Barnsidan - Svenska Spel börjar lyssna på kritikerna?
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Svenska Spel börjar lyssna på kritikerna?

För någon vecka sedan stod Bosse Ringholm (då finansminister) i SVTs Agenda och fick stå till svars för den dubbelmoral som statens spelmonopol Svenska Spel utgör. Skattepengar vs förödande spelmissbruk. Miljoninvesteringar i reklam vs fjuttiga skattekronor till spelmissbrukarvård. Det talades om hur spel kan bli ett beroende (spelande liksom annan förströelse är kopplat till vårt eget belöningssystem och skapar därför lätt ett beroende som kan leda till missbruk). Vi fick också se vittnesmål från barskrapade killar (mest verkar det vara killar som spelar?) som fått starten på sina vuxenliv förstörda. Ja, ni hajar ju. Svenska Spels massiva reklamkampanjer blev syndabocken.

Svenska Spel är Sveriges sjätte största annonsör. Förra året köpte bolaget reklam för 293 miljoner kronor brutto.

Jag har aldrig känt mig som en del i målgruppen, men bara den massiva kvantiteten av tid och utrymme som täcks av reklam för spel känns lite påträngande. Så idag läste jag (på dagensmedia.se) att Svenska Spel redan nästa år ska sänka sina kostnader för reklam med 20%. Främst handlar det om utomhusreklamen och TV-reklamen, den som ter sig aggressivast och förmodligen effektivast också.

Kan detta vara en reaktion på den kritik som kommit fram på senare tid?

Men nej, det handlar inte om något statligt dåligt samvete eller ansvarstagande. Det handlar om en dom i Regeringsrätten som fastställt att utländska spelbolag inte har rätt att göra reklam i svensk press.

Svenska Spels vd Jesper Kärrbrink säger så här:
- Vi ska ner till investeringsnivåerna som var 2001. Sedan dess har vi tvingats öka marknadsföringen för att möta de utländska spelbolagen. När de nu måste minska på marknadsföringen är det inte mer än rätt att vi också minskar.

Inlagt 2004-11-06 09:53 | Läst 4682 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugoåtta med siffror i fältet här