Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Att vara mamma är inte världens viktigaste jobb

På söndag är det mors dag. Det är en dag då förväntningar om frukost på sängen, blombud och praliner i present skruvas upp. En hel del blir också besvikna och känner sig snuvade på den uppskattning de (rättmätigen tycker sig) förtjänat. Personligen tycker jag att alla dagar är mors dag och fars dag, alla människor förtjänar uppskattning varje dag. Men låt vara att det är en speciell dag och det är trevligt att bli uppvaktad och se barnens ansträngningar att göra nåt för en person de tycker om.

Men finns det något konstigt över hur moderskapet hyllas och glorifieras i samband med mors dag. Det sägs bland annat att att vara mamma är världens tuffaste och mest krävande jobb. Kolla på den här videon som gått varm de senaste månaderna.

Men det stämmer inte att det skulle vara så krävande och tufft att vara mamma, det är bara att kolla på några avsnitt av "Skitiga jobb" så ser ni att vaknätter, tonårsfyllor, blöjbyten, treårstrots och även kaskadkräkningar är rena västanfläkten jämfört med att städa avloppsrör, jobba på en oljerigg, driva en grisfarm, inseminera boskap eller vara den städar upp efter en naturkatastrof eller någon som hoppat framför tåget... eller vara killen som ha nöjet att lätta på trycket i den här jästa valen. Nä, så jäkla tuff behöver man inte vara för att vara mamma.

Inte heller kan man påstå att det är så viktigt när det finns jobb som räddar liv, forskar fram botemedel, lindrar lidande och hjälper nya generationer till bättre levnadsvillkor. Att vara Hans Rosling, Malala Yousafzai, Nathan Wolfe, Angelina Jolie, Cristina Fernandez de Kirchner, Aung San Suu Kyi, Takeshi Kanno, Oprah Winfrey, Fathi Terbil eller Barack Obama är mycket viktigare för världen än att mina barn har mig som mamma. Faktiskt.

Men min starkaste invänding mot moderskapet som ett "krävande och viktigt jobb" är just att det inte är ett jobb. Man kan t.ex inte byta arbetsgivare eller ta semester från "jobbet". Lika lite som man kan löneförhandla eller ha utvecklingssamtal med chefen. Att vara mamma är en relation, inte ett jobb! Det är klart att mamma-barn-relationen är viktig, alla relationer är viktiga för barnet! Så att vara pappa, mormor, granne, lärare, farbror, kusin, tränare till ditt barn kan vara minst lika viktigt! En relation är ju vad man gör den till.

Allt detta vore ju nog för att skrota ett så dumt budskap, men ni ska få ett argument till. Att hylla, visa uppskattning, glorifiera och hjälteförklara en kvinna enbart genom att lyfta fram det faktum att hon har barn är... inte alls en hyllning till den kvinnan! En kvinnas värde sitter ju inte i huruvida hon har barn eller inte, utan i kvinnans egna person, kompetens, erfarenheter och personlighet.

En verklig hyllning till alla kvinnor och mammor därute vore att aktivt jobba för ett mer jämställt samhälle. Ett samhälle utan lönediskriminering, ett samhälle där kvinnor får bestämma över sina kroppar och sexualitet, där vi slipper sexistisk reklam och vågar gå ut utan att vara rädda för hot och våld.

I år råkar mors dag även sammanfalla med dagen då vi röstberättigade i Sverige kan rösta i EU-valet. Runt om i Europa mobiliserar sig rasister och icke-feminister för att ta platser i parlamentet. Från katoliskt och konservativt håll kommer krav på inskränkt eller avskaffad aborträtt. I många länder har HBTQ-personer svårt att leva öppet med sin sexualitet och för lite görs för att stoppa prostitution och trafficking som drabbar kvinnor och barn.

Gå och rösta!

Skrivet av: Barnsidan
taggar
..  
Postat 2014-05-23 17:35 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook