Barnsidan - Varför har dygnet bara 24 timmar?
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Varför har dygnet bara 24 timmar?

Jag är konstant trött, inte konstigt eftersom jag i snitt sover 6 timmar på vardagarna. Jag har ingen annan än mig själv att skylla, trots att jag har två (relativt) små barn som skulle kunna orsaka mig sömnproblem.

Nej, det handlar helt enkelt om att jag vill göra mer än jag faktiskt har tid till. Eller? Njae, kanske. Jag hinner med ganska bra det jag vill, men jag hinner inte sova. Och alla vet ju att man måste sova för att funka bra.

Så hur gör man då? Tar sig ett allvarligt snack med sig själv och förklarar vikten av en god sömn? Done that -doesn't work. Nästa metod, när resonemang inte funkar, är att ta bort saker. Eller som det finare heter - lära sig att prioritera. OK, om jag tycker att det mesta jag vill och gör är viktiga saker? Hur jag än vrider på det finns det inget att prioritera bort.

Jag kan inte prioritera bort att jobba, dels för att det är roligt att jobba men också för ekonomins skull. Jag kan inte prioritera bort tid med barnen, det säger ju sig självt. Och enligt undersökningar pratar (riktigt PRATAR) vi med våra barn i snitt 13 minuter om dagen. Tretton minuter är inte mycket att nedprioritera. OK, såna där andra trista måsten då; städa, laga mat, tvätta? Allt sånt sker på miniminivå redan här hemma. Jag avskedade Luther för länge sen men jag har insett att huset skulle bli riktigt osanitärt om man helt lät bli att städa och hålla efter i tvätthögen. Jaha, nästa grej är träningen. Den tar ungefär 2½ timme per vecka, det kanske kan vara något att spara tid på? Hmm... 2½ av veckans 168 timmar känns inte som en jättepost. Och efter vad jag har hört så blir man ju piggare och friskare av att träna regelbundet, så det verkar ju lite dumsnålt.

Nää, prioritering verkar inte vara rätt metod heller. Hot och våld är inte acceptabla metoder, det går bort på en gång. Fast lite intressant tankeexperiment - jag kanske ska slå mig själv stenhårt i bakhuvudet varje kväll kl 22.00 och se om jag sover mer? Eller hota med uteblivet morgonkaffe om jag inte sover före midnatt?

Men nu vet jag, man kan ju lagstifta!? Kan man lagstifta att vi ska fira en gammal författningsordning borde man väl kunna införa 2 extra dygntimmar. 2 fjuttiga timmar skulle ge mig utrymme för mer sömn samtidigt som jag gör allt jag vill.

Hmm... förmodligen skulle jag då öka på "jag vill"-kontot och inte ge extratiden till förmån för sömn.

Fler förslag någon?

Inlagt 2004-11-11 20:08 | Läst 4869 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosju med siffror i fältet här

Mia Althoff (2004-11-12 08:38)
aha, så mycket för den tillförlitliga källan Aftonbladet :)
Christopher (2004-11-12 08:08)
Kul, den där "undersökningen" om hur mycket föräldrar talar med sina barn var uppe till granskning i gårdagens P1. Det är tydligen en vandringssägen! :-)
Lagstiftningen kommer skall du se: Obligatorisk 8 timmars nattsömn! Dels är det bra för medborgarna och dels är det "rättvist"....