Barnsidan - Kollektiv skuld?
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Kollektiv skuld?

Om och om igen kommer det upp i media att feminister anser att män har en kollektiv skuld (för ojämlikhet, för mäns våld mot kvinnor etc). Gång efter gång svarar feminister att det handlar om ansvar. Och här är mina funderingar kring ansvarsbördan ang jämlikhet:

Det är allas ansvar, mäns som kvinnors. Ingen kan avsvära sig ansvar så fort de har haft möjlighet att ta del av att vi inte lever i en jämställd värld, vilket ju omfattar alla vuxna i Sverige.
De som väljer att "inte se" tar inte ansvar och delar då skulden över att ojämlikheten består.

Och det är egentligen mycket enkelt (och samtidigt mycket svårt) för vad det handlar om är ju att hela tiden ställa sig frågan "behandlar jag A annorlunda än B eftersom A är kvinna och B är man?" och vice versa. Samma gäller vad man förväntar sig och vad man förutsätter.

Dessa enkla frågor fungerar då man diskuterar fördelningen av hemarbete, fördelning av föräldrarpenning, vid rekryteringar, vid arbetsmöten och presentationer, när en lärare bemöter elever etc etc, i princip överallt.
Det svåra är att se om och när man särbehandlar, t ex var ju personalen på förskolan Björntomten säker på att de behandlade barnen lika tills de såg sig själva på video, och jag tror att många skulle upptäcka detsamma om de blev filmade i sina möten med andra, vuxna som barn.

Sedan har de som har tolkningsföreträde och som tjänar mest på rådande situation ett större ansvar eftersom det ju (tyvärr) så ofta uppfattas som gnäll om det är de andra som protesterar. Men självklart ska även de agera oavsett om det uppfattas som gnälligt eller inte.
En liknelse kan vara rasism - antirasism. Jag anser att det är allas ansvar att protestera och agera mot rasism. Dvs protestera då man hör/ser att någon beter sig rasistiskt, och att vara uppmärksam på att man själv inte agerar rasistiskt. Som vitis anser jag att jag har ett extra ansvar i detta - och på samma sätt anser jag att män har ett extra ansvar att agera med avseende på ojämlikhet mellan könen.

Och sedan vore det en fördel om alla kunde se att det finns en mer "övergripande struktur" som vill inordna män och kvinnor i varsitt fack, men hellre någon som agerar jämlikt än någon som bara pratar om det;
Dvs hellre en man som ser att en kvinna inte får gehör för sina goda idéer på ett möte och talar om det än att han säger sig vara feminist och sedan går och utan att reflektera sätter lägre lön till kvinnor. Hellre en kvinna som inte ens funderar på ifall hon litar på sin man eller inte då han har hand om babyn än en kvinna som kallar sig feminist och sedan instruerar maken i hur han ska vara en god far. (Fast självklart ska makar, oavsett kön, kunna hjälpa och lära varandra saker - men med ömsesidig respekt. Respekt för den enes kunskaper, respekt för vad den andra vill veta.)

Kontentan - jag anser att det är allas ansvar att arbeta mot en jämlikare värld och skulden har de som reflekterat, eller oreflekterat, fortsätter att agera ojämlikt. Och med agera inkluderar jag både aktiv handling och passivt åskådande.

Inlagt 2004-11-30 00:13 | Läst 4852 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiotre med siffror i fältet här

A O (2004-12-01 09:45)
Betyg: 5
Håller helhjärtat med.
Jag blir så fantastiskt lycklig varje gång någon annan än jag bryter grabbigheten på mitt jobb. Senast var det en man som dödade en fikakonversation med ”oj vad det är skoj att glo på tonårsbrudar” med att ”gör ni verkligen det fortfarande?”. Låter kanske fånigt, men det är inget kul att vara ensam kvinna tillsammans med femton medelålders män som diskuterar sextonåringars bröst.
E S (2004-11-30 20:36)
Njä... Då har du misstolkat mig. Och inte läst det som står mittemellan. Som jag skriver så föredrar jag äkta handling än läpparnas bekännelse.

Vad jag menar är alla som fått chansen att ta del av att samhället inte är jämlikt som ändå väljer att blunda och säga "inte mitt problem". Och jag menar inte alls att alla ska gå med i någon sorts feministisk förening, bara att de ska försöka bete sig så oberoenda av vilket kön en person har som möjligt. Dvs en persons _faktiska_ beteende ska trigga en reaktion, beteendet ska inte filtreras genom en "könsmall" innan det triggar en reaktion.
Christopher (2004-11-30 19:12)
Jag sätter in dina egna definitioner i sista meningen: "...skulden har de som ... oreflekterat fortsätter att vara passivt åskådande"

Det låter ju förstås alldeles väldigt likt att alla som inte ställer upp på talet om "könsmaktsordning" etc. skulle vara skyldiga till "våld mot kvinnor", hämtat från den första meningen...