Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Grattis alla Marior!

Jag och en massa andra svenska kvinnor har namnsdag idag. Knappt 445.000 Marior har namnsdag idag. Grattis till oss!

Namnsdagen har aldrig varit nån big deal för mig, men jag hade en handfull klasskompisar som inte hade namnsdag. För dom var det kanske inte heller världens grej, men ändå lite trist. Varför skulle Egon och Dagmar ha namnsdag om inte Carina och Saffi hade det?

Då fick man höra att det fanns fastställda namnlängder och de ändrade man minsann inte på så ofta. Nu vet jag att det kom en ny namnlängd 2001 och den är lite mer uppdaterad och framförallt finns många flera namn samt både kvinnliga och manliga varianter av namn.

Men ändå så är namnlängderna inte heltäckande (de har väl förvisso inte ambition att vara det) så därför tycker jag det är så fint att Bolibompa varje dag fixar en ny namnsdag till någon som inte annars har namnsdag. Idag t.ex blev det Shawn som fick namnsdag. Andra som fått Bolibompanamnsdag är Enya, Tova (!), Amir, Zack och Flinga. Visst är det fantastiskt!?

 

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-02-28 22:40 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Varför har vi ett kungahus? Varför?

Aaaaah, jag blir helt galen på allt jäkla kackel om att Vickan och Daniel har förlovat sig. De har till och med lagt ut det på youtube! Inga medier kan hålla sig borta och alla experter ska uttala sig. Och svt gick väl upp i brygga när de tänker på alla "Public service"-uppdrag de kan göra genom att bevaka hela klabbet. Man blir ju gråtfärdig.

Men varför har Sverige, världens modernast och rättvisaste land ett kungahus? För mig är det helt obegripligt. Härmed lovar jag att inte läsa en rad eller se en enda minut mer spektaklet.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-02-24 22:36 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hela familjen i backen

Jag älskar att vara i fjällen! Inte bara för skidåkningen, utan för hela det enkla livet runt. Man går upp. är i backen, käkar matsäck, åker hem från backen och somnar sedan gott efter en varm bastu. Man kan gå runt i långfillingar och vara ful i håret hela dagen. Ja, ni hajar. Det är avslappnat och som gjort för att umgås!

Eftersom vi har en tjej som är för liten för skidor (även nästa år är optimistiskt att tro att hon står på skidor...) så var jag inställd på att vi vuxna skulle få turas om att antingen sitta i stugan eller stå nere i backen och avundsjukt se på när de andra svischar ner för nypistade backar. Förutom vagn och pulka tog jag med en bärmes för att lättare kunna bära runt lilltjejen. Inte hade jag tänkt att man skulle kunna åka skidor med den!

Men Thomas provade att åka med henne i bärmesen och det funkar jättebra! Man åker ju inte nån avancerad åkning, men det gör vi ändå inte med de andra två barnen... Fredrika var så glad, hon tjöt och "hoppade" nerför hela backen med hjälm och allt :).

Total lycka, även om det var lite kinkigt i liftkön... 

Det känns lite oväntat och väldigt roligt. Vi kan åka alla fem. Vilken bonus!

Skrivet av: Barnsidan
taggar
Åre  
Postat 2009-02-23 22:21 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sist på planeten?

Jag har blivit helt hooked på ebay! Det är så kul att hitta saker som man inte kan få tag på här och buda på dem. Fast jag är på semester i Åre kan jag inte låta bli att gå in och kika på hur mina budgivningar går.

Jag har verkligen inte fattat grejen förrän nu. Haha, det känns som jag är sist ut av alla.

 

Just nu sitter jag och väntar på att få köpa några stämplar. Jobbigt att auktionstiden går ut i natt! :)

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-02-22 22:22 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Håller på och packar

Bara några veckor efter vi kom hem från Florida ska vi iväg igen. Helt plötsligt är det ju sportlov och vi ska åka skidor. Jag har längtat ända sedan förra året på att komma tillbaka till Åre.

Vi kommer bo i samma område, men i en annan stuga. Precis i backen, ja I backen. Det kommer bli så skönt, så skönt. Jag ska jobba en del när min lilla sover middag. Då är de andra i skidskola.

Nu hoppas jag på bra skidväder. Sol och sisådär minus 2. :)

Jag har släpat ner mina 90-talspjäxor från vinden. De är så fula. Svarta med neonfärgade detaljer.

 

Haha. 90-talet är så mycket fuuult! Men det ska nog gå att åka i dem ändå.

 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
Åre  
Postat 2009-02-20 14:47 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Jag håller på med en intervju

Det är så fantastiskt detta att man kan få så mycket insyn i folks liv och leverne. Jag kan möta människor jag aldrig annars haft chansen att möta. På internet.

Intervjun jag håller på med är ett sånt möte. Ni ska få ta del av det, snart. Kanske redan imorgon. Måste bara få lite sömn under vingarna.

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-02-20 00:59 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hög impfaktor!

En given succé på barnkalaset är en mamma eller pappa som kan göra ballongdjur! Det ser väldigt svårt ut, men är ganska enkelt. Och som sagt - impfaktorn är hög.

Här kan du lära sig hur man gör ett bi eller en kolibri.

Det finns otroligt många instruktionsfilmer på hur man gör, från ganska enkla till superavancerade. Här är en som också verkar enkel.

Satsa lite tid nu och njut av denna investering i många år framöver.

 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
ballongdjur  
Postat 2009-02-19 10:12 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Väggdekoration

Jag ska ge mig på konststycket att måla detta egendesignade uggleträd på en vägg i min yngstas rum.

 

Visst är den fin? Tror ni hon kommer tycka att ugglan är läskig?

Skrivet av: Barnsidan
taggar
väggmålning  
Postat 2009-02-18 00:32 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Är du teknikstressad?

Jag träffade några vänner över en middag för några veckor sen. En i sällskapet beklagade sig över hur stressad hon känner sig av all teknik som väller in från höger och vänster. Hur mycket tid det tar att sätta sig in i alla nya applikationer, alla nya apparater, fjärrkontroller, trådlösa modem och ungarnas alla gadgets.  För att inte tala om att man ska vara på facebook, linkedin, ha en twittersida, en blogg och helst övervaka alla sajter där barnen är inloggade.

 - Och alla dessa inloggningsuppgifter och lösenord!

Jag fattar grejen. Man vill inte sitta där som morsan som inte kunde spela in favoritsåpan på nya videon eller farfar som inte vet hur man stänger av den digitala väckarklockan på annat sätt än att dra ur sladden.

Känner du igen dig?

Visst, teknikprylar anfaller från alla håll, men varför stressa upp sig!?

Jag lever efter devisen att prova allt nytt som kommer i min väg. Jag har t.ex fyra olika webbläsare installerade och är medlem på hur många communities som helst. Jag känner mig noll stressad över det. Man ger varje ny sak en liten kaka av den uppmärksamhet man har och har man inte fastnat eller fattat grejen så UT med den. Ödsla ingen mer tid på det. Man är antagligen inte rätt målgrupp då.

Och så går man vidare och provar nästa sak som kommer förbi.

Bye gone, ingen stress.

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-02-17 12:25 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mitt liv passerar revy

Nej, jag ligger inte för döden och jag har inte ens varit nära en nära-döden-upplevelse. Ändå ser jag bilder från mitt liv de senaste åren flimra förbi.

Det är datorn som bläddrar bland alla mina digitala bilder jag tagit genom åren. Det är galet många bilder. Jag är så glad, allt kommer tillbaka så lätt med en bild.

Det slår mig hur otroligt mycket jag varit med om. Det känns som jag skulle kunna dö imorgon och känna att jag nog faktiskt hunnit med allt det väsentliga.

Här är min äldsta 5år. I sommar fyller hon 9år.

Tack digitalkameran för alla bevarade minnen!

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-02-15 23:34 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vinterkräk

Usch, jag mår dåligt bara jag läser om den här nya supervinterkräksjukan.

Vi som inte haft vinterkräksjuka på flera år kommer väl åka dit så det sjunger om det! Säkert lagom till sportlovsveckan. Fy faaan!

Alcogelen står beredd och alla lakan och handdukar är tvättade. Redo.

Ska man börja med hemundervisning?

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-02-13 10:37 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Generationsklyftan

(från en annan blogg jag hade för ett par år sedan)

Jag är sämst på att gå och lägga mig i tid och sova lagom mycket. Man får inte ut mer av livet för att man sover för lite, man får inte mer uträttat för att man är vaken när andra sover. Dessutom är det farligt att sova för lite, man tänker dunkelt och dubbelt och gör en massa felval. Man säger konstiga saker, drabbas av afasi light och ordförrådet lägger sig på en treårings nivå. Man blir ful och blasé av att konstant sova för lite.

Men varje natt hoar nattugglan och gör mig dum. Varje morgon när jag vaknar gör jag det på ren vilja, aldrig med känslan av att vara färdig med sömnen. Morgonbestyren sitter i ryggraden så det räcker att slå på de kroppsliga funktionerna.

Nånstans vid Östermalmstorg vaknade hjärnan idag av ett skratt. Ett skratt från mitt eget inre. Är det inte fantastiskt roligt med alla dessa som formlösa tonårsgrabbar med designerjeansen på halv stång?

Jag har fattat (betänk att det ändå är 20 år sen jag själv klev in i tonåren) att man idag ska ha brallorna långt ner. De ska inte sitta i midjan eller åtsnörda under ölkaggen. Jag har fattat det, precis som att de vändbara michelintjocka mussepiggtröjorna var höjden av cool på åttiotalet, så jag tänker inte ifrågasätta eller dissa att det ska vara nedhasade brallor.

Men hur funkar det egentligen? Brallorna sitter ju inte uppe på den som inte har några former. Och det verkar vara höjden av ocool att behöva rätta till eller dra upp brallorna om de hasar ner för långt. Hellre geishagång än byxupphalning.

Det som lockade mig till uppvaknande och skratt imorse var en ytterst cool kille med luggen omedvetet självmedvetet i ögona och brallornas linning på höftkulorna med dyrkallingarna väl syniga. Han ville hinna med tunnelbanan jag satt i (inte nödvändigtvis för att jag satt där, men ja ni fattar...) så det var till att springa nerför den stillastående rulltrappan.

När kroppen kom i så häftig rörelse räckte inte höftkulornas lilla rundning att hålla brallorna på plats och eftersom det verkade vara viktigare att hinna med tricken med coolheten bevarad så fanns ingen annan nåd än att springa med spända skinkor.

Springstilen blev allt annat än cool (har du dålig inlevelseförmåga så ställ dig nu upp, spänn skinkorna hårt och spring nerför en trappa med fortsatt spända skinkor) och väl innanför dörrarna med mer än hela kalsongen synlig så åkte handen bak och byxorna upp. Han tittade sig om, som för att försäkra sig om att coolheten trots byxhalning var oantastad.

"Phew, bara den där trötta 30-taggaren som såg."

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-02-10 13:39 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tror ni på det här!?

Har man inte i flera år hört om hur vi dagens föräldrar daltar och curlar våra barn? Att dagens barn får allt servat medan föräldrarna vänder sig ut och in och blir utbrända på kuppen?

Men idag är det annat. Nu står det i tidningen att dagens barn har många fler fasta arbetsuppgifter än vad vi hade som barn. Att de alltså jobbar en hel del!

-----klipp från faktaruta---

Barn hjälper till mer hemma nuförtiden, konstaterade Swedbank i en stor undersökning som presenterades i Lyckoslanten nr 1 2007. Banken har gjort likadana undersökningar de senaste 20 åren. Ungefär hälften av barn som har vecko- eller månadspeng städar sitt eget rum. De hjälper också till med andra saker som att plocka av bordet eller fylla diskmaskinen. Andra barn skottar snö, går ut med hunden eller hjälper till i trädgården. Men de barn som svarade i den senaste undersökningen (3503 st) svarar att de inte får mer pengar bara för att de hjälper till hemma. De får lika mycket som dem som inte hjälper till.

-----------------------------

Läs artikeln i Svd och kommentera!

Tror du att barn "jobbar" mer idag än vad deras föräldrar gjorde som barn? Är det i så fall bra eller dåligt?

Vad hjälper dina barn till med hemma?

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-02-10 13:21 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Missat att det är melodifestivalsäsong!

Usch, jag fattar inte vad det är med mig. Jag missar så mycket, fattar inget och hänger absolut inte med. Som nu... jag har totalt missat att melodifestivalen har börjat! Fattar ingenting när löpsedlarna skriver om gapiga Petra Mehde, förvirring vid röstningen etc.

Och barnen är så besvikna. Att jag inte sagt till att det börjat. Det är så roligt och STORT för barnen nu för tiden. Filippa letade desperat efter sändningen på svt play, och hittade väl lite men det är ju att sitta där på lördagen som är grejen.

Tur i oturen på nåt vis att det är flera deltävlingar, då hinner de komma ikapp. Själv känner jag som inför Idol, Talang, Lets Dance mm - de kommer så tätt att man inte hinner börja längta och ladda.

Hur känner ni? Och vad missade jag i lördags? Tittar era barn mycket på såna här tv-jippon?

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-02-09 21:25 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Första VAB-dagen

Efter dryga två veckor på förskolan är det dags för första vab-dagen. Inte oväntat. Och nu har jag fått lära mig hur de nya reglerna för att få ersättning från försäkringskassan. Det kan ju vara bra, det lär ju inte vara sista gången hon är sjuk.

Så här står det på fk.se

Från och med 1 juli 2008 ska föräldern, vid begäran om tillfällig föräldrapenning, styrka barnets frånvaro med ett intyg från förskolan, familjedaghemmet, fritidshemmet eller skolan där barnet är i vanliga fall.

Först måste man alltså anmäla att barnet är sjukt, vänta på att hon eller han blir frisk och sen begära ersättning. Med begäran om ersättning ska förskolan dessutom ha fyllt i ett intyg om att hon inte varit närvarande.

Visst är det lite krångligare. Men antagligen kommer man åt de fuskare somfått ersättning fast de haft barnen i barnomsorg. BRA!!

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-02-05 10:17 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tatueringar

Jag har börjat titta på tatueringsprogram som finns nu för tiden - Miami Ink, LA Ink och London Ink. Konstig programidé, men intressant på nåt sätt. Man får se och lyssna till många människoöden.

När jag var 19 gjorde jag en tatuering som jag hade ritat själv. Det är en slags symbol som inte betyder nåt, sa jag till tatueraren. En symbol måste betyda nåt, sa han. Så han bestämde att min symbol betyder "allting snurrar". Inte så poetiskt, men ok - "allting snurrar". 

Ibland leker jag med tanken på att tatuera mig lite till. Men vad? Barnens namn? Måste en ny tatuering passa ihop med den gamla?

Så en liten enkät

1. Har du en tatuering? Var?

2. Varför vill du/vill du inte ha en tatuering?

3. Vad skulle du tatuera om du skulle göra en idag?

4. Har du gjort en tatuering som du ångrat?

5. Vilket motiv skulle du INTE vilja ha tatuerat?

6. Finns det nån kroppsdel du inte skulle tatuera?

 

 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
tatuering  
Postat 2009-02-05 09:02 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Idiotförpackningar!

Kan nån förklara för mig vad som är bra med Arlas förpackningar för t.ex yoggi?

1-2 dl blir ju kvar därinne om man inte klipper isär och skrapar insidan. Och vem har tid med det om morgnarna?

Varför kan man inte köpa yoggi i vanliga mjölkförpackningar som är lätta att platta till och därmed få ut det mesta utan alltför mycket krångel. De måste ju dessutom vara bättre ut miljösynpunkt då de är i kartong istället för plast.

 

Ack, dessa stora frågor. Men ack så retsamma...

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-02-04 08:59 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tvättservetter

Varför är engångstvättservetter så himla populära bland småbarnsföräldrar?

tvattlapp.jpg

Jag kan verkligen inte förstå det, för det första är de fulla med kemikalier som inte bara är skadliga för miljön utan också skadliga ur hälsosynpunkt. För andra är de inte ett dugg förenklande vid blöjbyten. Kanske har jag inte rätta snitsen, men jag tycker inte de gör jobbet speciellt bra när händerna blir oljiga och fulla av det man försökt torka bort från bebisrumpan.

Men ok, det är nog jag som inte har rätta snitsen med det där. Det är en vanegrej. Men andra saker jag märkt är att en del verkar tro att  man kan använda tvättservetterna till allt möjligt. Jag har sett mammor torka av sin bebis ansikte med tvättlapp och jag har sett en annan mamma rengöra sked och matskål innan matning. Helt horribelt med tanke på att de innehåller godsaker som PEG-75 Lanolin, Butylparaben och Cetrimonium Bromide för att bara nämna några. Här är en lista över alla farligheter i alla babyprodukter soem testades 2004.

Sen är det ju det här med miljön. Förutom alla mysiga kemikalier de innehåller så är de ju engångsprodukter som belastar miljön på alla möjliga klimatosmarta sätt.

Nä, tacka vet jag en kran med rinnande vatten! Bara att hålla bebis under kranen och tvätta av.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2009-02-02 09:31 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook