Barnsidan - Pondus
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Pondus

Jag kan inte den direkta ordboksförklaringen på ordet "pondus", men det innebär nåt i stil med självsäkerhet, makt och att man möts av respekt som "bara finns där", utan att man ens behöver öppna munnen. Kort sagt, en människa med pondus blir lyssnad på.

Samtidigt är "pondus" i det närmaste enbart använt som en beskrivning av män. Kan inte kvinnor ha pondus? Ibland känns det som att manlighet och pondus går hand i hand, vilket borde vara jobbigt för män utan pondus. Manligheten är en mycket snävare maskeraddräkt att klä på sig än den kvinnliga. Det är riktigt tabu för en man att anamma kvinnliga attribut. Kvinnor kan med framgång ofta använda manliga attribut. En manlig kvinna till och med sägas ha pondus och självsäkerhet, medan en kvinnlig man säkert är fjolla och eller svag på något sätt.

Skiljer sig kvinnlig pondus från manlig? Blir en kvinna med pondus beskriven med något annat ord? Manipulativ? Manhaftig? Bitchig?? Om en kvinna nu inte kan ha pondus betyder det att det i mindre utsträckning finns anledning att lyssna på kvinnor? Förhoppningsvis inte, men en kvinna som automatiskt möts med respekt kanske har andra egenskaper? Kunnig, medkännande men som står för vem hon är och sin ståndpunkt?

Och hänger pondus ihop med storleken på kroppshyddan? Ofta tycker jag att män med stora (och starka) diton i högre utsträckning "har pondus", än män med mindre kroppshyddor. Winston Churchill, Göran Persson och Wallenberg sr. känns som urtypen för "män med pondus" medan den tunne Alan Greenspan som enligt titeln borde vara en av världens mäktigaste män inte har "pondus". Inte heller har Rysslands president Putin pondus, fast han till och med har kärnvapen. Och amerikas president som både har pengarna och makten och till viss del också kroppshyddan, har han pondus? I media framställs han snarare som en vindögd, lite småkorkad pappas pojke.

Det verkar som ordet "pondus" har flera innebörder, och svårt att ringa in. Vad betyder ordet "pondus" för dig?

Inlagt 2004-11-18 00:36 | Läst 9469 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiofyra med siffror i fältet här

Tilia (2004-11-18 10:35)
Kvinnor med pondus: Margaret Thatcher, Golda Meir, Storbritanniens förra talman Betty ngt, Madeleine Albright, Condoleeza Rice, kort sagt, kvinnor man inte säger emot.
Rebecca L (2004-11-18 09:23)
Betyg: 5
Pondus kan handla om grupptalan, om aura och vishet och mogenhet. Personligen är det för mig något jag inte kan ta på eller berätta varför just den har pondus men inte den andre. Jag kan se barn som har pondus, tonåringar och medelålders och gamla. Då jag träffar många i mitt yrke som "sitter högt upp" i näringslivets hierarki kan jag skriva under på att makt inte är lika med pondus, inte heller kroppshydda. Det är en självsäkerhet som lyser tillsammans med en mogenhet som inte är burdus eller högljud.... Ja så kan hag nog beskriva pondus! Kvinnor har visst pondus! Massor av knvinnor har jag mött med denna "gåva" som jag lätt imponeras av och vill hänga på, liksom vill plocka en liten bit av, hänga mig i deras kjolar och sno lite av deras "glödande säkerhet och mogenhet" men bara att träffa dem smittar av, givetvis möten med pondus män med! Men som många andra får jag för att skaffa mig pondus isf få det genom en grupptalan :) En gemensam front som blir ett pondus gäng då vi samlar ihop oss, det gäller dock att sammansätta detta gäng genom tänkt om man vill ha pondus för att utföra något, vilket ju borde vara tanken...