Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Skapa unik födelseposter med ditt barns namn

BornThisDay är en ny tjänst där du kan skapa en helt unik födelseposter genom att fylla i barnets namn, längd, vikt och födelsedatum.

Dessa posters blir ett underbart, personligt minne från barnets födelse. En perfekt första gåva till barnet och den nyblivna familjen eller vid dop/namngivning. Inramade passar de dessutom väldigt fint in i ett hem!

Så här fina kan de bli!

Kring lanseringen av BornThisDay kan man välja mellan 10 olika motiv designade av den välkända och uppskattade illustratören Ingela P Arrhenius.

Ingela har anlitats bland annat för att skapa tryckmönster för tyger, tapeter, förpackningar, produktdesign, accessoarer och leksaker.

Hennes posters och designade leksaker spreds över hela världen. Hon har en passion för retrostil i allmänhet vilket tydligt återspeglas i hennes arbete, liksom hennes glädje för typografi och färg.

Efter lanseringen kommer fler designers och illustratörer att läggas till.

Måtten på en färdig poster är 50x70cm och priset är 600 kr per poster (frakt ingår).

Här är lite extra inspiration hämtade från www.bornthisday.se

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2018-05-02 09:42 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Grattis Victoria och Daniel - lite hardcore fakta om livet efter förlossningen

Det har förmodligen inte undgått nån att Sverige har fått en ny tronarvinge. Victoria och Daniel har fått en liten flicka och Sverige har fått en ny kronprinsessa.

Att få barn är en av livets absolut största händelser. Det förändrar allt för alltid.

När jag var liten hade jag svårt att förstå att kungar, drottningar, prinsar och prinsessor är som vilka människor som helst. Jag trodde de aldrig var sjuka, behövde gå på toaletten, till skolan, tandläkaren och allt annat som "vanliga" människor gör. Jag trodde de åt massa god mat, reste, lekte, spelade och satt i sina sammetsmantlar och bestämde saker när de inte var ute och räddade folket från drakar och rövargäng.

Nu vet jag bättre. :)

På vägen har jag också lärt mig en del om hur det är att föda barn och hur kropp och knopp kan kännas efteråt. Så till alla nyförlösta vill jag rekommendera lite läsning om "Efter förlossningen".

Den allra första tiden är magisk, omtumlande, underbar och alldeles alldeles förskräcklig på vissa punkter som oftast inte nämns innan förlossningen. Därför skrev jag detta dokument som innehåller rätt mycket hardcore fakta om såriga bröstvårtor, avslag, knipövningar och vaknätter :)

Klicka här för att läsa

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2012-02-23 20:04 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Dra mig baklänges... tack

Framåt- eller bakåtvänd i barnvagnen: Vad är bäst för barnets hjärna?

De flesta barn åker numera framåtvända i barnvagn. Det är i själva verket ganska svårt att hitta barnvagnar där barnet kan åka bakåtvänt. Anledningen till detta är väl sannolikt att man antar att barnet är mer roat av att titta på gatulivet än på sina föräldrar. Barnpsykologisk forskning visar dock att barnet är mest intresserad av att kommunicera med sin vårdnadshavare.

Suzanne Zeedyke har ingående studerat små barn som åkt bak- och framlänges och vetenskapligt bevisat att barn mår bäst av att åka baklänges. De kommunicerar då bättre med sin vårdnadshavare, skrattar oftare och förefaller mindre stressad med lägre puls jämfört med barn som dras framlänges. Det viktigaste fyndet är att vårdnadshavaren pratar mycket mer med barn som dras baklänges, vilket är essentiellt för barnets språkutveckling.

- Det finns många åsikter om huruvida det är bäst för barnet att åka framåt eller bakåt i barnvagnen, därför är det viktigt att lyfta fram den forskning som finns på området, menar barnläkaren och professorn Hugo Lagercrantz.

(källa: Karolinska Insititutet)

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2011-04-05 13:40 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Barn och mat

Mat är nödvändigt, men man kan också vara gott, lustfyllt, spännande, ett sätt att umgås på. Mat kan också vara laddat och problematiskt.

Det finns få ämnen som engagerar människor som ämnena mat och barn och det finns så många förståsigpåare och tyckare där ute att man som förälder inte vet vart man ska vända sig. Därför vill jag tipsa er om en sajt som heter barnochmat.se

På barnochmat.se kan du läsa om mat för
barn i olika åldrar och även för dig som är gravid och ammar. Här finns
fakta och artiklar om maten för dig och ditt barn. Du kan även hitta
goda och lättlagade recept på barnmat och mat för hela familjen.

Barnochmat.se är grundad av två
legitimerade dietister - två experter på området mat och hälsa!
Informationen och råden på sidan baseras på vetenskap och beprövad
erfarenhet. Det du läser på barnochmat.se kan du lita på!

Barnochmat.se kan användas som en
informations- och inspirationskälla, och är ett bra komplement till
exempelvis MVC, BVC, skolhälsovården och Livsmedelsverket.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2010-08-11 22:26 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Myter att slå hål på

I boken "Skit i mössan" har Åsa Erlandsson och Eva Thimgren samlat 59 olika myter om barn och föräldraliv.

Visste du t.ex att socker inte gör barn speedade eller att grönt snor inte är mer smittsamt än vanligt snor? Eller att man inte alls får mask i magen av att äta snö och inte heller blodförgiftning av rostiga spikar.

Om dessa myter och 55 andra kan du läsa i boken Skit i mössan.

Just nu kan du vinna ett ex av den. Vill du vara med och tävla så ska du i kommentarsfältet här nedanför skriva ner nån av dina egna favoriter bland myter och "sanningar" och barn och föräldraskapet.

Skrivet av: Barnsidan
taggar
myter  
Postat 2010-06-17 22:31 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Liten blir stor

Det är inte alls länge sen jag kom hem från BB med världens finaste lilla bebisflicka.

Tiden har gått, obönhörligt och för fort, och nu är hon stor tjej som cyklar själv till förskolan. Med handväskan på styret.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2010-06-06 23:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En ny liten människa

Mina barn har fått en liten kusin!

Själv har jag romantiserat grejen med att ha en kusin eftersom jag aldrig fick nån själv när jag var barn (det dröjde i själva verket ända till jag var 33 innan jag fick en kusin) och nu när jag är vuxen funderar jag på hur roligt det måste vara att ha kusiner.

Hur har du och dina kusiner umgåtts? Har ni kontakt fortfarande?

Skrivet av: Barnsidan
taggar
kusiner  
Postat 2010-03-16 15:36 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mina fem cent om samsovning

Igår hade SvD en artikel som berättar att samsovning är en stor riskfaktor för plötslig spädbarnsdöd (PSD). Sedan nittiotalet har antalet barn som dör i PSD minskat kraftigt som en följd av rekommendationerna att inte röka och att alltid lägga bebisen att sova på rygg.

Nu har man försökt hitta fler orsaker till PSD, för trots rekommendationerna så dör barn i PSD. Studien visar att hälften av alla barn som dött på detta sätt gjorde det medan det sov tillsammans med någon, förälder eller syskon. Extra hög risk sågs vid sovning tillsammans med någon i en soffa, saccosäck eller liknande.

Hugo Lagerkrantz som ses som expert på plötsligt spädbarnsdöd menar att man efter denna upptäckt ytterligare måste trycka på riskerna samsovning, och istället förorda att barnet sover i egen säng i föräldrarnas sovrum.

Personligen tycker jag detta är extremt överdrivet! Och det handlar inte bara om att jag själv samsovit med alla mina barn, utan för att det instinktivt känns både bekvämast och tryggast. Varför är det så angeläget att små nyfödda ska sova ensamna, när fördelarna är så många? Dessutom finns det andra studier som visar att när samsovning sker på rätt sätt så är DET det säkraste för barnet.

Om man är nykter, odrogad (även lagliga mediciner kan göra att man får en lägre medvetandegrad), rökfri och sover i en säng på en fast madrass i ett svalt sovrum så överväger fördelarna med samsovning. Man har till exempel sett att barn som samsover med sina mammor ammas längre. Amning är bra för mamma och barn. Läs rekommendationerna från UNICEF.

Har man eller partnern druckit, tagit droger eller medicin som sänker medvetandegraden ska man däremot INTE samsova med sin bebis. Då är det säkrare att barnet sover i egen säng. Sov aldrig med barnet i en soffa, saccosäck, vattensäng eller liknande då det är lätt att barnet överhettas om det fastnar (t.ex i skarven mellan soffkuddar) och inte kan röra sig. Rök inte och lägg barnet en bit ifrån dig, gärna under eget tunt och svalt täcke.

Dessutom kan man ju också fundera över varför man tolkat resultatet som man gjorde. Ca 50% av barnen som dog hade sovit tillsammans med någon. Men den andra halvan hade sovit ensamma. Alltså är det lika farligt att sova ensam.

 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
samsovning  
Postat 2009-10-20 10:31 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Man kanske ska tänka helt tvärtom?

Idag skrivs det och pratas det mycket om att det är problematiskt med att folk är allt äldre när de vill få barn. Graviditet och förlossning innebär en ökad risk för både mor och barn ju äldre mamman är, men framförallt är det den sjunkande fertiliteten som kan bli ett problem. Redan efter 20 börjar fertiliteten sjunka och efter 35 sjunker det ännu brantare. Ju längre man väntar desto svårare blir det alltså, men snittåldern på förstföderskorna bara ökar och ökar.

De fysiska riskerna är ändå marginella men de psykologiska tror jag är en tickande bomb. För de enskilda paren kan barnlösheten bli väldigt jobbig, tärande och leda till depression och andra sjukdomar. Så att diskutera detta ämne tycker jag är viktigt.

De flesta är nog medvetna om att ökande ålder inte gör underverk för fertiliteten, och det finns nog flera orsaker till att åldern ökar och ökar. En del kanske inte har hittat rätt mamma eller pappa till sina barn, andra kanske inte lever i en heterosexuell relation och därför är det svårare rent praktiskt. I många diskussioner kring detta så får man det ibland att låta som att folk är naiva och hellre reser, satsar på karriären och njuter av livet än att alstra barn. Så enkelt tror inte jag det är.

Jag tror att grejen för oss sjuttiotalister (åttiotalister vet jag inte så mkt om) är att vi anser att allt måste vara klappat och klart och sen kommer barnen som grädde på moset. Man "måste" ha en massa saker och vara "mogen", ha "hittat sig själv" etc innan man får barn. Jag tycker det är dags att ifrågasätta den bilden.

Till att börja med måste man nog avdramatisera detta med att få barn. Att få barn är det mest omvälvande en människa kan vara med om. Det är jag säker på. Men mest på en känslomässigt plan. På det praktiska planet blir det såklart förändringar också men människor och deras barn är flexibla och klarar sig fint i de flesta miljöer. Ett nyfött barn "måste" inte ha en massa saker för att överleva och frodas. Anpassningsförmåga är en av nycklarna till människosläktets suveränitet här på jorden.

Det kan bli jättefina barn även till tonårsföräldrar, till barn som föds utan en av föräldrarna eller barn som har föräldrar som studerar eller lever på socialbidrag.

Ändå varnas tonåringar för att bli gravida. Unga människor ifrågasätts när de vill behålla barnet och per automatik ses graviditeten som en "olycka" som måste åtgärdas med abort. Det skrivs larmrapporter om att det finns en samband mellan tonårsgraviditeter och tv-tittande med mycket sexuellt innehåll (kanske nåt för alla ofrivilligt barnlösa levande i heterosexuella förhållanden att prova???).

Jag tycker det är en konstig paradox att det å ena sidan varnas för att bli gravid och andra sidan varnas för att inte bli det. Det behöver inte vara en katastrof att bli med barn när tajmingen inte är perfekt. Och att få barn är inte slutet, utan början på något underbart. Det tycker jag alla borde se.

 

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2008-11-19 11:15 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det går "sådär" att jobba hemifrån och ha ettåring hemma

Såna här små "olyckor" händer titt som tätt här. Jag sitter och jobbar och Fredrika går runt i godan ro och upptäcker världen. Oftast sitter hon med träpusselbitarna eller gosar med nallarna. Men ibland blir det så här.

Eller så här. Akrylfärger är kanske inte så lämpliga?

(färgfläcken finns tyvärr ej dokumenterad då jag skrubbade bort den illa kvickt så inget skulle fastna) 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
jobba hemifrån  
Postat 2008-10-31 12:21 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook