Barnsidan - (v) och demokratin
Meny

(v) och demokratin

"Uppdrag granskning" blir alltför ofta "Uppdrag förvanskning". Ingen kan försvara sig mot en granskning som går ut på att hitta fel och där journalisten har alla möjligheter att vinkla framställningen, redigera materialet så att han uppnår den effekt han är ute efter. Det hindrar inte att granskningen av Lars Ohly och kommunismen var förvånande vänligt gjord.

Visst, Ohly kallar sig fortfarande kommunist. Att de flesta förknippar det med mord på ca 100 miljoner människor under 1900-talet bekymrar honom inte eftersom han anser att ordet syftar på ett vackert klasslöst samhälle. Undrar om någon nationalsocialist blir inspirerad att komma ut ur garderoben med motiveringen att han anser att ordet syftar på ett samhälle där alla raser lever lyckligt separerade från varandra? Kan någon ens tänka tanken?

Granskningen var vänligt gjord skrev jag. Ingen presssade t.ex. Ohly på hur man skall kunna uppnå detta vackra klasslösa samhälle utan våld och diktatur. För han har väl inte förväntat sig att den klass, för att använda hans egen terminologi, som står överst i den hierarki Ohly uppenbarligen delar in samhället i skall frivilligt säga att han givetvis har alldeles rätt i sin analys och ge bort allting till staten? Så hur skall de då förmås till det utan det logiska steget via proletariatets diktatur som ingen kommunistisk stat hittills har lämnat?

Inte heller frågade någon Ohly om (v):s syn på demokrati idag, inte för 20 år sedan. I deras eget program har de en mera öppen hyllning av avskaffandet av demokratin än ens (nd) har! Det står nämligen svart på vitt i (v):s program: "Den politiska demokratin erövrades av arbetarrörelsen. Det finns ingen annan social kraft som i längden kan anförtros dess försvar. Den så kallade borgerliga demokratin är alltför värdefull för att överlåtas till borgerligheten."

Detta är vänsterpartiets inställning till demokrati i framtiden. Om försvaret av demokratin inte kan överlåtas till någon annan politisk rörelse än den egna, vilken demokrati är det? Javisst ja: Det är ju det som är den s.k. folkdemokratin. Den man tillämpade i öststaterna på 80-talet och på Kuba idag.

Granskning? En vänlig sådan som vädrade det alla redan visste men hinner glömma på nytt till nästa val. En granskning som över huvud taget inte tog upp framtiden. Det handlar inte om enbart Ohly som person utan hela partiet. Ett parti som påverkar besluten i Rosenbad. Bäva månde demokrater!

Inlagt 2004-10-20 08:33 | Läst 8582 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiotre med siffror i fältet här

Christopher (2004-10-20 10:42)
Jo, jag känner till citaten. Jag tyckte bara att det var en svag granskning som inte ens har tittat i (v):s partiprogram, när det nu står klart och tydligt att de inte accepterar demokratin!
Tilia (2004-10-20 09:25)
Två citat du hört förr:
The difference between a republic and a peoples republic is the same as the difference between a jacket and a straitjacket. (Reagan)

"Det kändes som en statskupp" (Marita Ulvskog om de borgerligas valseger)


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook