Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

"Förstå ditt barns hjärna" - ny bok om barnets emotionella och intellektuella utveckling

I den här banbrytande och kritikerrosade boken erbjuder neuropsykiatriken Daniel J. Siegel och föräldraskapsexperten Tina Payne Bryson 12 nyckelstrategier som stimulerar barnets emotionella och intellektuella utveckling och som leder till lugnare och gladare barn.

Författarna förklarar hur nervbanorna i barnets hjärna är kopplade och hur hjärnan mognar. Övervåningens hjärna, som fattar beslut och balanserar känslor, är inte färdigutvecklad förrän vid tjugofemårsåldern. Och särskilt hos små barn tenderar den högra hjärnhalvan med sina känslor att ta kommandot över den logiska vänstra hjärnhalvan. Inte undra på att barn får frispel, slåss eller sitter tysta och tjurar.

Genom att tillämpa de här upptäckterna i det dagliga föräldraskapet kan du omvandla varje utbrott, gräl eller rädsla till en möjlighet att integrera ditt barns hjärna och främja en positiv utveckling.

Boken finns att köpa i butik på Akademibokhandeln samt på nätet hos bl.a. Adlibris och Bokus från och med 14/6 - men går att förbeställa redan nu.

Förstå ditt barns hjärna - 12 banbrytande strategier som stimulerar barnets emotionella och intellektuella utveckling (länk till adlibris)

Du kan kan också läsa mer på  bokens egen hemsida www.barnetshjärna.se

Där finns även ett par videor med övningar från boken som med fördel kan ses av både vuxna och barn: Hjärnan i handen och Höger och vänster hjärna

“Siegel och Bryson visar att en integrerad hjärna med delar som samverkar på ett samordnat och balanserat sätt skapar en bättre förståelse för självet, starkare relationer och framgång i skolan - bland andra fördelar. Med illustrationer, diagram och till och med en praktisk "kylskåpslapp" har författarna gjort sitt yttersta för att göra hjärnvetenskap föräldravänlig.” - Publishers Weekly

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2019-06-10 10:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Träffa Sarah Sheppard på Stockholms Stadsbibliotek

Sarah Sheppard är expert på dinosaurier! Kom och lyssna när hon berättar om dinosaurier i sagorummet. Sarah har bland annat skrivit och illustrerat de populära barnböckerna ”Varning för köttgänget” och ”Dino ABC”. Hon kan det mesta om dinosaurier, så du kan även passa på att ställa frågor.

Dinopyssla, måla dinosaurier med Sarah och gå en klurig tipspromenad med fina priser. Självklart kan du låna hem dinosaurieböcker från bibliotekets bokbord.

14 mars 2015 alltså

Läs mer här

Skrivet av: Barnsidan
taggar
..  dinosaurier  Sarah Sheppard  
Postat 2015-03-04 15:31 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nördkollen

Min son som är 10 år har alltid haft en omättlig lust på böcker och fakta om djur. Jag vet inte hur många dinosaurienamn jag tragglat mig igenomoch hur många gånger jag läst om valar, lejon, alligatorer, örnar, apor..... djur i djupen, djur i luften, djur i Norden, största djuren, utrotningshotade djur osv osv. Djur på tvären och på längden. I DVD-samligen finns såklart alla BBC's dokumentärer som Life, Blå Planeten, Planet Earth osv och vi kollar allt som heter något med "natur" på svtplay. Och han suger i sig allt, vet t.ex. hur hårt en vithaj biter, hur blåvalens bajs ser ut, om en zebra är svart med vita ränder eller vit med svarta ränder... ja, allt!

Men nu tror jag faktiskt att det har kommit en ny bok med massa djur- och naturfakta som han verkligen inte redan vet.

Man får t.ex svar på frågan "Hur parar sig sjöborrar?" och flera andra frågor som är ett urval av de runt 10 000 frågor hamnar varje år på Sveriges jourhavande biolog Lars-Åke Janzons bord.

I den här boken är det ofta en till synes märklig fråga, häpnadsväckande händelse eller observation som är starten. Sedan utvecklar Lars-Åke Janzon ämnet med spännande fakta och resonemang. Vi får läsa om snoksex, varningsfärgade djur och en gam som gripits i Saudiarabien, misstänkt för att vara en israelisk spion.

Köp boken på adlibris

Skrivet av: Barnsidan
taggar
djur  
Postat 2012-07-27 00:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

uTales - en helt ny tjänst för dig som gillar att läsa böcker för ditt barn

uTales är en tjänst och en app där man man kan hitta barnböcker och läsa dem direkt på skärmen. Väldigt praktiskt på resan och man kan läsa många många fler böcker än om man köper eller lånar dem själv.

Man kan hitta böcker från vanliga förlag, men också från bokskapare runt om i världen. uTales är nämligen öppet för alla som vi skapa barnböcker att ladda upp sina alster och få dem lästa av barn och deras föräldrar.

Så här ser det ut när man loggat in och vill läsa en bok. Man kan bläddra runt bland alla böcker eller söka fram efter ålder, kategori och språk.

När man valt en bok är et enkelt att komma igång och läsa. Med tydliga pilar är det lätt att vända blad och hitta tillbaka när boken är slut.

uTales sätter barns lärande och utvecklande i fokus och gör inte om böcker till videos eller dataspel. Läsupplevelsen mellan barn och den vuxne som läser kan inte ersättas utan uTales vill värna den. Läs mer om varför här.

För att få tillgång till alla böckerna tecknar man en prenumeration om ca 35kr i månaden. Sen kan man läsa böckerna direkt på webben eller via iPhone/iPad-appen uTales som finns iTunes/AppStore.

Alla böckerna är godkända av en speciell panel som garanterar att böckerna håller bra kvalité och lämpligt innehåll.

  

Skrivet av: Barnsidan
taggar
iPad-app  utales  
Postat 2012-06-07 00:00 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ny favorit i bokhyllan

Min mellanson har alltid varit intresserad av djur och natur, han har slukat hur många djurlexikon som helst och äger faktaböcker om fåglar, valar, apor, krokodiler och massor med andra djur (självklart en och annan dinosauriebok också...). Som tur är har många förlag den goda smaken att fortsätta ge ut faktaböcker om djur. Semic har t.ex. gett ut en bok som heter "999 frågor och svar om djur" som innehåller massvis (ja... 999 st :) finurliga fakta om djur. Visste du t.ex. att björnar kan vissla, att noshörningens hud är 2.5 cm tjock eller att det finns en groda som kan äta giftormar? 996 andra fakta om djur kan du alltså läsa i boken "999 frågor och svar om djur".Skrivet av: Barnsidan
taggar
Faktaböcker  
Postat 2012-05-08 20:41 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ny bokklubb för oss som tänker

Har ni sett nya sajten www.bokfokus.se? Det är en sajt, en tidning och en bokklubb i ett! Och så sitter den ihop med tidningen Modern Psykologi där man kan läsa massa intressanta artiklar och bloggar.

Bokklubbar skyr jag annars som pesten! Jag tycker det är väldigt stressande att behöva tacka nej till oönskade böcker varje månad. Bokfokus är en ny modern bokklubb utan att den stressen, istället kan man närsomhelst gå in i medlemsbutiken på www.bokfokus.se och shoppa de böcker man vill ha till bra priser.

En bok som de puffar för nu heter Den lärande hjärnan. Det är en bok skriven av Torkel Klingberg som är professor i kognitiv neurovetenskap vid KI i Solna. Boken handlar om hur olika faktorer påverkar inlärningen, hur barns hjärnor utvecklas, hur undervisningen i skolarna kan komma att påverkas av de nya forskningsrönen, hur man kan träna arbetsminnet och massa annat spännande.

Ta en titt på bokklubben och boken Den lärande hjärnan

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2011-03-17 23:29 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Socka Musen i radio

En av de första kapitelböckerna jag läste för min äldsta när hon var liten var Anna Toss bok "Jag, mamma och Socka Musen". Snart ska jag få läsa den igen för min yngsta som än är lite för liten, men snart så :)

"Jag, mamma och Socka musen" är en helt underbar bok! Full med tokigheter och spänning i lagom doser. Nu finns den som En bok För alla och har därmed ett mkt bra pocketpris!

Och som om inte det vore nog så går nu boken som radioföljetång i Sveriges Radio P4 med Peter Jöback som uppläsare.

Lyssna på alla 16 avsnitten här; http://sverigesradio.se/barn/p4/index.stm

Skrivet av: Barnsidan
taggar
Anna Toss  
Postat 2010-11-09 21:37 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kraftigt habegär

Det är sån himla tur att min yngsta fortfarande bara är 3 år. Hur skulle jag annars kunna förklara att jag bara måste köpa den här boken?

Sarah Sheppard (ni vet Massor av Dinosuarier) har illustrerat en bok skriven av Ulf Nilsson och finns nu att köpa. Vi letar Konstiga Bilar. Den finns bland annat på adlibris. Hoppas, hoppas den hinner komma till lillan fyller 3!

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2010-08-31 19:54 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bokslukarklubben

Mina två stora barn konsumerar så mycket böcker! Speciellt min nioåring, hon läser så kopiöst mycket och fort! Det är så härligt att se och jag vet själv hur härligt det var i den åldern att bara så ligga och läsa. Ser jag tillbaka på min barndom är det nog den period jag minns mest och den del av barndomen jag också lever kvar i mest.

I brevlådan kom den spännande boken Svarta Fåglar och den var så fängslande att läxor glömdes :) Den verkar rätt ruggig när jag läser baksidetexten:

Två svarta fåglar svävar högt över Mabekernas rike nära Dödens dal. Två
asätande fåglar, som ljudlöst glider fram på orörliga vingar. De kommer
med ett varsel, de kommer med ett budskap. Någon kommer att dö. Men vem?

Och efter det lånade jag Agnes Cecilia (som verkar svå att få tag i annat än i ljudvariant?) och den läste hon ut på bara två kvällar. Måste åka och låna fortsättningen och som tur är har Maria Gripe skrivit många många fler härliga böcker.

Nu fick jag precis tips från Adlibris och deras bokslukarklubb att nya Vargbröder kommer vilken dag som helst - ett givet köp!

Och sen tänker jag att det kanske är dags för David Eddings böcker om
Mallorea. Men sen då?

Skrivet av: Barnsidan
taggar
bokslukare  
Postat 2010-03-19 09:14 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook