Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Ett stycke mammavardag

Vaknar med ett ryck kl 08.13 och som vanligt blir det fullt ös för att få barnen till dagis. Kläder läggs fram och trilskas på. Frukost i farten och sen iväg på cyklarna. "Hejdå" och "Vi ses i eftermiddag". Hem och jobba, mejla, ringa vaccinationcentralen, boka möte med barnens farmor som vill hjälpa till med kalasinbjudningarna. Jobba jobba.

Iväg till centrum för en välbehövlig klippning hos favoritfrisören som turligt nog har en lucka i sitt annars fullbokade schema. Ser i bilen på väg dit att jag glömt sminka mig. Fram med mascaran, lite ögonskugga och glittrigt läppglans. Japp, jag kan köra bil och sminka mig samtidigt - behöver inte ens kolla i spegeln.

Klipp klipp, ungefär som förr men med lite sned lugg. Nöjd åker jag därifrån, smiter in på HM och slår till på ett par reabyxor och två toppar. Tillbaka i bilen och hem för att jobba jobba. Kollar fästingbussen - hm! sista turen gick nån gång i maj. Ringer sjukvårdsupplysningen och får nummer till Wasa Vaccinationscentral. Telefonsvararröst som lovar dropintider - ända fram till 19 ikväll. Vi kanske hinner om allt går bra med kalasinbjudningarna.

Jobba jobba, mejla lite och sen är det dags att hämta på dagis. Hem och steka pannkakor och göra varma mackor i ugn. Hungrig, inser nu att jag bara fick i mig en banan till lunch. Phew!

Nu ska vi göra fina inbjudningskort, klipper och klistrar med nytagna foton och disneyfavoriter i Photoshop, trixar fram och tillbaka. Filippa: "Eller så tar vi bara vanliga kort, såna med prinsessor på?" Hmm? Nej, orginellt ska det vara. Sen ringer farmor och vi åker för att skriva ut på fina färglaserskrivaren. Åh, vad snyggt det blev!

Sen hem och skära snygga kanter och stoppa i kuvert. Kommer alla blir det 25 galna kids i trädgården. Hoppas det finns jordgubbar kvar. Sen ska korten delas ut och vi åker runt i villaområdet och leker brevbärare. Felix somnar i bilen på vägen hem och 21.30 är vi hemma igen. Filippa däckar i min säng framför tv'n. Jag har god lust att göra detsamma, men först ska diskmaskinen plockas ur, blommor vattnas och en tvättmaskin fyllas.

Och så var den dagen slut... och jag med. Nattinatt!

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2005-06-30 22:30 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Är själv bäste dräng?

Nästan alltid när det kommer nya lagförslag, riktlinjer eller regler möts de av ramaskrin och den heliga Valfriheten åberopas. Oavsett om det handlar om kvoterad föräldraledighet, rökning på krogen, cykelhjälmar eller priset på klippning.

Barnfamiljerna "rasar" över att deras barn offras på jämställdhetens altare när staten vill kunna använda den subventionerade föräldraförsäkringen för att styra bort från cementerande könsroller. Ingen pratar vilka inskränkningar i valfrihet dagens strukturer sätter upp för kvinnor, män och barn.

Tidningar berättar om svettlukt, kroppsodörer och stank från utspilld öl på de numera rökfria krogarna - bara för att dölja nederlaget om den förlorade Valfriheten. Och här är det lite intressant - helt plötsligt har Valfriheten hos krögare och personal blivit viktig. De intressena fanns inte med i debatten före lagen blev ett faktum - trots att det är en lag för att förbättra de restauranganställdaS arbetsvillkor.

För drygt ett år sen blev det också lag om att alla under 15 måste ha cykelhjälm. Larmrapporter och incidenter med unga med spruckna skallar och livslånga skador tvingade fram en ny lag. Men vi vuxna (eller vi över 15) har vår Valfrihet intakt, trots att våra skallar är lika sköra som en 14årings. Vi förutsätts vara tillräckligt pålästa och smarta att inse att vi självmant ska sätta på oss hjälm. Nej, vi är inte det. Frisyren går fortfarande före, cykelhjälm är fortfarande töntigt. Frekvensen med cykelhjälmar har inte ökat (vad jag ser här på gatan).

Valfrihet - ett av liberalismens och numera öven socialdemokraternas finaste och mest okränkbara ord är ibland en schimär. Det är med Valfriheten vi kan fortsätta att traska i gamla hjulspår, fortsätta vara lika ojämställda och korkade förebilder för våra barn. Det är för att vi har Valfrihet som det "bara blir så" att gubbarna rular i sommarprogrammen på svt och tv4.

Men hur kan det då komma sig att när något går fel - som t.ex när en sjuk sjuttonåring misshandlar och försöker våldta en fyraårig flicka - så handlar det om att "nån annan" ska ta ansvar? "Han borde fått vård för länge sen..."

Vem är bäste dräng? Vart går gränsen för när Valfriheten går att nagga i kanten?

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2005-06-30 13:58 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mer spännande än Enid Blyton och Dan Brown tillsammans

Jag vill inte på något sätt förringa mystiken kring Da Vincikoden, men känner mig en smula nödgad att förtälja världen om några av de mysterier som uppstår när man intar rollen av förälder.

Det första mysteriet består i hur den tjocka magen faktiskt innehöll en liten bebis, färdig för leverans och fullt funktionsduglig i de flesta fall. Mycket förundrande! Fördelen med det mysteriet är att det på ett sätt löser ett annat. Man hade ju faktiskt varit gravid och inte bara begåvad med viktgynnande olater, och det var ju skönt att det mysteriet löstes.

Det faktum att barn runt ett och ett halvt års ålder alltid går åt motsatt håll, sett från det håll du som förälder är på väg åt alltså, är också ett livets under. Vänder du för att följsamt låta ditt barn pedagogiskt välja väg, så vänder skitungen garanterat på en femöring.

Här, vid nästa undran, vet jag att jag är inne på Murphys spelplan, men fenomenet är väl värt att nämnas i dessa sammanhang. Hur kommer det sig att dina barn sällan fläckar ner kläder du ändå bara lufsar omkring i vardagen med och nästan rodnar av i spegelbilden, men alltid dina kläder, gärna nyinköpta, som strax ska visas upp till allmänhetens beskådan?

En sak ytterligare som förundrats mig är hur bitar av paprika skickligt sållas bort i munnen och kommer ut igen, medan halva sandlådan gång på gång får äran att vandra åt andra hållet. Mystiskt!

Att den droppfria muggen läcker som ett såll då den dunsar ner i parketten, men är tät som ett paket vakuumförpackad korv när den dängs i backen utomhus. Ännu något att fundera över!

Eller som i morse, när vällingalarmet gick igång redan vid femtiden. Jag hasade mig upp och ner till köket, såg mer ut som ett väsen sprunget ur Tolkiens fantasi i min grå morgonrock med håret på ända, än en trött mamma med vällingautopilot. Flaskan måste diskas, såklart odiskad från gårdagen, och när jag till slut hasar mig upp på övervåningen igen efter diverse bataljer med diskborste, diskmedel och mikro så har illbattingen självklart somnat om! Jag var nästan redo för operation väckning i ren irritation, men det gick snart över när tröttheten plötsligt släppte taget om ögonlocken och jag såg ett litet knubbpaket på botten av spjälsängen.

Ja, också det ett mysterium hur små mjuka knubbpaket kan förvandlas till minimonster på en nanosekund?

Så, jag uppmanar alla som känner viss tvekan inför att läsa Da Vinci koden, med tanke på dess omfång, och som heller inte lyckats få tag i den som ljudbok. Hyr gärna min son för en billig penning och du har snart flera egna uppslag till ett än mer mysteritätt verk än Da Vincikoden.

Mindre läsning, mer upplevelse!

Några fler barnrelaterade mysterier som bör belysas?

Skrivet av: Anneli Karlsson
Postat 2005-06-29 10:37 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hur kör du egentligen?

Nu i midsommar har 7 människor omkommit i trafiken. Går man på statistiken så var väl 70% onyktra, men resten är säkert offer dåligt omdöme på grund av stress eller hets. Det finns så himla mycket idioter ute i trafiken, som på 110-väg lägger sig tätt bakom och hetsar en att köra fortare, som byter fil utan att blinka för det hinns inte med, som gasar när det håller på att slå om till rött, som genar i kurvor och kör om över heldraget.

Ja, som är helt genomkorkade. Och de finns inte bara kring trafikhelgerna, möjligen blir de mer korkade då - snapsen väntar juh!

Kanske är min radar känsligare nu när jag har barn i bilen och känner ett större ansvar för mitt eget och andras liv. Jag vet att jag kör säkert och lugnt (även om jag säkert kör för fort ibland), men det kommer aldrig hindra mig från att hamna i en olycka förorsakad av någon annan. När som helst kan jag bli påkörd bakifrån av en idiot som inte kan stava till säkert avstånd. Det händer mig så gott som varje gång jag är ute och kör - att någon stressad idiot lägger sig precis bakom och hetsar. Kör båda bilarna drygt 100km i timmen behövs lite mer än ett par meter i avstånd om bilen framför behöver bromsa.

Väg 73 till Nynäshamn är en av Sveriges mest trafikfarliga vägar just nu (och nu är man fått klartecken på att bygga om den) - slingrig och ofta rätt full med färjetrafik, långtradare och hästsläp. Och heldraget och skyltar om omkörningsförbud. Men det hindrar inte vissa från att köra den ena vansinnesomkörningen efter den andra - bara för att ha 99 bilar före sig istället för 100.

Hur kör folk? Varför är det så tufft att ignorera trafikregler? Och varför är det oftast män som sitter bakom ratten?

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2005-06-27 09:21 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Glad midsommar

Snart är det dags för Sveriges andra nationaldag - midsommar. Sverige i sitt esse, med prunkande grönska, rödglänsande jordgubbar, nyskrubbad färskpotatis, små grodor, folkdräkter, ljumma vindar och blå hav.

Midsommar firas traditionellt i samband med sommarsolståndet men firas numera på den fredag-lördag som infaller under tiden 20-26 juni. Sommarsolståndet är den tid på året då vårt nordliga halvklot pekar mot solen och det gör att dygnets ljusa delar som allra längst här uppe nära nordpolen.

I det förkristna Skandinavien var midsommartiden förknippad med offerfester i fruktsamhetens tecken, på många sätt motsvarande första majfirandet i andra västeuropeiska länder. Den kristna kyrkan tog över tidpunkten för denna midsommarfest och knöt den till den 24 juni.

Nu ska jag packa det sista för att efter förskolan midsommarfirande åka ut till vårt landställe i stockholms bästa skärgård (dvs den södra :) Jag passar på att önska glad midsommar och tacka för en härlig vår och försommar tillsammans!

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2005-06-23 09:14 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vår trädgård, ett svart hål

I veckan har den sista pusselbiten av Star Wars konceptet premiär. För ett par veckor sedan besökte jag Göteborg och fånstirrade fascinerat på campingkön utanför biljettkontoret, som om två dagar skulle släppa biljetter till nyss nämnda film. Jag anade inte då vad som en månad senare skulle möta mig, sprida sig, i min egen trädgård…

Har egentligen aldrig imponerats av Stjärnornas krig eller annan science fiction, men nu när jag faktiskt drabbats av en öga mot öga upplevelse blir det kraftfullt annorlunda. Vi snackar inte Lassiefenomenet nu! Det här är på riktigt!

Vår trädgård är ett svart hål!

Vi byggde vårt hus för snart tre år sedan och började redan då längta efter lata dagar i trädgården. Vi är hemmamänniskor som njuter av opretentiösa dagar med god mat, schysst litteratur (deckare) och ett svalkande dopp i barnpoolen då och då. Så blir vi riktigt nöjda! Eller, tanken var att vi skulle bli det så småningom.

Visst förstod jag att det skulle kräva sina arbetstimmar och antal liter svett innan vi fick lön för vår möda, men nu har jag plötsligt insett den mörka sanningen.

Vår trädgård är ett svart hål!

I detta hål råder oändligheten. Oändlighet av spadtag, gräsklipparrundor, poolrengöring, ogräsryckning, altanoljning, trädgårdsmöbelunderhåll och annat pyssel som hör trädgårdar till. Och i morse, som grädde på moset eller lika uppenbart som att r2d2 är en robot, så kraschades vårt växthus av en handsvettig sommarjobbare, innan vi ens själva sett skymten av det. Detta har förstärkt Star Wars känslan eftersom vi nu, dessutom, har ett riktigt hål mitt i gräsmattan.

Så ett varningens finger, självlysande laseraktigt med surrljud, höjer jag till er som går i trädgårdstankar om lugn, ro och en avstressande miljö. Akta er för det svarta hålet! Och ni Star Wars-fans och fanatiker, välkomna till min trädgård och en verklig oändlighet!

(Skickar dessutom lite god karma till den stackars handsvettiga sommararbetaren. Det kan han behöva!)

Skrivet av: Anneli Karlsson
Postat 2005-06-21 14:08 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

"Vi män är såna"

Det har kommit en ny mjukporrtidning till marknaden. Bredvid Slitz, Café och Moore finns nu även FHM som i sitt senaste nummer bland annat utlovar systrarna Graaf och deras egna sexexperiment. På trean* sänds nu reklam för den nya tidningen och premiärnumret. Först får vi se ett par tuggummirosa läppar, sen ett par kraftigt uppushade silikon"bröst" och sen en lång kö av män som dumt fånstirrar.

"Vi män är såna" hörs speakerrösten säga - som någon slags ursäkt för att det behövs ytterligare en sån här tidning.

Jag undrar, var är alla de män som "är såna" att de fånstirrar, som slår på reptilhjärnan vid lite naken kvinnohud? Var finns de män som tappar fattningen totalt av blotta åsynen av silikon?

De flesta män jag känner gör inte det. Om jag var någon av de männen skulle jag bli rätt förbannad över att bli grupperade tillsammans med fånstirrande, grupprunkande lallare.

* Fyran har stoppat reklamfilmen eftersom den genererat en massa samtal från tittare som tycker den är kvinnoförnedrande.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2005-06-20 00:24 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Att aldrig kunna bättra sig och ändå troget hoppas på det motsatta

Jag är just fyllda 32 år. Har alltså lämnat tonåren, tonårsångesttåren och trettioårskrisen bakom mig. Enkelt skulle jag kunna säga att jag faktiskt blivit vuxen.

Det finns dock en sida av mig som snarare har regredierat och det är fenomenet att jag är oförmögen att bättra mig. Ja, inte på alla plan men här följer några exempel:

Vår tvättstuga har sedan inflyttningsdatum varit både riskavfallsområde på grund av alla tomglas och försedd med skylten ”se upp för anfallande tvätthögar”. För ett par veckor sedan blänkte sambon till och fixade fram den saknade inredningen, irriterande smidigt faktiskt med tanke på bakomliggande tjat. Flaskor och ovikt tvätt försvann nu innanför skåp och lådor och jag bestämde mig lycksaligt för att döpa om tvättstugan till lusthuset!

Dessutom lovade jag mig själv, dyrt och heligt, att aldrig mer gå ner mig i tvätträsket igen, utan nu skulle det banne mig bli ordning på torpet, eller lusthuset mer korrekt.

Jaha, en 32-årsfest och två veckors barnklädestvätt senare var allt nästan tillbaka till risknivå igen. Och vem är den skyldige? Förmodligen jag eftersom det är jag som tydligen är förste maskinförare när det gäller vitvaror i det här hemmet. Jag trodde verkligen att denna gång skulle bli annorlunda. Jag hade ju dessutom argument för att det hela numer skulle fungera.

”Om jag bara hade trådbackar”, försvarade jag mig tappert inför mig själv när jag tidigare blickade ut över katastrofområdet. Allt berodde ju på avsaknaden av inredning, själv kände jag mig inte direkt inblandad, men med facit i hand inser jag nu att trådbackar är bra men inga helbrägdagörare så länge jag finns i närheten.

Så här håller det på!

På senaste tiden har jag lovat mig själv att:

• Hålla ordning i köket under tiden jag lagar mat.
• Kalka av våra vitvaror en gång i veckan för att förhindra en tidig maskindöd.
• Gå upp när klockan ringer.
• Bara pyssla på angiven plats och inte dra huset runt med pärlor, tråd, limpistol och kinapapper.

Det enda jag med säkerhet vet, är att jag förmodligen kommer att bli besviken över det uteblivna resultatet. Och det mest fascinerande, också förvånad över detsamma.

Men, ändå anar jag en viss vuxenhet och en strimma av ordning då jag minns ett talesätt från tonåren.” Du är vuxen först när du diskar efter maten och inte före, och bäddar sängen efter du har gått upp och inte strax innan du går och lägger dig?”

Så, det finns väl hopp?

Skrivet av: Anneli Karlsson
Postat 2005-06-18 08:07 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ännu en dag i Paradiset...

Vi har haft arbetsmiljörond på jobbet och har efter ett års allmän anarki begåvats med regler för umgänget i det kontorslandskap vi skeppades till efter förra omorganisationen.

1: Tala inte över huvudet på någon.
Absolut inte! Hos oss lyfter vi inte på röven när vi ska prata med våra grannar. Ytterflankerna använder i stället mittflankens öron som megafoner. Vi i mittsektionen talar helt enkelt högre för att kompensera.

2: Gå åt sidan för längre samtal.
Kollegan till vänster försvann mellan förmiddagsfikat och lunch häromdagen. Han återfanns välbehållen i ett närbeläget shoppingcentrum lagom för att hänga med på lunch. Vi antar att han gett sig iväg ut i environgerna för ett längre samtal då alla konferensrum som vanligt var upptagna. För att hålla kostnaderna nere ockuperas de mindre mötesrummen ständigt av tillfälliga landskapsinvånare på väg från en omorganisation till en annan och som därvid hamnat i modullöst läge i avvaktan på att offren för en annan omorganisation ska flytta till ett annat hus eller våning så de kan flytta in i en ny modul...
Själv brukar jag ringa gynekologen, venhälsan och min beteendeterapeut från muggen.

3: Knappa in frånvaro eller ta med telefonen. Välj neutrala ringsignaler.
Pass på första meningen; vi har enbart mobiltelefoner som vi bär runt på i lokaliteterna. Förutom då kollegan framför mig som ständigt glömmer sin telefon i rockfickan med motiveringen "att det ju ändå aldrig är nån som ringer mig". (Fast han har skaffat en ny telefon nu; det visade sig att orsaken till hans bristande eftersökthet var att det var fel på telefonen. Samtalen kopplades fram m h a en avancerad slumpfunktion som genererade samtal enbart när kollegan och telefonen befann sig på olika platser...)

Dessutom har en tydligen populär och eftersökt individ efterlämnat en stationär telefon i vårt närmaste mötesrum. Dess signaler ekar då och då genom lokalerna. Ibland får vi en obetvinglig lust att svara i den och säga något kul (typ "Krematoriet, festvåningen") men så kommer vi på att vi faktiskt jobbar på en Seriös Arbetsplats och i övrigt Är Vuxna, så vi suckar lite och återgår till våra arbetsuppgifter.

Neutrala ringsignaler kan vi inte stava till såvida inte Old Phone räknas som neutral. Men den är å andra sidan sjutton så mycket mer irriterande än polyfonversionen av verk av Eminem, rumänska eurotechnodrottningar, Salsakungar och Kväkande Groda.

Härunder har vi för övrigt lagt till regel nummer..
...3B: Om du sätter på alarmet på din telefon att ljuda klockan 07 varje morgon så tillse att du för med dig telefonen hem på kvällen. Kollegor som är på jobbet vid den tiden på dygnet ogillar skarpt att bli väckta.

4: Undvik berg av papper, släng och lagra i datorn.
Gäller enbart om du inte har för vana att tankspritt peta näsan eller gräva ut intressant innehåll ur det lediga örat när du sitter av en Sametime/telefonkonferens vid ditt skrivbord. Grannkollegorna föredrar då att du skyms bakom dina pappersdrivor.
Den som skrev regeln att man ska "lagra i datorn" har förmodligen inte samma kombination av bristande serverutrymme och kollegor som tror att det är tyngden i MB som avgör tyngden i de banbrytande powerpointpresentationer de sprider, som vi har på vår arbetsplats.

5: Undvik matos.
Vi har för säkerhets skull alla microugnar placerade i ett separat lunchrum. Det ligger tre våningar ner så dit orkar vi aldrig gå. I stället smular vi ner tangentborden med doftfria mackor, till sorg och förstämning för hårdvarusupporten.

6: Parfym, blommor och snus är dofter som kan irritera.
Regeln känns lite svenskt feg. Den vore roligare om det stod "fjärtar, grav fotsvett och andra kroppsodörer kan irritera dina kollegor. Använd för säkerhets skull rejält med parfym eller lägg in en prilla för att dölja dem".

7: Olater. Lägg band på dig om du knäpper med pennan, knackar med skon i golvet, visslar, smaskar eller smånynnar.
Jag har inga olater. Jag provar bara om mina ringsignaler funkar varje morgon klockan 09.30 och sedan höjer och sänker jag mitt bord några gånger så det inte ska becka ihop... Och så kollar jag och modulgrannen som båda är utrymningsledare av vår auktoritet. Som utrymningsledare har vi tilldelats varsin orangeskrikig väst med reflexer. De kommer bara i en storlek: Large.
I dag kom vi på att vi skulle testa om vi fick plats i en väst båda två. Det fick vi. Båda armarna i ärmhålen och vi kunde utan problem knäppa den. Tog ett varv runt kontoret för att pigga upp löneslavarna. Så numera finns en punkt till på Instruktion för Hur Man uppför Sig i Kontorslandskap i produktledarnas avdelning 100 meter österut..

8: Ropa inte tvärs över rummet.
Skulle inte förekomma. Däremot har vi kontorsstolsrace i korridoren ibland, men då ser vi till att hjulen inte gnäller...

9: Gör upp vad som gäller om privata tillhörigheter.
Vi har klara och tydliga regler:
- Använda träningskläder och handdukar ska hängas på tork på insidan, aldrig utsidan, av det skåp som avgränsar modulen.
- Godispåsar ska placeras väl synliga och lättillgängliga för modulgrannarna om man lämnar arbetsplatsen.
- Porslinshundar i naturlig storlek är portförbjudna.
- Roliga Dilbertstrippar o dyl skall hänga väl synliga.
- All musik utom dansband är tillåten.

Skrivet av: annika60
Postat 2005-06-16 22:51 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mota Olle i grind

Jag har under ganska lång tid funderat över den situation med ökat våld bland unga, barn som mår dåligt i skolan osv och idag i Aftonbladet så hittade jag en debattartikel som i stort sammanfaller med mina egna tankar. Det är medan barnen är små som vi måste sätta in stöten. Det är medan barnen är små som vi måste vara vaksamma och stävja tendenser till våld och annat oönskat beteende. Vi måste åter börja mota Olle i grind, vi måste åter lära barnen att gruppen är viktig och att gruppen ofta måste få gå före individen. Att ta hänsyn, följa demokratiska regler och att man inte alltid kan få det precis som man vill jämt. Det går inte att bygga ett varaktigt samhälle genom att dra åt olika håll eller att vägra vara med om man inte får sin vilja fram. Man måste samarbeta... även om man just för stunden inte har något att vinna.

Men det är antagligen rätt fåfängt att tro på en ändring. Trenden går mot ännu mer individualisering, ännu mer egoism, änu mer "bara jag får mitt så skiter jag i resten" Framgång mäts i kronor och ören och den som inte hänger med i svängarna blir utan och förpassas till avd "icke användbara" och bör skämmas för att de inte är produktiva nog. Är det verkligen ett sånt samhälle vi vill ha?

 

Skrivet av: Ingela N
Postat 2005-06-15 21:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nyhetssvep

Det känns som att sommarens sedvanliga nyhetstorka redan börjat. Men lite har man ju snappat upp.

Ikväll har jamaicanen Asafa Powell blivit världens snabbaste man på 100m - 9,77 lyder tiden. 9 sekunder och 77 hundradelar. Undra hur fort det skulle kännas om han sprang förbi om man stod stilla på trottoaren. Är det ungefär som att bli omkörd av en bil i 150 knyck när man själv kör lagliga 70?

Igår blev Michael Jackson frikänd från anklagelserna om sexbrott. Och det måste ju vara skönt för honom och framförallt för juryn som suttit mer eller mindre avskärmade från omvärlden i drygt 4 månader. Eller är det kanske inte som det alltid är på film att juryn sitter helt isolerade, utan TV, tidningar och kontakt med omvärlden? Personligen har jag ingen uppfattning om vad Jackson kan ha gjort eller inte gjort med alla sina nattgäster. Pyjamasparty och popcorn känns ju lite väl infantilt - även för att vara Jackson. Men man blir kanske galen om man varit avskärmad från verkligheten i hela sitt liv?

Och så förståss - ämnet på allas läppar. Midsommarvädret - hur ska det bli? Kommer man kunna sitta ute? Eller blir det små grodorna i hällregn? Ska man tro aftonbladet (och det gör man juh!) så blir det så här:

Götaland: Regnskurar, men också goda chanser till sol. Temperatur 15-20 grader.
Svealand: Regnskurar, någon chans till sol. Temperatur 12-17 grader.
Norrland: Mulet och risk för ihållande regn. Få solchanser. Temperatur 12-17 grader.

Rätt taskig prognos, men vad hade man väntat sig? Det är ju alltid kallt och regnigt på midsommar!

Och de där stridsplanen som Saab är så sura över att de kanske inte får göra. Hallå - är det miljarder till nya stridsflygplan som ska rädda oss från växthuseffekten, de galopperande sjukskrivningstalen, arbetslöshet och sugigt midsommarväder?

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2005-06-14 22:49 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Äntligen lite gnäll från pappahållet!

Att småbarnsmammor har det slitigt vet vi, nu kommer de som säger att pappor har det minst lika slitigt http://www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story/0,2789,656598,00.html.

Åh, så befriande läsning efter allt dravel om Könskriget! Detta är det feminister har sagt i alla tider - spräck könsrollerna, män och kvinnor ska dela på ansvaret för såväl hem som försörjning. På kuppen kommer färre skiljsmässor och högre tal för barnafödandet.

Amen!

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2005-06-13 23:56 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hur kan en 13-åring ta livet av sig?

Idag har varit en bra dag. Vi har sovit bra, solen har kikat fram och vi har övat mer på cyklingen (Filippa grejar det snart utan balanspinnen därbak och Felix är inte lika harig längre). Och vi har varit på bio och flabbat åt 'Robotar'. Men hela dagen har DN's artikel om Linda malt i bakhuvudet.

Jag kan bara inte förstå hur en ung människa kan ta livet av sig. Jag kan förstå att människor som är döende eller svårt plågade av en hemsk sjukdom gör det. Jag kan förstå att människor som gjort hemska saker mot andra människor väljer att göra slut på sina samvetskval genom att döda sig själva. Men en ung människa? Det är ofattbart. Och ändå gör ungefär 150 15-24åringar det årligen. År 2002 gjorde 6 pojkar och 3 flickor under 15 det.

Det är konstigt fascinerande att läsa och höra om människoöden som slutar med självmord.

Linda skulle fylla 14 år i år, men hängde sig med storasysterns hopprep hemma i villan. Läser man DN artikeln möter man en tjej i sjuan som inte riktigt hittade sin plats i klassen eller skolan. Linda hade en kompis som också var lite utanför, och ett tag gjorde de det till sin sak att vara lite udda. De trivdes ihop och hade roligt. Linda ville ändå vara som de tuffa, hängde med dem bakom gympasalen där de rökte och drack. I ett desperat försök att närma sig ytterligare gick hon med på ett "kompisknull" på en av skolans toaletter. Hennes kompis och killens sex kompisar satt utanför. Givetvis var detta inte ett sätt att komma in i tuffa gänget, utan Linda blev med ens kallad"luder" och "toalettmadrass". Linda skar sig och sa att det var skönt när allt kom ut. Och en dag bestämde hon sig för att ta sitt liv. I sitt avskedsbrev till sina föräldrar skriver Linda att hon hatar sitt liv och vet att de kommer hata henne "som prövat röka och haft kk i skolan".

Min mamma jobbar som skolsyster och har ibland berättat om elever (icke namngivna såklart) som mått så dåligt att de tagit livet av sig, eller försökt. Nån har hängt sig i en lekpark, någon tagit en överdos sömntabletter. Och otaliga har skurit sig, bränt sig och svältit sig. Jag fattar inte hur en ung människa idag kan ta sitt liv, kan tillfoga sig en massa smärta - och tycka det känns skönt och renande. Var är de som borde fånga upp signalerna? Hjärtesorg, mobbing och utanförskap ska inte vara en anledning till att unga tjejer och killar tar sina liv.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2005-06-13 00:23 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Håll igen munnen

Jepp, håll mun stängd om du är kvinna och vistas på offentlig plats i Malmö... Ty om du sitter nånstans utan att ha munnen ordentligt stängd så kan någon man i närheten tro att det är fritt fram att stoppa sin penis i den.

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,657731,00.html
Och anmäler du sedan mannen i fråga så riskerar du uppenbarligen att åtalet läggs ner för att du inte protesterat i tid. Som jag tolkar det är det tydligen inte ens ofredande enligt tingsrätten i Malmö.
Nu är det förvisso Aftonbladet det här och man brukar få ta somligt med en nypa salt...men man får väl ändå anta att med så mycket rök så brinner det nånstans.

Säg är det inte väldigt, väldigt, väldigt märkligt att någon man över huvud taget får för sig att stoppa sin penis i munnen på en (okänd) kvinna som nyss nobbat honom bara för att hon har munnen öppen, är onykter och sitter på en trappa utomhus? Det är fan ta mig till och med märkligare än de sätt som lagstiftningen tolkas somliga gånger.

Skrivet av: Ingela N
Postat 2005-06-10 20:27 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Kvoterad föräldraledighet inte kontroversiellt

Igår tittade jag på SVT's debattprogram "Sommardebatt" där regeringens utredare Karl-Petter Thorwaldsson samt föräldrarna Rebecka Edgren Aldén och Mattias Norin diskuterade ett kommande förslag om att dela föräldraförsäkringen i tre lika stora delar där en tredjedel blir överlåtningsbar.

Programledarna benämnde förslaget som "kontroversiellt". Men jag tycker att Mattias Norin som var satt att försvara den negativa hållningen (dvs mot kvotering) var den som verkade mest kontroversiell i sin inbitna föreställning om "valfrihet" som vi svenskar tror att vi har idag. Rebecka Edgren Aldén var kapabel att ge svar på tal när det kommer de problem som meningsmotståndarna brukar ta upp (t.ex amning, småföretagarnas sitaution, barns bästa). Och Karl-Petter Thorwaldsson kunde komma med intressanta fakta och iakttagelser från andra länder. T.ex är det så att mammor och pappor idag gömmer sig bakom ekonomiska argument för att sanktionera de ojämställda val de gjort, när det (enligt Karl-Petter) enbart handlar om inrotade könsroller. Och han kom snyggt runt debatten om vårdnadspeng när han berättade att i länder där man som mamma kan få en föräldrapeng för att själv ta hand om sitt barn istället för att gå tillbaka till arbete så minskar barnafödandet. För kvinnor med akademisk bakgrund gäller att hälften av dem avstår från att skaffa barn - de vill inte behöva välja mellan barn och karriär. I Sverige och övriga Norden har vi lyckats bra att skapa ett system där föräldrar kan kombinera arbete med föräldraskap. Men det kan bli bättre - och på kuppen kanske skiljsmässofrekvensen minskar och barnafödandet ökar ytterligare.

För bara ett år sedan hade både Rebecka och Karl-Petter framstått som rabiata som gärna offrar barns bästa för jämställdhet. Nu verkar opinionen ha vänt lite till kvoteringens fördel, folk på stan svarade att en tredjedelslösning nog skulle vara bra. Och Mattias Norins argument kändes stendöda.

Min slutsats av det hela är att det inte är så kontroversiellt längre att vara för en tredjedelskvoterad föräldraförsäkring. Det som är kontroversiellt är att sanktionera ett system som är dåligt för barnen, mammorna och papporna.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2005-06-10 10:15 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

"Män är djur" - sowhat!?

ROKS ordförande har fått hela mediadrivet igång med sitt uttalande om att män är djur. Folk (mest män gissar jag?) blev som galna över uttalandet. Skadeskjutna ylar de att ROKS pengar från staten ska dras in. Jag fattar inte varför. Kvinnor är också djur. Alla människor är djur, väldigt nära släkt med aporna. De flesta av kan ändå hålla oss från att bete oss "djuriskt", vi lever i någon slags ordnad tillvaro, gör tekniska framsteg, åker till månen och bygger avancerade verktyg, vi uppfinner gudar och filosoferar fram matematiska sanningar som är evigt sanna. Men faktum kvarstår. Alla människor är djur.

Flickor och kvinnor förödmjukas, bespottas, förtrycks, förringas, trakasseras, våldtas, misshandlas varje dag. Varje timme, varje minut. Det kan vara du (om du är kvinna), det kan vara din dotter, din syster, din mamma, din mormor, din farmor, din faster, din kvinnliga chef, din väninna. Ingen höjer ens ett ögonbryn.

Alla män borde bli pappor till döttrar så de fattar att det är henne, det ljuvliga lilla flickebarnet han stolt har på sin arm som skulle kunna kallas "fat bitch" av 50cent, "hora" av klasskompisarna och "ful subba" av arbetskompisarna. Och det är inte ovanligt att tjejer kallar sig själva och andra tjejer för både könsord och andra nedvärderande saker. Det vulgära, grova och nedsättande tilltalet har normaliserats. Och det är förstås inte allt.

Och vart är ylandena? Varför, ylar inte vi också sårat över att kallas något vi inte är? Om män nu kan få yla över att bli kallade djur så nog tusan borde vi kvinnor åtminstone höja ett ögonbryn när vi kallas horor, slampor, luder, klimakteriekärringar, sladdertackor, yra höns, skator? Eller?

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2005-06-08 22:37 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Din favoritblogg

Jag skulle vilja bygga ut ett register över läsvärda/bra/orginella bloggar. Företrädesvis bör de handla om barn och föräldraskap, men det är inget absolut krav.

Hjälp mig att lägga in dina personliga favoritbloggar! Skriv gärna en kort rad om vad bloggen innehåller och behandlar.

och kom ihåg, tävlingen fortgår!! :) (15 godkända länkar=en biobiljett)

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2005-06-08 09:59 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hallå, vart är romantiken?

Jag och min man (wow, vad coolt det är att skriva så) hade bröllopsdag förra veckan. Vi gifte oss pingsten 2001, allt blev precis som vi ville. Eller egentligen ville vi ju inte att festen skulle gå så fort - men det är ju ofta priset för att man har roligt.

Nåväl, det var alltså fyra år sedan. Vår första bröllopsdag firade vi inte för då var vi bjudna på nån farbrors 60årskalas. Dessutom var Felix alldeles ny då, så nåt storslaget firande var det väl ändå inte tal om. Nästa bröllopsdag har jag skrivit att vi firade med att shoppa lite. Förra året vet jag inte alls vad vi gjorde, käkade väl köttfärssås och makaroner och kollade på Bolibompa kanske? Vårt firande av bröllopsdagen har varit långt från romantiska candlelight dinners om man säger så.

Detta fjärde år var ingen större skillnad. Vid midnatt (natten mot vår bröllopsdag) plingade en påminnelse till i bådas våra datorer och det var det festligaste som hände. Och den enda som kom ihåg att hedra denna kärlekens dag var min mormor. "Blomsterbröllop" heter visst den fjärde bröllopsdagen. Vad de andra heter vet jag inte, men jag vet att det är en bra bit kvar kvar till guldbröllopsdagen som min mormor firade för 13 år sen.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2005-06-07 21:07 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vemodigt

Snart är det skolavslutningsdags. För vår del innebär det att det är sista gången vi bevistar en sådan tillsammans med vårt eget barn... Den Yngre Dottern slutar nian och därmed slutar min karriär som skolförälder ett år tidigare än det var meningen. För egentligen skulle vi ha en kvar, Björns sista skolavslutning nästa år nämligen... Men det blev ju inte så och det är kanske delvis därför jag känner mig så extra vemodig inför detta års avslutning.

Vi har haft skolbarn i oavbruten följd sedan 1990 då vår Äldre Dotter började ettan. Men nu ska jag aldrig mer efter detta år klä altanen med björklöv och ballonger, aldrig mer rensa litervis med jordgubbar för att fira läsårets slut med... Aldrig mer köpa avslutningskläder och aldrig mer sjunga "Den blomstertid" varken i kyrkan eller på skolgården.

Till hösten tar något nytt vid. Yngre Dotter tänker flyga ur boet för att gå i skolan på annan ort så som henes äldre syster också gjorde. Jag och Mannen kommer helt plötsligt att vara mol allena här hemma till vardags... Det ska bl ilite spännande... och trist förmodligen en del dagar... Jag undrar just hur det ska gå... vad ska vi fylla våra kvällar och helger med? Ja, ja, det återstår att se...

Men först ska vi ha en underbar sommar...

Skrivet av: Ingela N
Postat 2005-06-06 09:39 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Recept för en bättre hjärna

Jag läser kvällstidningarna med en slags hatkärlek. Det mesta är ju så dumt, iscensatt och fördummande, och så alla dessa mord, sexbrott, styckmord och pedofilgrejer...men likväl läser jag. Så någon slags nytta har de väl, förströelse kanske? Min brors flickvän brukar tycka att den största behållningen med att läsa kvällstidningarna är att få veta vilken outfit PH (*) hade senast eller om hennes trendkänsliga näsa nosat rätt på de verkligt "rätta jeansen".

Faktum kvarstår, kvällstidningar tillför inte mig så mycket praktisk nytta. Men, nån gång ska ju vara den första.
Här kommer fem tips för att förbättra din hjärna (alla kan förbättra sig!):
1. se till att sova ordentligt
2. stressa mindre, här ingår att göra sig onåbar, någon som kan verka stressande för den som vill vara "on top" av allt.
3. dränk inte hjärnan i alkohol och droger
4. ät ordentlig frukost, gärna bönor till frukost och fortsätt sen med ägg till lunch
5. yttre stimuli, t.ex klassisk musik (helst Mozart), läkemedel eller tekniktricks

Ska du lära dig något nytt så är den bästa tidpunkten för det några timmar innan du lägger dig före du lägger dig.

(*) "PH" = Paris Hilton

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2005-06-03 10:25 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Rättvis vård för alla...

En cancersjuk man har i ett års tid valsat runt i sjukvården. 365 dagar har det gått sedan mannen sökte läkare för att han upptäckt att han blödde i underlivet. I sju av väntemånaderna har han vetat att han har cancer, berättar SvD:
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_9854030.asp

Redan väntetiden gör ju att man känner sig redo att älga iväg upp till det glassiga Landstingsförbundshuset med en av Stockholms vackraste utsikter, slå näven i bordet och fråga vad ända in i.... de håller på med. Tre veckor för att få tid hos "husläkaren". Tio veckor till för att få komma till urologen. Sex veckor mellan urologen och röntgen....

Men så tillkommer ju resten... Läkaren som kommer in i ett undersökningsrum där patienten lagts upp som en filé för besiktning. Mannen ser överhuvudtaget inte ens ansiktet på läkaren som undersöker honom i rumpan.

Löfte om provsvar efter tio dagar. Dag tolv ringer mannen själv. Då har läkaren dragit på semester. Självklart, såsom man gör i de planekonomier som alltid kännetecknats av total brist på respekt för människorna i kollektivet, utan att lämna över till en annan läkare.

Fyra månader senare kommer mannen till sin besökstid - och möts av beskedet att doktorn stuckit på konferens. Oklart när han åtevränder. Ny tid kan inte bokas innan han kommit tillbaks.

Jag smakar en stund på att försöka applicera allt det här på min egen arbetsplats, som är av den typ som inte leds av politiker som leker näringslivstoppar. Visst har folk varit på tjänsteresa. Och jadå. Det har hänt att folk jobbat hemma. Har någon kommit på idén att inte se till att ge besked om när de kommer tillbaka? Lyssnar för övrigt inte de flesta av sina voicemail i pauser på tjänsteresan? Har det inträffat att de inte sett till att jobb som måste göras lämnas över?

Och: Har det någon enda gång förekommit att ett kundbesök möts av beskedet att representanten för vårt företag har dragit på konferens så det är bara att vända och testa att ringa om ett tag för att boka ny tid?

Finns det en enda levande människa som tror att den kunden skulle komma tillbaka till oss?

Finns det någon mer än jag som anser att det är dags att plocka skattemedlen från de inkompetenta planekonmerna?

Skrivet av: annika60
Postat 2005-06-01 22:05 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nyhetssvepet

De senaste dagarna har jag undrat om det inte är dags att byta dagstidning, från sega DN till poppigare SvD. SvD känns lite modernare, trots att de nu finns i samma kostym (tabloid), och DN är lite gubbigare på nåt sätt. Nåja, nog om det. Det här är vad jag snappat upp från nyhetsflödet.

Ett JAS-plan har störtat! Piloten mår bra. Men allvarligt, är det inte dags att lägga ner det här projektet? Jag vill då inte betala mer för det! Här kan jag hålla med F! om att det skulle vara intressant att analysera en del stora beslut med feministiska glasögon på.

Stackars Annika Östberg då. Hon har suttit i finkan i typ 30 år för polismord hennes snubbe gjorde. Och inte fick hon komma hem och sitta av sitt straff i ett svenskt fängelse nu heller. Jag tycker att hon borde ha sonat både för sina eventuella brott och sin snubbes, men nej. Den mördade polismannens döttrar är fortfarande lika hatiska och motsätter sig en deportering. Stackars Annika Östberg.

Bob Geldof drar ihop stjärnparad igen, och vill påverka G8-mötet i sommar att verka för skuldavskrivningar och handelsreformer för dagens U-länder, med en ny supergala. Totalsuccén Live Aid spelade in hur många miljoner som helst till fattiga och svältande i Afrika. Jag såg en jättesentimental tv-dokumentär från när de spelade in den gamla låten "Do they know it's i Christmas" med dagens popelit. Och det som främst slog mig var att alla som var med i orginaluppsättningen såg så gamla ut. Men om man betänker att det faktiskt är 20 år sen, så förstår man.

1 juni verkar kunna bli ett historiskt datum, från och med idag är Apoteket ('eventuellt' är nog bäst att sticka in med) utan sitt monopol, Barsebäck är stängt och det är förbjudet att röka på krogen.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2005-06-01 12:02 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook