igen: Jag älskar snö!

Var ute och skottade två gånger igår. Lilltjejen tyckte det var mkt spännande med allt vitt och skrek argt när vi gick in för hennes händer var alldeles rödfrusna.

Stora barnen sticker iväg själva och åker snowracer efter skolan. Igår var Felix ute och byggde snögrotta med grannkillarna. En snögrotta har jag inte sett sedan 70talet då det snöade som det skulle!

 

Att skotta snö har blivit som att gräva i jord om somrarna. Jag kan inte låta bli. Så när det kom nya lappvantar efter två skottningar igår gjorde det mig inget.

Klockan 08.13 var jag ute igen och uppfarten är så fin så.

Jag älskar snö!

Skrivet av: Barnsidan
taggar
första snön  
Postat 2008-11-25 14:01 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

När katten är borta...

..så får hon såna här MMS direkt till partyt .

Det är härligt att veta att alla har det bra även om man (tillfälligt) lämnat hemmet. Självklart för de flesta, men vissa tröga kan behöva få så här handgripliga bevis på att man faktiskt är helt ersättlig. 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-24 14:01 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Pattsvett

Visst är det fint att tänka att jag närt tre underbara barn vid min barm. Men åh, vad jag önskar att mina behag vore lite mindre.

Än har jag inte slutat amma helt, så mitt sista hopp står till att de krymper sen när jag slutat helt. Allra värst är att jag känner mig så himla kärringaktig med stora bröst. De gungar och dallrar.

Jag är helt tillfreds med att de dragits nedåt av tyngdkraften och jag är helt med på att jag inte klarar penntricket längre, men måste man känna sig som faster Ingeborg när hon går på stadens torg? "åååå, så vajar faster och faster vajar så......"

Hellre små och rynkiga än dessa fettpåsar. I hate it!

Skrivet av: Barnsidan
taggar
fåfänga  
Postat 2008-11-24 10:54 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jag blir lite provocerad faktiskt

Egentligen borde jag inte låta detta påverka mig, det blir inte bättre av att jag tjurar. Men jag kan inte låta bli.

Varför är det så få som är med och tävlar i våra tävlingar? Varför? Det är ju sjukt fina priser och insatsen väldigt liten. Man kan ju vinna en iPod, playstationspel, filmer, t-shirts, ryggsäck och mycket mycket mer.

Jag lägger mycket av min fritid på att hålla på med barnsidan.se och på sistone en hel del tid på tävlingarna. Så därför känns det faktiskt lite ledsamt att intresset är så lågt. Ni kanske har någon förklaring? Berätta gärna, för nu blir det mest gissningar från min sida.

Gå till tävlingarna >>

Till den 10:e december har man på sig både i Tingelingtävlingen och i Narniatävlingen.

 

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-21 12:43 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Företag som är vad de heter

Vårt elbolag heter Elverket. Rätt och slätt Elverket. Man behöver inte fundera så mkt på vad de sysslar med. Eller stället där jag byter däck och får bilen tvättad. Kyrkbyns Motor, man fattar direkt.

Men det finns andra företag som inte valt namn lika föredömligt. Eon till exempel. Vad är det för himla namn?! En eon är en ofantligt lång tidsrymd. Vår jords historia (ca drygt 4.5 miljarder år lång) är indelad i fyra eoner. En eon är alltså i runda slängar en miljard år. Är det det man ska tänka på när sitter i telefonkö till kundtjänsten? Ganska länge att vänta även om man är nummer 2 i kön.

Vilka företagsnamn eller produktnamn retar du dig på?

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-20 14:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mina Varor på ICA

Vilken briljant idé det är att skicka ut rabattkuponger på varor som just JAG brukar handla.

Och dessutom ladda ICA-kortet med erbjudandena. På det sättet slipper min brevlåda fyllas med kuponger på kattmat och fläsklägg som jag ändå aldrig skulle köpa. Dessutom slipper jag komma ihåg att ta med alla urklippta kuponger.

Nu är det bara att fixa in bonuspengen direkt på kontot så slipper man det momentet också. Efter det är det bara kundvagnsfemman och p-skivan kvar att rationalisera bort. 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-20 13:20 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Man kanske ska tänka helt tvärtom?

Idag skrivs det och pratas det mycket om att det är problematiskt med att folk är allt äldre när de vill få barn. Graviditet och förlossning innebär en ökad risk för både mor och barn ju äldre mamman är, men framförallt är det den sjunkande fertiliteten som kan bli ett problem. Redan efter 20 börjar fertiliteten sjunka och efter 35 sjunker det ännu brantare. Ju längre man väntar desto svårare blir det alltså, men snittåldern på förstföderskorna bara ökar och ökar.

De fysiska riskerna är ändå marginella men de psykologiska tror jag är en tickande bomb. För de enskilda paren kan barnlösheten bli väldigt jobbig, tärande och leda till depression och andra sjukdomar. Så att diskutera detta ämne tycker jag är viktigt.

De flesta är nog medvetna om att ökande ålder inte gör underverk för fertiliteten, och det finns nog flera orsaker till att åldern ökar och ökar. En del kanske inte har hittat rätt mamma eller pappa till sina barn, andra kanske inte lever i en heterosexuell relation och därför är det svårare rent praktiskt. I många diskussioner kring detta så får man det ibland att låta som att folk är naiva och hellre reser, satsar på karriären och njuter av livet än att alstra barn. Så enkelt tror inte jag det är.

Jag tror att grejen för oss sjuttiotalister (åttiotalister vet jag inte så mkt om) är att vi anser att allt måste vara klappat och klart och sen kommer barnen som grädde på moset. Man "måste" ha en massa saker och vara "mogen", ha "hittat sig själv" etc innan man får barn. Jag tycker det är dags att ifrågasätta den bilden.

Till att börja med måste man nog avdramatisera detta med att få barn. Att få barn är det mest omvälvande en människa kan vara med om. Det är jag säker på. Men mest på en känslomässigt plan. På det praktiska planet blir det såklart förändringar också men människor och deras barn är flexibla och klarar sig fint i de flesta miljöer. Ett nyfött barn "måste" inte ha en massa saker för att överleva och frodas. Anpassningsförmåga är en av nycklarna till människosläktets suveränitet här på jorden.

Det kan bli jättefina barn även till tonårsföräldrar, till barn som föds utan en av föräldrarna eller barn som har föräldrar som studerar eller lever på socialbidrag.

Ändå varnas tonåringar för att bli gravida. Unga människor ifrågasätts när de vill behålla barnet och per automatik ses graviditeten som en "olycka" som måste åtgärdas med abort. Det skrivs larmrapporter om att det finns en samband mellan tonårsgraviditeter och tv-tittande med mycket sexuellt innehåll (kanske nåt för alla ofrivilligt barnlösa levande i heterosexuella förhållanden att prova???).

Jag tycker det är en konstig paradox att det å ena sidan varnas för att bli gravid och andra sidan varnas för att inte bli det. Det behöver inte vara en katastrof att bli med barn när tajmingen inte är perfekt. Och att få barn är inte slutet, utan början på något underbart. Det tycker jag alla borde se.

 

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-19 11:15 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Jag börjar förstå varför folk åker på charter

Vi ska åka till Florida över nyår. Min familj, min mamma, pappa och bror. Helt fantastiskt ska det bli att möta 2009 i solens mecka. Men vilket jobb det varit att rådda i allt! Vi har nämligen bokat allt själva. Flyg och boende på inte mindre än 4-5 ställen. Det har tagit massvis med tid att leta, skicka förfrågningar och se till att alla detaljer stämmer. Senast igår satt jag uppe till midnatt och väntade på att få besked om att betalningen wirats över ok.

Sen ska det fixas hyrbil för 8, pass och inresetillstånd, fyllas i incheckningsformulär och förstås förbereda packning för mig själv och tre barn i varierande åldrar.

Sen ska reiseleiter ta ledigt!

Behöver ni någonsin tips inför resa till USA/Florida vet ni vem ni ska fråga :)

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-18 13:27 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Viktigt teveprogram "Rör inte min sup"

I Evin Rubars dokumentär "Rör inte min sup" får vi veta att många barn blir rädda och oroliga när deras föräldrar dricker. Alla barnen i dokumentären tycker också att det skulle vara pinsamt att säga till en vuxen att inte dricka mer, trots att de gärna skulle vilja att de slutade dricka. Hon är inte rädd för de obekväma frågorna i alla fall, Evin Rubar.

Klicka på bilden för att kolla inslaget. 

Vad tror du? Blir era barn rädda när ni dricker? Finns det nån gräns?

Jag har i och för sig aldrig frågat mina barn rakt ut om de har några synpunkter och antagligen har man lite svårt att plocka upp subtila signaler om man är berusad. Detta blev en klar tankeställare för mig.

Skrivet av: Barnsidan
taggar
alkohol  
Postat 2008-11-17 21:09 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dagens I-landsproblem

Stackars oss. Vi har ett jättestort hus men inte tillräckligt med barnrum eftersom vi envisas med att man "måste" ha ett biorum och ett kontor. Nu har vi i alla fall tagit oss i kragen och ska flytta ut kontoret i allrummet.

Vi ska ha ett jättestort skrivbord under takföntstren och hoppas att det kommer kännas som en ateljé i ett konstnärskollektiv. I ett hörn ska det stå en skön soffa där man kan sitta och prata i telefon eller spela lite.

Att alla apparater ska ha sladdar försöker jag tänka bort.  Sladdtrassel får inte plats i min inredningsidyll.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-16 23:14 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Barnmorskeutbildningen fyller 300 år

Idag har jag fått äran att delta i KIs firande av att barnmorskeutbildningen firar 300 år i år.

Det var en hel del namnkunniga barnmorskor på plats; Ingela Wiklund, Maj-Britt Bergström-Valan, Ulla Waldenström, Gudrun Abascal för att bara nämna ett fåtal. Otroligt lärorikt och inspirerande!

Folkhälsominister Maria Larsson var också där och talade om vilken otrolig insats barnmorskor gör för folkhälsan, inte bara på förlossningsavdelningar utan även på mödravårdcentraler, på ungdomsmottagningar, som forskare, lärare och folkbildare.

Det blir verkligen slående när man tittar i andra länder såsom afrikanska länder söder om Sahara, Afghanistan mfl där barnmorskornas roll begränsad. Där är också mödra- och barndödligheten flerfaldigt högre. I Sverige ligger siffran på 2 dödsfall per 100.000 graviditeter. I Afghanistan är den siffran 2200. 2200!

I världen dör 500.000 mammor i sviterna av en graviditet eller förlossning. En halv miljon människor är ett väldigt slöseri när man kan se att flesta hade kunnat räddas med enkla medel som en utbildad barnmorska kan bistå med.

 

 

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-14 15:19 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Jag har nog världens roligaste jobb del 2

Idag har jag varit på bio. Mitt på blanka dagen. Jag kom in från regn och novemberrusk och träffade några sköna äventyrliga typer i en musikfylld berättelse om vänskap, kärlek, snillrikedom och såklart ett och annat litet danssteg till "i like to move it, move it".

Jag pratar såklart om Madagaskar 2 som har premiär den 21/11. Vilken kanonfilm! Minst lika bra som första filmen som kom 2005. Man blir glad och på gott humör.

Jag återkommer snart med recension. 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-13 20:54 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Jag har nog världens roligaste jobb!

Jag har blivit tant och tycker det allra roligaste är att få ge bort saker. Så lyckan är gjord när det pågår två tävlingar med mycket fina priser. Kolla bara på Narniaprylarna!

T-shirt, nyckelring, DVD-filmer, Playstationspel och iPod! En iPod kan man alltså vinna!

Detalj t-shirt och nyckelring

Trycket på t-shirten i detalj. Mkt snyggt! Alla t-shirtar är i storlek M.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-12 13:26 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Barn används som reklampelare

På skolgården har alla som går i sexårs gula eller oranga västar. Reflexvästar så de ska synas bättre ute i trafiken när de t.ex går på utflykt. Alla applåderade när det blev klart att våra små kottar skulle synas lite extra bra i neonfärger.

Men visst är det konstigt att de samtidigt ska gå runt och göra reklam för diverse olika försäkringsbolag?

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-11 22:29 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kolla vad fina priser det är i fototävlingen!

Det är myckat blingbling som står på spel! Kolla bara

Pris i temat "Älvlik"

1:a och 2:a pris i temana "Anno 2008" och "Ljuset i mörkret"

Filmen Tingeling på DVD

Gå till tävlingarna

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-10 14:36 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Klassikern Twin Peaks

Visst kommer ni ihåg underbara - underbara! - Twin Peaks?

Nu kan man köpa en skitsnygg t-shirt med det klassiska "The owls are not what they seem".

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-10 08:22 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ni kommer väl ihåg att tävla i fototävlingen?

Tack för alla fina bidrag i fototävlingarna! MEN vi vill ha in många många fler bidrag. Så se nu till att vara med i tävlingen - det är otroligt fina priser som står på spel (foto kommer imorgon).

Klicka här för att läsa mer om tävlingen

 

Klicka här för att gå direkt till tävlingssidan

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-09 18:40 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Grattis USA!

Det var väl aldrig nån riktig fajt mellan Obama och McCain, Obama ledde stort hela vägen och ingen trodde nog att McCain skulle kunna vinna.

Barack Obama har utsetts till USA's näste president.

Personligen tycker jag det var väldigt tråkigt att Clinton inte räckte hela vägen fram - men det här var ju det näst bästa.

Grattis USA - ni har valt en president som vill ha förändring.

Nu drar vi andra en lättnadens suck. Phew!

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-05 08:09 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vilka bloggar läser ni?

Mitt bloggläsande går upp och ner i perioder. Just nu läser jag inte så många. Men jag vill bredda mig! Jag skulle vilja hitta en bra pysselblogg.

Linda Skugges (http://www.amelia.se/blogg/linda-skugge/) och Katerina Janouch (http://www.amelia.se/blogg/katerina-janouch/) läser jag så gott som dagligen. Tycker att Belinda (http://www.tv8.se/studiobelinda) är rolig, men sen är tiden slut.

Skicka mig (genom att svara i kommentarsfältet) länkar till era bloggar eller de bloggar ni läser. Det är alltid kul att få tips på ny läsning.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-05 01:09 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Här ska jag fira nyår

Jag tror inte jag kommer sakna Sverige så mycket :)

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-04 14:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Dagens citat: Nyamko Sabuni:

Ur radioprogrammet Heliga Familjen som sändes i somras. Maria Sveland och Johanna Langhorst samtalar med Nyamko Sabuni om visioner för jämställdheten. Nyamko är väl inte min feministförebild direkt, men hon är rolig när hon säger så här till sin man som enligt henne själv skryter om hur mycket han gör av hemarbetet.

"Bra ja vad duktigt. Jag tänker inte skryta om vad jag har gjort idag. Det gör jag bara inte. Det är ovärdigt."

Ladda ner Heliga Familjen. Nyamko Sabuni visionerar om framtiden och varför hon inte kallar sig feminist i avsnitt 8. Ladda ner och lyssna.

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-04 10:23 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Värt varenda skattekrona

Igår var vi på andra sidan stan och åt middag. Efter det åkte vi hem i bilen. Vilken fröjd det är att åka bil på sena kvällar! Totalt lugn, barnen sover gott inpackade i filtar, ur högtalarna flyter skön chilloutmusik och vägarna tomma och väldigt fina och sköna att köra på.

Sista biten går genom den ganska nya Norrortsleden som tar en från E4:an hem till oss på typ 10 minuter. Törnskogstunneln är verkligen en fröjd för bilförare, liksom resten av den nyöppnade vägen mellan E4an och E18 som sparar många minuter och mil för många norrortspendlare. Och tänka sig, tunneln var faktiskt färdig FÖRE utsatt tid.

Ibland är det faktiskt coolt att vara skattebetalare. Här har skattepengen använts väl.

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-02 10:44 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook