Barnsidan - Mina tankar om svininfluensan
Meny

Mina tankar om svininfluensan

Nu börjar barnen komma tillbaka till skolan och förskolan efter sommarledigheten. Nu kommer smittspridningen av den nya influensan Influensa A (H1N1, även kallad svininfluensan) i gång på allvar.

Jag har tyckt att det varit ganska motstridiga besked under sommaren om vad som faktiskt gäller. T.ex säger de flesta att H1N1 är en ganska lindrig influensa, men hur kommer det sig då att regeringen beordrat massvaccinering? Och hur kommer det sig att unga friska människor blir så sjuka av H1N1 att de måste ligga i ecmo (avancerad form av respirator) i över en månad ? Runt om i världen har tusentals människor dött. Hur kan det räknas som "lindrigt"?

Jag tror att motstridiga besked, otillräcklig information lätt kan leda till panik. Speciellt om folk bara läser de svarta löpsedlarna...

Så jag beslöt mig för att ta reda på lite mer och ska nu försöka förmedla det jag kommit fram till.

Förebyggande

Det finns mycket du kan göra för att undvika att bli smittad. Influensavirus är luftburet vilket betyder att virus sprids via luften av hostningar och nysningar från smittade människor. Dessa host- och nyspartiklar kan inte färdas särskilt långt så om du håller avstånd till folk minskar du risken

Viruspartiklarna landar nånstans efter att de nysts eller hostats ut. Därför är det viktigt att tvätta händerna ofta, gärna komplettera med handsprit. Peta inte i näsan, klia inte i ögonen osv om du inte alldeles nyligen tvättat dig. Viruset behöver nämligen en slemhinna (som finns i mun/hals, näsa, ögon) för att infektera dig. Så om du tagit i något som kan vara smittat så UNDVIK att ta på ditt eller dina barns ansikte utan att tvätta händerna.

Undvik också människor som du vet är smittade. 

Vässa ditt immunförsvar

Ät bra och varierat (mycket c-vitamin, järn och laktobaciller!), sov ordentligt och motionera (gärna utomhus). Då bygger du upp ditt alldeles egna försvar så du står rustad om du utsätts för smitta. Blir du ändå sjuk kan du räkna med att klara dig lindrigt undan om du vässat ditt immunförsvar. Anna Toss har skrivit väldigt bra om olika sätt att vässa sitt immunförsvar.

Du som är gravid

Det finns inget som talar för att gravida kvinnor löper större risk att smittas än andra, och det finns inget som talar för att influensasjukdom ger fosterskador. Däremot finns uppgifter som talar för att gravida har en något högre risk att bli svårt sjuka om de smittas. Därför bör gravida som misstänks ha influensa omgående kontakta sjukvården.

Läs mer om graviditet, amning och vaccinationsrekommendationer på krisinformation.se.

Om du får svininfluensan

Om du - som inte är gravid! - insjuknar med influensasymptom (feber, ont i kroppen, luftvägsproblem) ska du inte söka vård utan stanna hemma och undvika att smitta andra. Nys/hosta i armvecket eller i en näsduk som du spolar ner i toan. Tvätta händerna noggrannt och ofta, komplettera med alcogel!

Gå INTE till jobbet. Blir barnen sjuka stannar du hemma med dem tills de är helt friska (kan vara upp till 5-7 dagar). Behöver du göra något ärende är det bäst att skicka någon annan frisk person att utföra det åt dig. Måste du ändå vistas med andra se till att hålla avståndet och undvika att ta i folk.

Använd receptfria läkemedel för att lindra feber, t.ex alvedon. Drick mycket och vila. Blir du inte bättre på en vecka eller får hög feber och/eller andningssvårigheter behöver du antagligen kontakta sjukvården. Ring gärna vårdguiden (eller liknande för ditt landsting) först!

Vaccinering

I slutet av september 2009 räknar man med att vaccinet mot H1N1 kommer vara tillgängligt. Exakt hur vaccineringen kommer ske är inte helt klart än, men följ gärna informationen som finns tillgänglig. T.ex krisinformation.se eller Socialstyrelsens sida om H1N1.

Varför ska man då som frisk stark individ vaccinera sig om det ändå är en lindrig influensavariant? Jo, framförallt för att hindra smittspridningen.

Minskar man smittspridningen minskar man riskerna för de som är i riskgrupperna (gravida, kroniskt sjuka, hivsmittade mfl) och för de som av olika anledningar inte kan vaccinera sig.

Ju fler som håller sig frisk desto mer ökar chanserna för att viktiga samhällsfunktioner som sjukvård, energiförsörjning, skola, transporter etc kan hållas igång.

 

 

Inlagt 2009-08-18 11:27 | Läst 13040 ggr. | Permalink
Kategorier:
Kropp & Hälsa 


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiofem med siffror i fältet här

Madeleine Boström (2009-08-18 18:40)
Tack Mia för en saklig och tydlig info.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook