Barnsidan - Varför sa ingen hur jobbigt det är med barn?
Meny

Varför sa ingen hur jobbigt det är med barn?

Blöjbyten, vaknätter, snor, trots, utbrott och nerkissade kläder. Kladd, syskonbråk, vattkoppor och tidiga skjutsar till fotbollsträning. Tandsprickning, sömnbrist, matvägran och evighetstjafs om meningslösheter. Bråk i baksätet, stökiga rum, skoltrötthet och hysteriska barnkalas. Trampa på legobitar, bli däckad av vinterkräksjuka, missa planeringsdagar och vada genom en miljon skor i hallen. Att oroa sig om natten när ungen är ute och ränner. Ha ångest över att de blir utfrysta eller mobbade, att inte få inbjudan till ett enda kalas.

Allt det och lite till var jag beredd på. Allt det där kunde jag föreställa mig, förbereda mig för och parera under tiden.

Men att barnen ska lämna en går emot allt som hitintills varit meningen med livet!

För dem är meningen att bryta sig loss och vara fria. Det är meningen att de ska frigöra sig och stå på egna ben. Det är meningen att de ska bli självständiga och klara sig utan mig.

Det är meningen, för barnen ja. Men hur kan det vara meningen för mig?

Ja, allt skulle vara så mycket värre om de inte hade förutsättningar och förmågor att klara sig själva. Om deras fysiska eller mentala förmågor satte käppar i hjulet för frigörelsen. Såklart.

Tomheten efter ett liv fullt med barnen - går den nånsin att komma över? I tanken kompenseras den inte av den återvunna friheten att göra som man vill och helt rå om sin tid och sina tankar.

Det sägs att människans artframgång beror på en  ”mormorsgen” som innebär att vi, till skillnad från alla andra däggdjur, fortsätter leva även efter de fertila och barnalstrande åren. Det innebär att vi kan hjälpa våra barn att ta hand om sina barn vilket stärkt vår arts överlevnadsgrad. Kanske det kan bli en tröst för framtiden?

"Making the decision to have a child - it is momentous. It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body."

Elizabeth Stone

Inlagt 2019-10-08 19:55 | Läst 18191 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tretton med siffror i fältet härVi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook