Det krävs ganska mycket för att vi, dagens moderna människor, ska förfasa oss. Vi kan läsa om fosforbombningar, jordbävningar och hungerskatastrofer utan att det riktigt bekommer oss. "Det är ju så långt bort" eller "Det händer inte mig". Men nu har det kommit något nytt att förfasa sig över - något som kan komma skrämmande nära våra liv.
Svininfluensan.
Namnet är ju underbart hur ett krishanteringsperspektiv. Svininfluensan. Vem fasen vill dö i svininfluensan?
Det startade i Mexico och det finns redan fall i USA, Kanada och i europa. Nästan inga har hittills dött och alla fall utanför Mexiko har varit lindriga. Men faktum kvarstår - det är ett potent virus som har kraft att skapa en pandemi.
Samtidigt som man oroas kan man inte låta bli att nästan klappa händerna i spänning. För när dramatiska saker som handlar om själva livet händer på riktigt blir det väldigt spännande. Det blir underhållning. Så länge man kan sitta och beskåda på håll alltså. Man väntar ju bara på 3d-grafiken som visar farsotens framfart likt en gräshoppesvärm från kontinent till kontinent. Närmare och närmare.
Och efter det kommer dokumentärerna, böckerna och filmerna.
Skrivet av: Barnsidan
Jag älskar recept där man kan ändra, lägga till och dra ifrån ingredienser allt efter vad man har hemma. Sen snöar jag in på olika maträttstyper och så gör jag dem, med variation såklart, jätteofta. Förra sommaren gjorde jag bulgursallad hela tiden. Passar till det mesta och man kan variera och ha i olika grönsaker, sallad, fetaost, soltorkade tomater, färska kryddor. etc etc. Ett tag var det risotto som man kan göra classico med svamp och parmesan eller ala 80-tal med ärter, skinka, majs och thousand island dressing till.
Nu är det pastagratäng jag snöat in på mig. Dagens variant blev med tomater, färsk sparris, champinjoner (mina ungar älskar hela champinjoner på burk), purjolök och bresaola. Och så parmesan på det. Himla gott! Och såååå enkelt!
Skrivet av: Barnsidan
Det har varit höga halter av björkpollen på sistone så delar av denna härliga "panghelg" har jag suttit inne och pysslat med min pollenallergiska dotter.
Men vi hann även vara ute och plocka vitsippor, grilla, åka på cykelutflykt (kombinerat med löpträning för min del), tvätta bilen och gödsla gräsmattan. Våren är ganska härlig, även om det är jobbigt att vara pollenallergiker...(t.ex somnade jag 21.00 i lördags kväll. haha)
Skrivet av: Barnsidan
Min lilla tjej har äntligen fått eget rum och vi har tagit ner flera gamla leksaker från vinden som hon får leka med. Men här verkar hon ha missförstått vad garaget ska användas till. :)
Skrivet av: Barnsidan
Min dotter köpte Johanna Westmans Nya Första Kokboken för pengarna hon fick i påskägget. I helgen gjorde hon och lillebror köttfärslimpa (med lite hjälp av pappa) och i förgrunden på detta foto kan ni beskåda resultatet av gårdagens muffinsbak.
Skrivet av: Barnsidan
I dagens DN kan man läsa Johan Pehrssons debattinlägg om att även barn under 15 ska kunna ställa till svars för sina handlingar. För att tidigt bryta ett dåligt mönster och att barn utnyttjas av kriminella gäng eftersom de är immuna mot straff.
Generellt sett är jag inte främmande för att samhället tar på sig mer ansvar för de allra mest utsatta barnen med föräldrar som inte förmår ge sina barn en trygg uppväxt och en ok uppfostran. Samtidigt finns det få bevis för att mer repressalier ändrar några dåliga mönster och man går inte direkt till roten av det onda om insatserna ses som bestraffning.
Men det är ju svårt att veta mer om vad som avses med "ställas till svars" betyder. Det betyder ju knappast att barn hamnar i fängelse, och de åtgärder som föreslås (t.ex helgavskiljning, drogtester, snabb kontakt med socialen, mer samarbete mellan soc, polis och skola) verkar ganska vettiga och humana.
Här är några lösryckta citat från DN:
Skolorna bör också kunna införa frivilliga drogtester. Sekretessreglerna mellan skola, polis och socialtjänst behöver förändras så att skolan får information om elever som begår brott. Polisen ska från skola och socialtjänst kunna få information om unga som befinner sig i narkotikamiljöer.
De unga – inte minst i våra mest utsatta förorter – dras allt oftare in i undervegetationen till den grova organiserade brottsligheten. Cyniskt utnyttjas den som på grund av sin ålder inte kan straffas.
Polisen vittnar om att brott av unga i många fall fungerar som en inträdesbiljett i den undre världen – för att visa att man duger.En viktig åtgärd är just att socialtjänsten vid allvarlig brottslighet ska kunna besluta om tvingande insatser riktade mot barn. Det ska erkännas att detta innebär att föräldrarnas makt minskar – och att statens möjligheter till tvångsåtgärder ökar.
Vi vill att ansvarsfrågan oftare ska kunna prövas i domstol även för dem under 15 år. Det är en tydlig konsekvens, men det är inte minst viktigt för brottsoffret att ansvarfrågan klargörs. Vi vet att många brottsoffer som känner sig kränkta och där det aldrig utreds vad som hänt i många fall själva blir gärningsmän.
Vad tycker ni om det?Jag är lite ambivalent, samtidigt ska sägas att jag inte sett den här problematiken på nära håll (än).
Skrivet av: Barnsidan
När jag var liten var jag en matvägrare av stora mått. Jag tror inte att mina föräldrar gjorde något särskilt fel, men som förälder själv har jag gett mig den på att inte nära tre små matvägrare. Kanske för att jag är lat och inte orkar göra massa special till varje unge, men mest handlar det om att det är ganska handikappande senare i livet att t.ex inte äta lax hos svärmor, räkor på räkfrossa eller sill på midsommar.
Så mina barn har alltid varit välkomna att delta i matlagandet, för jag tror att det är svårare att rata och säga blä om mat man själv varit med och gjort. Min äldsta dotter är väl mest intresserad när det kommer till bakning, men min son är en riktigt duktig liten matlagare. Han kan skära grönsaker, blanda röror, rulla köttbullar, sätta ihop matberedaren och smaka av maten. Och han äter allt med sån härlig aptit!
Nu är det dags för min yngsta att gå i samma skola. Av den här bilden att döma måste jag säga att det var ganska lyckat :)
P.S Hemma hos oss är det alltså jag som är kinkig med maten. Lax går ibland, med mycket lime och sås. Räkor lärde jag mig skala när jag var 25! Sill till midsommar är fortfarande svårast...
Skrivet av: Barnsidan
Nu har jag fått höra att barn som bråkar, slåss och inte kan samarbeta i grupp egentligen är för smarta för sitt eget bästa. H*n är sååå understimulerad i skolan, därför måste h*n mucka på rasterna och prata på lektioner? Det är inte sant, även om Malin Alfvén nu säger det.
Det är helt enkelt snälla "sanningar" för att lindra föräldrarnas tandagnisslan och oro för sitt barn som bara bråkar och inte följer med strömmen. Det blir ju lite lättare att ta att ens barn inte uppför sig om det beror på att hon eller han är överintelligent. Istället kanske fler borde leta efter andra orsaker för att inte kunna bete sig och samarbeta med andra är ett oerhört handikapp när man väl kommer ut i den riktiga världen utanför familjen.
Visst kan det vara så att överintelligenta barn kräver mer och bråkar om de inte får rätt stimulans. Men det betyder inte att alla som slåss, bråkar och inte kan uppföra sig är överintelligenta.
Det är lite som med den så kallade sanningen "lycklig förälder=lyckligt barn".
Skrivet av: Barnsidan
Jag hörde just journalisten och författaren Anders Bolling på radion. Han har skrivit en bok som heter "Apokalysmens gosiga mörker" som menar att vi har all anledning att vara optimistiska trots alla larmrapporter, hemskheter och domedagsprofetior. Som mänsklighet bör vi se på allt gott vi gör och allt bra vi åstadkommer. Jag sa ju det! Vi har det bra här i vårt trygga fosterland. Men journalister och media vill helst föda oss med oro och rädsla, för det säljer bättre.
Jag har alltid trott att jag är en pessimist, men jag har haft fel. Jag är obotligt optimistiskt vad gäller mänskligheten. Det är ser ju ganska mörkt ut både för världsklimatet och världsekonomin, om man läser tidningarna och ser på TVnyheterna.
Men jag tror vi fixar det här. Som mänskligheten gjort så otroligt många gånger förut. Vår avundsjuka och ständigt rastlösa sätt att vilja utvecklas kommer se till att isbergen inte smälter utan att vi behöver flytta tillbaka till grottorna och att vi slipper fattigdom och svält även om finanssystemen brakar ihop.
Så nu ska jag sluta låta rädslan för framtiden gnaga i mig. Nu ska jag leva min vardag och njuta av studerna med kidsen. Vi kommer klara oss fint och vara lyckliga i bergochdalbana även om det kommer regna och blåsa mer och pengarna räcka till mindre.
Man är sin egen lyckas smed, jag tror man kommer långt på att tro att det går.
Skrivet av: Barnsidan
Det är nattsvart i rubrikerna som handlar om lågkonjunkturen, folk blir av med jobben, lärare varslas, pensionärerna kommer få ännu mindre att leva på och allt känns väl ganska pessimistiskt just nu.
Men så bläddrar man några sidor till i tidningen och läser om Sabah Abu Halima som förlorade sina fyra barn och make under kriget i Gaza. Israelerna bombade hennes hus med fosforbomber under kriget i början av 2009.
Sabahs man Sa’dallah fick omedelbart huvudet avhugget av en projektil och även den 14-årige sonen Abdel Rahim träffades och dog. Mannen hade hållit tre av barnen i famnen, som nu alla var i lågor av den brinnande vita fosformassan.
Jag har inte superkoll på vad konfliken handlar om, men alltid när det handlar om Isreal så känns de som de tar i i överkant. Varför bomba barn och fattiga jordbrukare med fosforbomber? Enligt brännskadespecialisten Nafiz Abu Shaaban, som var på plats när brännskade låg överallt i sjukhuset och dog i väntan på operation, orsakar fosfor fruktansvärda brännskador. Fosfor självantänder i luft och slutar inte att brinna förrän det brunnit upp. Så här berättar han:
Då tog vi de sårade till operationsrummet direkt. Det brann fortfarande i deras sår, och vi var tvungna att skära bort allt kött som brann. Det fanns inget annat sätt att stoppa branden.
Tillbaka till Sabah som ropade "Hjälp mig! Mina barn brinner!" i fem dagar när hon låg på sjukhus. Först sedan hon fått se en gravplats kunde hon ta in att maken och barnen var borta.
Jag höll min 15-månaders flicka Shahid i famnen. Det sista hon ropade när den andra bomben föll några sekunder senare var ”Mamma!”. Men sedan tystnade hon. Och var borta.
Ta mitt jobb, sänk min pension, försämra mina barns skola, tvinga mig sälja mitt hus. Då har jag i alla fall mina barn kvar. Det har inte Sabah i Gaza.
Skrivet av: Barnsidan
Jag förstår att Wanja fick sitta kvar. De har ju helt enkelt ingen att ersätta henne med. Samma med Mona, hon får sitta kvar för hon är den bästa sosseriet kan skaka fram. Fortsätter det så här blir det en promenadseger för Alliansen vid valet 2010.
I SvD idag kan man läsa om hur Oppositionen "sågar" Jan Björklunds nya förslag om hur man kan komma tillrätta med elever som stör och förstör för de elever som är i skolan för att lära sig. Jag skulle tro att merparten av alla lärare, alla elever och alla föräldrar vill ha MER lugn och ro i skolan. Merparten vill också att lärarnas redan knappa resurser ska användas på bästa sätt, dvs till att lära ut kunskap. Alltså borde det vara smart att skapa en miljö med studiero för eleverna och en dräglig arbetsmiljö för lärarna, dvs de som mobbar och stör ska inte tillåtas fortsätta med det.
Men de rödgröna säger nej till allt som har med Allians och speciellt Jan Björklund att göra. Frågan är om de tror att de vinner några röster på det?
Skrivet av: Barnsidan
Så här fina påskkort gjorde jag igår och skickade till höger och vänster. Jag postade igår, hoppas de kommer fram i tid!
Hoppas du får en härlig påsk och att vårvädret blir vackert i hela landet.
Skrivet av: Barnsidan
Jag har följt Sabinas kamp mot hudcancern. Kampen tog slut förra veckan, vila i frid Sabina.
Det som alltid finns kvar efter en människas för tidiga död är känslan och tanken att det är gott att leva, varje dag är en ynnest, varje dag är en ny chans att ta vara på livet. Njuta. Vi vet aldrig när det tar slut.
Det är så lätt att det starka budskapet försvinner likt en floskel. Man blir lite mer ödmjuk inför livet när man får ta del av en människas kamp mot det oundvikliga, när livet inte alls är så självklart och enkelt som det är för oss som är friska.
Det blir lite lättare att se det stora i det lilla. Det är jag tacksam för. För livet består mest av det lilla och vardagen.
Som här: på väg hem från skolan i vårsolen.
Skrivet av: Barnsidan
Jag brukar tycka BRIS är duktiga på att sätta fingret på viktiga problem och alltid ha barnets fokus i fokus. Men nu tycker jag faktiskt att de drar lite för höga växlar på "betygshetsen" och "utbrändheten" som Björklund och hans nationella prov sägs vara upphov till.
Säkerligen är det så att ett barn som redan innan mår dåligt inte mår bättre av att få fler krav och mer press på sig. Och visst är det så att den sociala plattformen måste vara trygg och kännas trevlig för att elever ska kunna hämta in kunskap. Men skolan är ju trots allt inte hela elevens värld!
Efter skolans slut bombarderas barn av budskap om att de inte duger som de är utseendemässigt. Inte vet jag var tonårsidealen heter idag, men jag kan tänka mig att de är blonda, vältrimmade, med vita leenden och framgångsrika. Som idealen alltid sett ut. Som barn oftast inte ser ut.
Dessutom hetsas barn idag in i samma sjuka konsumtionshets som vi livspusslare redan är inne i. Och barn är ju smarta, har de inte föräldrar som ger dem allt de anser sig "måste ha" så ser de till att skaffa ett extraknäck så de kan köpa canadagoosen eller iphonen. Ett extraknäck på kvällar och helger gör inte direkt att man får mer studiero...
Trots det får skolan och särskilt Björklunds "elaka skolpolitik" skit för press och krav som ligger utanför skolans anvsvarsområde. Konstigt tycker jag. Dessutom har Björklund förutom mer ordning och reda i skolan (=bra för den sociala plattformen, eller??) också lovat mer resurser till elevhälsan vilket bör gagna de barn som har trassliga hemförhållanden.
Skrivet av: Barnsidan
Idag har jag skaffat mobilabonnemang till min snart 9åriga dotter. Det känns... stort på något sätt.
Hon är knappast först, jag vet flera som haft mobiler sen sjuårsåldern, men jag har inte tyckt hon behövt en telefon. Men nu ska jag och Thomas åka bort på långhelg och efter en del om och men ska de stora barnen sova över hos klasskompisar, och då vill man ju gärna att de ska kunna ringa när de vill.
Så sagt och gjort. Ikväll blir det grundkurs i hitta i telefonboken och ringa samt skriva och skicka SMS. (antagligen kan de allt det där, de är ju födda rätt in i tekniken)
Skrivet av: Barnsidan