Barnsidan - Om Rättvisa
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Om Rättvisa

För barn i Stockholms grundskolor gäller att skolan ordnar skjuts till den närmaste skolan; vill barnet gå någon annanstans får föräldrarna ordna transport.
Barn i särskolan har hittills haft generösare regler för skolskjuts i Stockholm; de har hittills fått skjuts till den skola som befunnits passa barnet bäst.
Just detta är en av de stora fördelarna med att bo i en storstad med ett barn med grava funktionshinder: möjligheterna att hitta en undervisningsgrupp som passar barnet mer eller mindre perfekt. I övre Norrlands glesbygd är ju möjligheterna inte riktigt lika stora; där får barnet gå i den grupp som finns.

Men nu ska det bli slut på det, i vart fall för föräldrar som bor avigt till eller saknar bil - eller för den delen har svårt att betala Annika Billströms och Göran Perssons biltullar...

För transporterna är för dyra tycker borgarrådet Erik Nilsson, som inte anser att barnen ska kunna åka precis över hela stan och få välja precis vilken skola de vill, om de vill ha skolskjuts. "Om det finns en likvärdig verksamhet på närmare håll beviljar vi skolskjuts dit," meddelar borgarrådet i SvD: http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_8579492.asp

Samtidigt har borgarrådet inte en tanke på att dra in de fria SL-korten som delas ut till kärnfriska gymnasister. De fria SL-korten var ett vallöfte 2002 gubevars och det tänker borgarrådet inte svika. Det kan man förstås i viss mån förstå med tanke på vilka bekymmer (s) i Stockholm har med sina löften kring biltullar, vilka ju som bekant "inte skulle införas under mandatperioden"... Och så var det visst några 20 000 nya bostäder som inte riktigt blir så många...

Men att låta detta plötsliga ömmande för vallöften gå ut över barn med funktionshinder tycker jag är ynkligt. Det finns nämligen en viktig skillnad mellan barn med och barn utan funktionshinder.

Om ett icke-funktionshindrat barn i Stockholm väljer en annan skola än den närmaste är sannolikheten rätt stor att barnet efter de första skolåren själv kan resa med kommunala transportmedel till och från skolan.

Ett barn med utvecklingsstörning kanske inte klarar att resa ensam ens i nian. En del barn har så svåra funktionshinder att kollektivtrafiken i Stockholm (trots fagra löften om handikappanpassning) helt enkelt inte är tillgänglig.

Återstår alltså för föräldrarna att skjutsa och hämta barnet om den "likvärdiga" undervisning en snål kommun/stadsdel pekar ut av dem som känner barnet befinns inte vara likvärdig...

Inlagt 2004-11-26 09:15 | Läst 4867 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttio med siffror i fältet här