Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

"Det är mkt nu"

Så säger alla så här års. Det är uppvisningar, avslutningar, picnic på dagis, vårsalong på skolan, femkamp med jobbet och slutspurt inför semestern. Och skolavslutning, presentinköp till fröknar, grillmiddagar med mera med mera.

Jag tycker det är ganska härligt att vara mitt uppe i allt där det händer saker hela tiden och man aldrig kan slappna av och stelna till. En dag är det inte längre lika intensivt, jag tror jag kommer sakna det då.

Men i alla fall - det är mkt nu - så därför är det ibland skönt att bara göra små enkla saker för att hämta kraft i det lilla. Som att plocka gullvivor.

Och liljekonvaljer som doftar så ljuvligt.

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-05-27 00:48 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kalle Anka jubilerar

Det är dags att fira 75 år med vår älskade Kalle Anka! Med en unik ”röst”, ett hetsigt temperament och ett inte alltid så korrekt uppträdande har Kalle Anka fått miljoner fans över hela världen. På jubileumsDVDn kan du njuta av de mest minnesvärda ögonblicken i 10 klassiska kortfilmer. Upplev hans debut på vita duken i Den kloka lilla hönan, hans galna försök att starta eget i I ett nötskal och Kalles hundtvätt och hans vansinniga gör-det-själv projekt i Kalle som kock.

Svenska Dagbladet uppmärksammar 75-årsjubiléet.

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-05-25 11:50 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Och jag som trodde det var ute att röka

Jag började röka när jag gick på gymnasiet. Det var en typisk grupptrycksgrej, som det nog är för alla som börjar röka. Man ville lyssna på "rätt" musik, ha de "rätta" kläderna, gå på de "rätta" klubbarna och man ville röka. Det känns lite töntigt nu, men det funkade ju. Man var ju ballare än de som inte rökte. Jag har aldrig varit nån vanerökare och slutat när jag velat. Men det har varit gott så jag har alltid feströkt. Rökningen gav dessutom tillträde till umgänge med de roligaste och mest tongivande människorna i olika sammanhang. I skolan såväl som på olika jobb jag haft. 

De senaste åren har det skett en stor attitydsförändring - det är helt ute och otrendigt att röka. Jag röker inte (slutade helt för 2½år sen), kan inte tänka mig nåt äckligare nu för tiden och jag känner faktiskt ingen som röker idag, inte ens på fest! Det har helt enkelt blivit ute och lågstatus att röka. Underbart eller hur!?

Så fel jag hade! I tidningen City kunde man läsa om att cigg fortfarande anses tufft och ballt bland unga. Många unga börjar fortfarande röka och att så många som varannan tjej på gymnasiet röker!

Helt ofattbart med tanke på hur mycket attityderna ändrats i samhället i stort.

Och vad sorgligt det känns att unga fortfarande är lika lättpåverkade som jag var för snart 20 år sen.

Jag trodde att intensivt kampanjande, skräckpropaganda, varningstexter, rökförbud på offentliga platser och restauranger, åldergräns för köp med mera hade fått effekt. 

Jag står fortfarande för att rökare är de intressantaste och roligaste människorna. Men idag röker vi inte :) 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-05-25 11:24 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rädda Mammorna (och barnen)

7,5 miljoner kvinnor och barn dör som en följd av bristande mödrahälsovård och graviditetskomplikationer. Det är fler än det antal människor som dör i malaria, AIDS och TBC sammanlagt.

I Sudan slutar en av 53 förlossningar med att mamman dör. 1 av 53. I Tchad är risken en på elva. Nästan 10% alltså. Och så illa ser statistiken ut för de flesta länder söder om Sahara och även i Afghanistan. I väst är risken nästintill obefintlig, men skulle samma siffror som gäller för Sudan gälla för Sverige skulle 6 kvinnor dö varje dag när de födde barn. Det skulle vi aldrig acceptera. Något skulle göras.

När en mamma dör drabbas många omkring henne. Det får stora konsekvenser, t.ex försämras hennes barns chanser till överlevnad. UNICEF skriver att ett barn som förlorat sin mamma löper mycket högre risk att dö före sin femårsdag. Så för barnens skull - rädda mammorna!  

En väldigt sorglig sanning i sammanhanget är att det inte krävs stora ekonomiska resurser eller massiva medicinska insatser utan att det mest hänger på vilja. Skulle man satsa på att öka kvinnors och barns värde och status, utbilda barnmorskor, jobba aktivt med sexualupplysning, preventivmedelsrådgivning, informera om illegala aborter och sluta könsstympa kvinnor (vilket i sig medför en stor risk i samband med förlossning) skulle milleniemålet om minskad mödradödlighet vara inom räckhåll. Och det skulle vara nästintill gratis. 

Det finns exempel på länder som trots stor fattigdom har lyckats vända de negativa siffrorna. Tack vare att det funnits en politisk vilja och förståelse för problemet har Honduras och Bangladesh ändrat sina dystra siffror.

Med enkla medel går det att åstadkomma underverk. Men konservativa EU-länder som Polen och Malta motarbetar arbetet genom sin syn på kvinnan och reproduktionen. Det har fått hela EUs arbete med att stärka kvinnors rättigheter att kollapsa. Påven har deklarerat att vi ska tacka problemen med AIDS genom medkänsla istället för kondomer. Är det inte dags att sluta visa religiösa ståndpunkter så mycket respekt?  

Varje minut dör en kvinna på grund av komplikationer till följd av graviditet eller förlossning. Det har tagit mig 12 minuter att skriva den här texten och nu har 12 kvinnor dött. Det är dags att göra nåt.

I Plan Sveriges shop kan du köpa utbildning åt en barnmorska i Egypten. Hon kan säga nej till att könsstympa flickor, hon kan rädda liv vid en förlossning och upplysa om familjeplanering. Klicka här!

raddamammorna.se kan du få ännu mer motiverande fakta och se vad du kan göra för att rädda mammorna och barnen i krig.

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-05-19 11:02 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Första gymnastiktävlingen

I helgen har morgontrötta slackerfamiljen haft en riktig utmaning. Det var nämligen dags för Filippas första gymnastiktävling och det var samling 08.20 i lördags - i Bålsta! Så i fredags vart det inget fredagsmys utan i säng tidigt tidigt. Sen vaknade vi av väckarklockan 06.00 och kände oss yra men förväntansfulla.Vi åkte iväg och givetvis kom vi alldeles för tidigt! haha

Sen började förträning och alla de andra lagen verkade så duktiga. Hur skulle det gå för våra tjejer...?

Tävlingen startade traditionsenligt med defilering och sen följde de tre grenarna - Hopp, Matta och Fristående. Dom var så fantastiskt duktiga och koncentrerade! Leenden var stora, både på tjejerna och på oss föräldrar som satt på läktaren. Efter spänd väntan ropades de tre pristagarna upp. På bronsplats..... TÄBY GF! Va!?

Ja dom gick och tog brons på sin första tävling. Här är beviset.

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-05-18 09:29 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ensamstående förälder? Delta i undersökning

Var med och säg din mening i Sveriges Makalösa Föräldrars enkätundersökning.

Så här skriver de själva

Vi vill undersöka hur villkoren och förutsättningarna för umgängesföräldern ser ut och samtidigt försöka ringa in vilka typer av samarbetsproblem kring barnen som är vanligast hos boföräldrar respektive umgängesföräldrar.
Du som fyller i enkäten får komma med förslag till möjliga egna som strukturella lösningar för att förebygga konflikter. I höst kommer vi att utse två fokusgrupper bestående av både umgänges som boföräldrar samt yrkesverksamma vid familjerätten som vill reflektera över enkätstudien och försöka ge förslag på förebyggande strukturella förändringar.

Länk till enkäten

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-05-15 12:59 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Följ SvD's nya serie om "Peppa eller pressa"

För några år sedan gjorde svenskan en artikelserie om curlingbarnen och serviceföräldrarna och sedan dess har de flesta föräldrar och personer som jobbar med barn och unga fått upp ögonen för det begreppet. Nu startar SvD en ny serie med barn- och familjetema - Peppa eller Pressa.

Ska blir mycket intressant att följa! Klicka här för att läsa första artikeln i serien.

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-05-14 10:09 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Folks integritet

De senaste åren har det varit mycket prat, diskussioner och debatt om vår okränkbara integritet. Att vi inte vill bli övervakade i tunnelbanan, få våra ip-nummer sparade eller våra registreringsskyltar fotade av fartkameror eller vid vägtullar.

Folk är såååå förfärade över det faktum att deras näspetande på tunnelbanan kan ha fastnat på film, att det står i nåt telebolags loggar att de porrsurfat med mobilen eller att de körde med otvättad bil genom vägtullen.

Jag tycker det är trams. TRAMS! Av två anledningar:

1. Så länge man inte gör något brottsligt kommer ingen att kartlägga dig och dina (kanske moraliskt tveksamma) förehavanden. Det är för mycket material att gå igenom bara för att på pin ki kolla upp nån. Dessutom är det mycket enklare att kartlägga nån genom att googla dennes namn.Man kan få födelseår, var de gått i skola, var de jobbat, deras twitter (MKT privat och helt offentligt), fritidsintressen mm mm. 

2. För folk verkar inte fatta att den personliga integriteten värnar man bäst om själv! Om man nu är rabiat motståndare mot att "bli avlyssnad" kanske man ska låta bli att prata ashögt i sin handfree om barnens problem i skolan så hela pendeltågsvagnen hör eller låta bli att logga in på internetbanken på tunnelbanan med skärmen fullt synlig för alla om man är rädd som sin integritet. Dessutom ska man nog låta bli att blogga och öht skriva saker på internet om sig själv om man är mån om ingen ska veta något om ens privatliv.

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-05-13 10:29 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

I mammas skor

Såna här vill jag ha. 

Vilken nostalgi, såna hade alla sjuttiotalsmammor när de stod i parkleken och gungade barn eller drack kaffe ur termos. Det känns som jag kommer kunna ha dem till ALLT i sommar. Jeans, kjol, med och utan strumpa. Perfekt!

De finns i flera olika modeller med olika klackar från Swedish Hasbeens. Klicka här.

Skrivet av: Barnsidan
taggar
hasbeens  
Postat 2009-05-12 15:23 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Varför vill man ha bebisen i gåstol?

År efter år kommer det rapporter om hur farliga gåstolar för bebisar är. 400 barn skadas varje år och det finns länder där det är helt förbjudet med gåstolar - för att de är farliga! I Sverige ställer man höga krav på gåstolarna så att de t.ex inte ska kunna rulla utför en trappa. Hjulen bromsar helt enkelt om ett hjul hänger fritt. Men många nya gåstolar som går att köpa är inte säkra! Och det finns otaliga begagnade gåstolar därute.

Mitt råd är enkelt - skaffa ingen gåstol. Har du en - släng den (nej, ge inte bort den - släng den!).

Gåstol är helt onödigt (ett tag pratade man också om hur det kunde störa och försena den motoriska utvecklingen...) och som sagt ganska farliga vid trappor. Eftersom barnet når saker det inte skulle göra annars så kan olyckor ske på grund av det. Det finns olyckor där barn dragit ner vattenkokare med kokande vatten över sig, kommit åt vassa knivar, kemikalier mm. 

Alternativ är en hoppgunga! Askul och mycket utvecklande för barnet. 

 

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-05-11 23:47 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nytt för nördiga blivande mammor

och kanske för "gravida" pappor också, de har ju också en tendens att få stor mage :)

Köp på thinkgeek.com!

Skrivet av: Barnsidan
taggar
nördig  
Postat 2009-05-08 09:35 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mamman som fick råd att stanna hemma och barnet dog

Det är så fruktansvärt att läsa om den lilla pojke på tre år som dog för att sjukvårdsrådgivningen inte kunde tyda signalerna rätt utan rådde som om det var en vanlig magsjuka. Men det var ingen vanlig magsjuka, utan tarmvred och när han kom till sjukhuset var det alltså försent. Allt är anmält och så vidare, men ändå så hemskt!

Men jag förstår att det måste vara svårt att per telefon ge rätt råd, speciellt om man känner sig tidspressad. Jag har själv ringt till sjukvårdsupplysningen ett antal gånger. Mest för att fråga saker eller bara dubbelkolla så jag inte tänker fel. En gång ringde jag för egen del då jag hade svårt att andas och hjärtat rusade så jag inte vågade somna. Det var min första och enda kontakt med panikångest. Tack vare  en sansad människa som kunde tala mig ur det och se att kroppsfunktion efter kroppsfunktion faktiskt funkade så avvärjde hon en fullt utblommad ångestattack. Flera gånger har jag ringt om öronont och andra infektioner, jag har alltid fått bra svar. Visst har det ibland känsts som de bara vill agera sluss och filtrera bort barn från akutmottagningarna, men i slutändan har det ändå visat sig vara vettiga råd. 

En annan gång ringde jag när min dotter hade ramlat på cykeln och slagit upp hela munnen, tandbenet syntes och det störtblödde. Men då satt vi redan i bilen och var på väg till sjukhus, för jag såg ju direkt att detta inte var något vi kunde klara själva. Ibland måste man liksom ta saken i egna händer, lita på magkänslan och åka in. Sjukvårdsrådgivningen är dessutom inte sluss till sjukvården, känner man att något är akut fel så behöver man inte deras medgivande för att åka in!

Hur har du bemötts av sjukvårdsrådgivningen? Har du fått bra råd eller fel råd? Har du någon gång åkt in till sjukhus/närsjukhus/husläkarjour el dyl fast sjukvårdsrådgivningen sagt avvakta?

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-05-06 21:22 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Intressanta kopplingar

Nyligen har Socialstyrelsen gett ut publikationen "Medicinska födelseregistret 1973-2007 " som summerar förlossningsstatistik från svenska sjukhus. Man kan se skillnader ålderskillnader och skillnader i föderskornas BMI per län, hur förstföderskornas ålder stigit sedan 1973 och en massa (MASSA!) annan intressant information. Man kan också per sjukhus se statistik på andel som tar epidural, andel kejsarsnitt, svåra bristningar mm.

Det är ganska stor variation på sjukhusen, t.ex är andelen som använder epidural på Karolinska Sjukhuset i Stockholm mer än tre gånger fler än de som använder det på Sjukhuset i Kristansstad. 63% på KS jämfört med 17% i Kristiansstad, snitt i hela Sverige ca 45%.

Man kan också se ett mönster som flera (bla Ulla Waldenström) kunnat påvisa förut och som jag omvänt erfarit på egen hand. Det finns ett samband mellan epidural och risk för kejsarsnitt och allvarliga bristningar i underlivet.

Om vi går till Södersjukhuset som har hög andel förlossningar med epidural (53%) så är det här mer än dubbelt så vanligt (24%) med kejsarsnitt som på sjukhuset i Helsingborg (12% snitt), där betydligt färre (ca 40%) använder epidural.

Om vi nu går tillbaka till KS som hade bland de högsta siffrorna vad gäller epidural så ser man att de också ligger högt i andelen svåra bristningar i underlivet. Som "svår bristning" räknas när kvinnan spricker genom mellangården fram till ändtarmsmuskeln och hela eller delar av ändtarmsmuskeln brister. Av förstföderskorna på KS fick 8.1% en skada av tredje eller fjärde graden. I Jönköping är motsvarande siffra endast 3% (epiduralanvändningen är också lägre än rikssnittet - 39%)

Visst finns det flera andra faktorer som spelar in, t.ex traditioner, kvinnans ålder som det är stor skillnad på om man jämför storstadsregionernas föderskor med de som föder på mindre orter. Men nog är det ett intressant mönster kring epiduralanvändande?

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-05-06 12:14 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sjuksäsongen är över

Sen januari när lillan började dagis har vi varit sjuka omvartannat av och till. Nu verkar det dock ha gått över, alla är friska SAMTIDIGT! Det enda som påminner om spruckna trumhinnor, jobbig hosta, ögoninflammation, igensatta bihålor och värkande hals är resterna av medicin i kylskåpet.

De ska tillbaka till Apoteket såklart. Men tills dess att jag kommer ihåg att ta med dem så står de där och påminner om sjukdom.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-05-05 20:03 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Är man barn så är man

Då badar man på första maj t.ex. Bara för att mormor och mamma står på stranden och klappar händerna.

1 Maj 2009, det var 10 grader i vattnet.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-05-05 08:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vinn Charlottas härliga bok "Efterlängtade efterrätter"

Charlottas Malhotras nya bok handlar bara om efterrätter. Härligt va?

Det är sida upp och sida ner med härliga sötsaker i mer eller mindre nyttig tappning. Här samsas klassiker som brulépudding med nymodigheter som lakritsparfait med limesås. Vi åker med på en tidsresa från saftsoppa till gino och vi får Charlottas egen tio-i-topp.

Bild, layout - allt är fantastiskt snyggt utan att tappa fokus på det viktiga. Jag blir väldigt sugen på att prova på vartenda recept i boken, alternativt äta upp hela boken :)

Boken kommer till bokaffärerna inom kort, du har chans att vinna ett ex här och nu.  Allt du behöver göra är att skicka in dina uppgifter i formuläret.

Alla bilder är tagna av fotografen Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Wolfgang Kleinschmidt och får ej vidarepubliceras utan tillstånd från förlaget.

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-05-04 11:18 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Hög "vill ha"-faktor

Det är inte ofta saker väcker sånt ha-begär som de här nya muggarna från Iittala

 

 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
vardag  vår  
Postat 2009-05-04 10:28 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Frukt - nyttigt eller farligt?

Det har brutit ut ett "fruktkrig", där en överläkare Christer Enkvist å ena sidan menar att frukt är fettbildande och ökar risken för diabetes och Livsmedelsverket å andra sidan menar att frukt är så nyttigt som de råd de ger.

Jag är lite trött på alla dessa larm och nya sanningar som så gärna vill stjälpa omkull gammalt sunt förnuft. Samtidigt är det ju lite intressant, så jag vet inte vad jag ska tro, vad tror du?

An apple a day keeps the doctor away. Eller?

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-05-04 10:06 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook