Barnsidan - Självklart att tacka ja till HPV-vaccinet
Meny

Självklart att tacka ja till HPV-vaccinet

När man inte vet är det ofta bra att ta det säkra före det osäkra. I ämnet HPV-vaccinering verkar många tycka att det "säkra" alternativet är att avstå vaccinera, men jag hävdar att "ickebeslutet" i den här frågan ska vara att vaccinera. Inte att låta bli.

Låt bara bli att HPV-vaccinera ditt barn om du är påläst och dessutom förstår att du tackar nej till att minska risken för att ditt barn får livmoderhalscancer. I framtiden kan ditt barn få livmoderhalscancer för att du lät bli att vaccinera. Känn efter hur det skulle kännas att du sagt nej till ett skydd som skulle skyddat ditt barn mot en potentiellt dödlig sjukdom.

Läs mer om livmoderhalscancer här och här

Mer än 98 procent av alla fall av livmoderhalscancer orsakas av ett mycket vanligt virus som heter humant papillomvirus, HPV. Viruset sprids via sexuell kontakt. Det är mot varianter av detta virus som HPV-vaccinet skyddar! Vaccination tillsammans med regelbunden gynekologisk cellprovtagning i åldrarna 23-59 år ger ett mycket gott skydd mot livmoderhalscancer (källa: cancerfonden).

Det finns många hemska berättelser och rörande vittnesmål från familjer och flickor som anser sig drabbade av biverkningar efter HPV-vaccinering. Medier (som t.ex Sveriges Radios Kaliber) vill gärna lyfta dessa fall, det är utan tvekan bra och rörande historier. Men det är oansvarigt att lägga fram detta som tveklösa fakta, när sanningen är att inga dödsfall eller kroniska biverkningar kunnat kopplas till vaccinet!

"Den europeiska läkemedelsmyndigheten var ovanligt tydlig i rapporten som presenterades i november: Vaccinet har inte de påstådda biverkningarna men förebygger många dödsfall i livmoderhalscancer." Maria Gunther DN 22/1-16

Ensidig vetenskapfientlig propaganda med syfte att sprida rädsla och konspirationsteorier hör inte hemma i tablån på Sveriges Radio!

Och riktigt läskigt blir det om man tänker på att vilseledande fakta och vinklade reportage kan öka risken att föräldrar, med sitt barns bästa för ögonen, avstår att skydda barnen från cancer. Föreningen Vetenskap och folkbildning menar att den sortens journalistik "skulle i förlängningen även kunna leda till ökade dödstal i livmoderhalscancer".

Inlagt 2016-01-27 12:42 | Läst 21231 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiosju med siffror i fältet härVi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook