Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Skapandets kraft - om stress och konsten att koppla bort stress

Många mammor (och kanske även pappor) håller på och stressar sönder sin vardag och sina liv. Ohälsotalen för utmattningsdepression (dvs bli "utbrändhet") ökar för närvarande framförallt bland unga kvinnor och mammor. Politiker oroas både över ohälsan i sig men också de ökande kostnaderna.

Jag vet inte vad den här ohälsan beror på, men jag har sett den drabba flera i min bekantskapskrets. Jag tror att du kanske också känner igen det?

Nya Moderaterna har tillsatt en grupp som ska ta fram förslag för att kvinnor och män ska ha lättare att få ihop livspusslet, öka jämställdheten och minska diskriminering i arbetlivet Läs mer om det här.

Och kanske är de något på spåren, men politik tar tid och mammor känner den här pressen nu! Så i väntan på politiska förändringar så kommer här några tips för avkoppling och att stressa av från mig. Håll till godo.

Fysisk rörelse

En del tycker om att ta en joggingtur eller promenad. Om det passar dig så gör det, det ger dig dessutom ett bra skäl att stänga ute tankar på jobb eller "projekledningen" av familjen. Det finns gott om bevis för att fysisk aktivitet skyddar mot både stress och depression.

Meditation

Meditation och mindfulness har enligt senare års forskning visat sig ha snabb effekt på stressnivåer (kortisol) och upplevd stress. Meditation och mindfulnessövningar ökar välbefinnande i form av bättre sömn och inre lugn.

I den traditionella (buddhistiska) meditationen sitter man i skräddarställning och genom att fokusera på andningen så låter man de negativa och stressande tankarna försvinna ut med utandningarna. Det geniala i detta är det enkla, hjärnan är nämligen så enkelspårig och kan bara koncentrera sig på en sak i taget. Så fokuserar man sin hjärnas tankekraft enbart på andning så får inga andra tankar plats och hjärnan kan både få vila och ordentligt med syre. Efter genomförd meditation (10-15 minuter räcker) är hjärnan ren och mer mottaglig för positiva bilder, tankar och medkänsla. Läs mer här om meditation och olika tekniker.

Koppla av med skapande verksamhet

Personligen tycker jag det är jättesvårt att meditera på det traditionella sättet, men en lightversion av meditation är kreativt skapande med händerna. Ju mer monotont och icke krävande desto mer får hjärnan vila.

Min mormor satt alltid i soffan på kvällarna och stickade och virkade. Jag tror inte hon gjorde det för att hon kände att hon måste, utan för att det var ett sätt att släppa tankarna på sorgerna och besvären en stund.

Mina fingrar är inte så flinka (hatade syslöjd i skolan :)) så just stickning och virkning är inte min grej.

Däremot har jag hittat många målarböcker där man minutiöst och noggrannt ska fylla i färdiga bilder och mönster. 

Det blir de mest fantasieggande och vackra konstverk!

Boken "Rita! Målarbok för kreativa" kan du köpa på adlibris.

Men det finns många varianter. Luna & Friends är en med mer lekfulla motiv som passar barn från ca 6-7 år.

Luna & Friends målarbok är Malin Stedings/Luna Dsigns egen skapelse (köp på adlibris.se). Malin skapar också världsunika Luna-figurer i tyg som hon syr efter dina önskemål. Kolla in mer här.

Goda relationer

Dessutom tycker jag skapande verksamhet är ett väldigt bra sätt att umgås med barnen på. Det känns meningsfullt och man samarbetar om eller kring ett projekt. Vi pratar aldrig så mycket som när vi sitter vid köksbordet och det är fullt med papper, saxar, tejp och lim i en enda röra.

Goda relationer och mänsklig kontakt är i sig avstressande.

Var lat, säg nej!

Ingen kommer ändå tacka dig för du ställt upp och vänt ut och in på dig själv för att fixa en akut situation. Det enda som händer är att förväntansnivån på dig ökar och när du inte levererar på samma höga nivå så verkar du ha misslyckats.

Detta med att säga Nej är det allra svåraste för mig och för många andra som är vana att prestera, fixa och bara ställa upp för vi tror det förväntas. Det är jättejobbigt att säga nej, men gör det. Ingen kommer bli ledsen. Däremot kommer många bli ledsna om de inser att du känt dig tvingad att göra saker som du egentligen varken hade tid eller lust med.

Tala ditt hjärtas mening

Det finns inget så förlösande som att berätta hur man känner och upplever någonting. Ingen annan är tankeläsare så gå inte runt och hoppas att nån ska se och lista ut hur du mår eller känner. I förlängningen kommer du bara blir bitter och besviken på omgivningen som är otacksam och inte ser dig. Prata i jag-budskap, då slipper den du pratar med känna sig anklagad. Här och här kan du läsa mer om jag-budskap och det personliga språket.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2015-05-07 16:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook