Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Uppropet som hyllar och står upp för mammakroppen

#this_is_postpartum är hashtaggen som förenar kvinnor världen över i kampen för att våga visa både kärleken till - och svårigheterna med - bebisen och kroppen efter förlossningen.

Här är ett urval av alla bilder på den fantastiska mammakroppen efter graviditet och barnafödande som just nu delas på instagram under hashtagen #this_is_portpartum.

Kolla in fler bilder i uppropen #this_is_portpartum

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2018-09-18 09:38 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Två är alltid fler än en

Idag har ensamstående kvinnor inga möjligheter att få tillgång till assisterad befruktning (dvs bli inseminerade med okänd mans sperma) inom rikets gränser. Tre av de fyra Allianspartierna vill nu ändra på detta och låta även singelkvinnor få hjälp med assisterad befruktning.

I vårt grannland Danmark är detta redan fullt möjligt och svenska singelkvinnor kan åka dit för att bli inseminerade med sperma från en anonym donator. Det finns inga hinder för det lika lite som det finns några hinder för att man som singelkvinna letar upp en spermadonator själv (på en bar ett chattforum eller dylikt) och låter sig befruktas med sperma från en man man inte tänkt ska ha en traditionell fadersroll.

Det finns många som vittnar om att även okonventionella familjebildningar fungerar alldeles utmärkt. Jag tror dem! För mig är det problematiskt av andra anledningar.

Jag tycker det är problematiskt att samhället ska sanktionera detta eftersom det då innebär ett ansvarstagande gentemot barnet att täcka upp för det en pappa skulle kunna göra ifall mamman dör, blir allvarligt sjuk eller av andra anledningar inte klarar av det ensamma föräldraskapet.

Ms, FPs och Cs förslag kommer säkerligen kunna gå igenom i riksdagen eftersom liknande förslag lagts fram av S och V, jag hoppas (precis som Hanne Kjöller) att man då även tänkt på allt som kan gå åt helvete.

Skrivet av: Barnsidan
taggar
insemination  
Postat 2012-02-29 14:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Att få missfall

Missfall är något väldigt många kvinnor är med om, ändå talas det knappt om det.

Att det är så tyst och tabu med missfall gör att när man drabbas känner sig ensam om sina upplevelser. Innan jag fick min äldsta dotter fick jag missfall i vecka 13 och jag minns fortfarande hur misslyckad jag kände mig, som att det var mitt fel när bebisens hjärta slutat slå. Och varför hade ingen berättat att det var så vanligt? Man räknar med att cirka 20% av alla bekräftade graviditeter slutar i missfall. Och sen tillkommer alla de missfall som ibland misstas för att vara en sen mens.

Men när jag väl berättat att jag fått missfall så kom många andra (både män och kvinnor) fram och ville berätta om liknande erfarenheter. Det hjälper en att gå vidare, att veta att man inte är ensam.

Att berätta om graviditeten, drömmarna och förhoppningarna som gått i kras och inte osynliggöra missfallet är något som hjälper en att gå vidare och inte bära med sig sina känslor in i nästa graviditet.

Annsofie Adolfsson som skrivit en avhandling i ämnet tycker det är viktigt att bryta tystnaden kring missfalll. Hon tycker att man kan berätta tidigt om graviditeten.

- Drabbas man av missfall behöver man inte hitta ursäkter om varför man inte är sig själv eller varför man är borta från arbetet. Det kan underlätta i sorgen.

Skrivet av: Barnsidan
taggar
missfall  
Postat 2012-02-24 10:36 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Barn och mat

Mat är nödvändigt, men man kan också vara gott, lustfyllt, spännande, ett sätt att umgås på. Mat kan också vara laddat och problematiskt.

Det finns få ämnen som engagerar människor som ämnena mat och barn och det finns så många förståsigpåare och tyckare där ute att man som förälder inte vet vart man ska vända sig. Därför vill jag tipsa er om en sajt som heter barnochmat.se

På barnochmat.se kan du läsa om mat för
barn i olika åldrar och även för dig som är gravid och ammar. Här finns
fakta och artiklar om maten för dig och ditt barn. Du kan även hitta
goda och lättlagade recept på barnmat och mat för hela familjen.

Barnochmat.se är grundad av två
legitimerade dietister - två experter på området mat och hälsa!
Informationen och råden på sidan baseras på vetenskap och beprövad
erfarenhet. Det du läser på barnochmat.se kan du lita på!

Barnochmat.se kan användas som en
informations- och inspirationskälla, och är ett bra komplement till
exempelvis MVC, BVC, skolhälsovården och Livsmedelsverket.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2010-08-11 22:26 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nytt för nördiga blivande mammor

och kanske för "gravida" pappor också, de har ju också en tendens att få stor mage :)

Köp på thinkgeek.com!

Skrivet av: Barnsidan
taggar
nördig  
Postat 2009-05-08 09:35 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Man kanske ska tänka helt tvärtom?

Idag skrivs det och pratas det mycket om att det är problematiskt med att folk är allt äldre när de vill få barn. Graviditet och förlossning innebär en ökad risk för både mor och barn ju äldre mamman är, men framförallt är det den sjunkande fertiliteten som kan bli ett problem. Redan efter 20 börjar fertiliteten sjunka och efter 35 sjunker det ännu brantare. Ju längre man väntar desto svårare blir det alltså, men snittåldern på förstföderskorna bara ökar och ökar.

De fysiska riskerna är ändå marginella men de psykologiska tror jag är en tickande bomb. För de enskilda paren kan barnlösheten bli väldigt jobbig, tärande och leda till depression och andra sjukdomar. Så att diskutera detta ämne tycker jag är viktigt.

De flesta är nog medvetna om att ökande ålder inte gör underverk för fertiliteten, och det finns nog flera orsaker till att åldern ökar och ökar. En del kanske inte har hittat rätt mamma eller pappa till sina barn, andra kanske inte lever i en heterosexuell relation och därför är det svårare rent praktiskt. I många diskussioner kring detta så får man det ibland att låta som att folk är naiva och hellre reser, satsar på karriären och njuter av livet än att alstra barn. Så enkelt tror inte jag det är.

Jag tror att grejen för oss sjuttiotalister (åttiotalister vet jag inte så mkt om) är att vi anser att allt måste vara klappat och klart och sen kommer barnen som grädde på moset. Man "måste" ha en massa saker och vara "mogen", ha "hittat sig själv" etc innan man får barn. Jag tycker det är dags att ifrågasätta den bilden.

Till att börja med måste man nog avdramatisera detta med att få barn. Att få barn är det mest omvälvande en människa kan vara med om. Det är jag säker på. Men mest på en känslomässigt plan. På det praktiska planet blir det såklart förändringar också men människor och deras barn är flexibla och klarar sig fint i de flesta miljöer. Ett nyfött barn "måste" inte ha en massa saker för att överleva och frodas. Anpassningsförmåga är en av nycklarna till människosläktets suveränitet här på jorden.

Det kan bli jättefina barn även till tonårsföräldrar, till barn som föds utan en av föräldrarna eller barn som har föräldrar som studerar eller lever på socialbidrag.

Ändå varnas tonåringar för att bli gravida. Unga människor ifrågasätts när de vill behålla barnet och per automatik ses graviditeten som en "olycka" som måste åtgärdas med abort. Det skrivs larmrapporter om att det finns en samband mellan tonårsgraviditeter och tv-tittande med mycket sexuellt innehåll (kanske nåt för alla ofrivilligt barnlösa levande i heterosexuella förhållanden att prova???).

Jag tycker det är en konstig paradox att det å ena sidan varnas för att bli gravid och andra sidan varnas för att inte bli det. Det behöver inte vara en katastrof att bli med barn när tajmingen inte är perfekt. Och att få barn är inte slutet, utan början på något underbart. Det tycker jag alla borde se.

 

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-19 11:15 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook