Barnsidan - Naturligt, onaturligt, läkemedel mm
Meny

Naturligt, onaturligt, läkemedel mm

Man får ofta höra att det som är naturligt är nyttigt och det som är onaturligt (= tillverkat) skulle vara onyttigt. Vad de som säger så verkar glömma, alternativt inte känna till, är att några av de giftigaste substanser som finns är rena naturprodukter. Exempel på dessa är batrachotoxin (pilgiftgrodans gift, det räcker med 1/10000-dels gram gift för att döda en fullvuxen människa!), curare och botulism .
Nu finns det ju självklart en massa farliga ämnen som är helt syntetiska också, men bara för att något är naturligt betyder det inte att det är nyttigt. Det finns egentligen ingen som helst koppling mellan "naturligt" och "nyttigt".

Och så finns det de som anser att t ex C-vitaminen i en apelsin är nyttigare än tillverkat C-vitamin. Men kroppen känner ingen skillnad, för kroppen är det C-vitamin som C-vitamin. Sedan är det nog nyttigare att äta en apelsin än att ta en C-vitamintablett, men det beror att med apelsinen får man också i sig fibrer, andra vitaminer, mineraler etc.

Sen har vi ju naturläkemedel. Som många tror är nyttiga bara för att de är naturliga och att man kan äta dem lite hursomhelst utan att fundera på bi-effekter. Men tyvärr är det ju ofta så att om något verkligen är verksamt så har det också ofta en möjlig bi-verkan. Det har helt enkelt en förmåga att påverka olika system i kroppen, och ytterst få ämnen, naturliga eller syntetiska, är så specialiserade att de bara påverkar den del av kroppen man vill att de ska påverka.
Ett intressant exempel är johannesört. Och här fanns en hel del samlat.

Vanliga läkemedel är underkastade omfattande kliniska studier, dvs de undersökningar som ska bevisa dess effekt och visa att läkemedlet inte har några allvarliga biverkningar. Anledningen är att man vill så långt det går garantera patienterna att den medicin de får är verksam och att den har så få biverkningar som möjligt.
Om naturläkemedel verkligen är verksamma så är det ju rimligt att dessa underkastas samma krav på bevisning och samma krav på säkerhet (dvs minimalt med biverkningar).

Vanliga läkemedel måste också tillverkas under väldigt strikta former. Anledningen är att man vill garantera att patienten får rätt läkemedel (ingen sammanblandning med annat som samma företag tillverkar), att patienten får läkemedlet i rätt dos och att patienten får ett rent läkemedel (alltså inte nedsmutsat av t ex några andra läkemedel eller biprodukter från tillverkningen). Så långt är allt frid och fröjd. Men den alternativa medicinen då? Läkemedelsverken både i Sverige och utomlands börjar kräva mer och mer av samma sak för naturläkemedel. Detta har stött på patrull då det är relativt kostsamt. Som jag ser det så måste de som tillverkar naturläkemedel här välja väg. Antingen har deras produkter verkligen effekt, och då är det självklart viktigt att det är rätt produkt i flaskorna, att produkten är av rätt styrka och att den är ren. Eller så är den inte verksam och då spelar det inte så lika stor roll. Men vem vill erkänna att det de säljer är verkningslöst...

Ett annat intressant exempel var när man tittade på ett antal salvor (se sidan 8) som såldes mot diverse hudåkommor i hälsokostaffärer. Det visade sig att majoriteten, 20 av 24, innehöll kortison. Inte konstigt att utslagen försvann, men det var nog knappast vad kunden ville ha... (Och ofta till ett betydligt högre pris än den kortisonsalva man kan köpa på apoteket...)

Att det finns naturläkemedel som är jättebra tvivlar jag inte på. Men jag tror också att det finns en massa skräp. Och jag vill gärna se att man sållar agnarna från vetet.

Inlagt 2004-10-12 09:23 | Läst 9219 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiofyra med siffror i fältet här

Mary Lou (2004-10-31 22:51)
Ofta läser man att det är bättre att få i sig vitaminer naturligt än som tabletter. Och är man inte biologi el kemist, så vet man ju inte.

Fast med "naturligt" menar jag ofta t ex att man rör på sig, är ute i friska luften, äter man som på stenåldern, inte sminkar sig el rakar sig etc. Alltså att man lever mer som våra stenåldersjag är anpassade för.
E S (2004-10-12 18:46)
*s*
Så vi tycker samma om något i alla fall!
Christopher (2004-10-12 09:52)
Hehe, mitt argument brukar vara just det: "Curare är naturligt!"


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook