Barnsidan - Världens sjukaste land
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Världens sjukaste land

Vi läser ganska ofta om de höga ohälsotalen. Sverige har extremt många sjukskrivna människor i arbetsför ålder. Omräknat till den statistiska enheten sjukskriven helårsekvivalent, dvs 1 person hela året eller 2 ett halvår vardera, var en dryg miljon människor sjukskrivna förra året . Hur kan Sverige vara världens sjukaste land när vi har extremt god arbetsmiljö?

Samtidigt är Sverige världens friskaste land. Svenskarna lever länge och har extremt låg barnadödlighet för att bara ta ett par exempel. Hur i hela friden går det här ihop?

Det finns säkert många förklaringar, och flera har hörts i debatten: För lätt att sjukskriva sig - blotta ordet har ändrats från att man blev sjukskriven till att man gör det själv - ett ökat fusk i takt med att man tjänar för litet på arbete jämfört med att vara sjuk och att tempot i arbetslivet är så hårt att vi inte längre klarar av det trots att t.ex. sydkoreanerna tills för inte så länge sedan hade 60-timmarsveckor.

En faktor som jag tror har med saken att göra är den faktor som stressar mest av allt: Att inte kunna påverka sin situation. Det var den främsta faktorn som drev mig in i utbrändheten och i stor utsträckning gäller den för svenska folket i allmänhet. Den stämmer också med det faktum att utbrändhet är som vanligast, såvitt jag minns, bland offentliganställda - de har ingen alternativ arbetsgivare att gå till när de vantrivs. Många andra sitter i fattigdomsfällan: Om de försöker jobba mera för att få det bättre upptäcker de att bostadsbidraget minskar och dagisavgiften ökar och de har också väldigt små möjligheter att påverka sitt liv

Allt detta infördes en gång med slagordet att det skulle bli mera "rättvist". Ambitionen kan mycket väl ha varit hur god som helst men resultatet är det inte. Vi människor behöver något att drömma om och möjligheter att nå dit. Låt människor bestämma mera över sina egna liv!

Inlagt 2004-11-17 09:08 | Läst 5360 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiosju med siffror i fältet här

Tilia (2004-11-17 09:13)
Betyg: 5
Till och med Göran Persson sade en gång att "trots de höga sjukskrivningstalen är svenskarna bland de friskaste i EU". Och inte en journalist kom på den givna följdfrågan: "Menar du alltså att de fuskar?".

Jag har också läst om utbrändhet att den i hög grad beror på den situation man har i hemmet och svårigheten att få avlastning. Jag är inte för subventionerade hushållstjänster, men väl sänkt skatt på arbete över hela linjen.

"Barnsidans trognaste bloggläsare"