Barnsidan - Misshandlade barn kan få lägre intelligens
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Misshandlade barn kan få lägre intelligens

Det finns så många skäl att inte misshandla och kränka sina barn.

SvD skriver idag om en ny undersökning som gjorts i USA.

"När de jämförde förekomsten av aga mot de deltagande barnen och deras
intelligenskvot framkom den uppseendeväckande skillnaden.

Ju oftare
föräldrarna gav sina barn stryk, desto långsammare utvecklades deras
mentala förmågor."

Det har gjorts andra undersökningar, bland annat en på 17000 studenter i olika länder (bla Sverige). Här såg man en koppling mellan IQ och förekomst av barnmisshandel. Sambandet blev ännu starkare om de även blev slagna under tonåren.

Orsaker anses vara den stress det innebär att leva under hot om stryk och kränkningar. Men det finns även andra undersökningar som visar att hjärnan förändras genetiskt hos små barn som växer upp med våld, förändringar som gör dem känsligare för stress.

Så inte nog med att man ger sina barn fysiska och känslomässiga ärr när man slår och kränker dem - man kan även ge dem lägre intelligens och sämre förmåga att hantera stress.

 

Inlagt 2009-09-25 10:42 | Läst 8526 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiofem med siffror i fältet här

Mia Althoff (2009-09-30 08:37)
Om det finns ett samband mellan barnmisshandel och IQkvot (som är ETT mätbart mått) så kan man välja ett av följande sätt att se på sambandet;
1. Misshandeln i sig gör att IQkvoten sänks till nivåer den inte skulle varit på utan misshandel.
2. Människor med låg IQkvot får barn med låg IQ och för att de vuxna inte vet bättre så slår de sina barn dessutom.

Jag tror på #1. Det handlar inte om att misshandlade barn är ointelligenta utan om att deras föräldrar utsätter dem för en behandling som gör att IQ'n försämras.

Det enda jag har gjort är att rapportera om en undersökning som påvisar sambandet lägre IQ och barnmisshandel. Resten av "analysen" (rasbiologi, människosyn etc) står du för när du lägger in värderingar i det som ändå måste ses som fakta.

Det finns ju andra statistiska sammanhang, tex att människor med ADHD är överrepresenterade bland kriminella, att populära skolbarn mår bättre även som vuxna, att lågutbildade oftare än högutbildade är feta, att de med låg status oftare mår sämre (mentalt och fysiskt) etc etc. Är de resultaten också kränkande? Ska man blunda inför såna samband eller ska man försöka använda dem till att förbättra?
Mia Althoff (2009-09-28 21:24)
Det kan ju också vara så att det är människor med lägre IQ som slår sina barn. Att ha låg IQ går antagligen i arv precis som mycket annat.
Mia Althoff (2009-09-27 23:36)
Jag tycker att man kan prova alla sätt som kan få föräldrar att sluta slå och kränka sina barn. Den här typern av sanningar/forskningsresultat kanske biter på vissa människor? De, framförallt i USA, som tror att barn måste få lite stryk för att bli bra människor kanske fattar de här argumenten.

Jag vet inte varför det skulle vara mindre kränkande när man säger att misshandlade barn oftare blir barnmisshandlare och kriminella själva?
Mia Althoff (2009-09-26 21:32)
Det kanske är värre om hotet och våldet kommer från de man litar mest på, dvs den egna familjen. Jag tror förövrigt inte att Sven Bremberg på fhi kommenterar om det är kvasiundersökning som du menar Tova.
Varför skulle det inte finnas ett samband menar du? Det är väl bra om så många avskräckande fakta som möjligt kommer fram? Så lät sig att barnaga inte bra för barnet. I många anglosaxiska länder och även tex Spanien ingår det mer eller mindre i barnuppfostran att ge dem fysiska bestraffningar om så behövs. Nu finns ytterligare ett skäl till att avstå. Hur kan det vara så provocerande?
Mia Althoff (2009-09-25 13:33)
Som jag fattade det så fanns det bland de 17000 europeerna också barn som blivit misshandlade. och jämfört med de andra som inte blivit det så hade de lägre IQ.
minnie (2009-09-25 11:40)
Herre gud vilken riggad värdelös undersökning.
Om man undersöker/frågar ett urval i USA , klart att de föräldrar som slår också har lägre IQ o utbildning, dvs deras barn ärver sannolikt en lägre IQ och hamnar mer sällan på högre utbildning. Redan där blir det fel.
Sedan jämför man med STUDENTER i europe, inte konstigt att välutbildade studenter inte blev slagna lika mycket som unga. Eftersom de oftast är barn till välutbildade föräldrar, som inte slår sina barn.
Slutsatsen kunde likväl varit att välutbildade inte slår sina barn. Inte att slagna barn får lägre IQ.