Barnsidan - Irrelevansfeministiskt manifest
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Irrelevansfeministiskt manifest

Irrelevansfeminism

Innebär det att det är irrelevant om man är feminist eller ej?
Njä, inte riktigt... Jo, det är hyfsat irrelevant ifall man väljer att kalla sig feminist eller inte, men knappast irrelevant om man vill ha jämlikhet eller inte.

Irrelevansfeministiska manifestet!

* Det borde vara irrelevant vilket kön någon tillhör när en individ bedöms som person.
* Det borde vara irrelevant vilket kön någon tillhör för en individs skyldigheter, rättigheter och möjligheter
* Det borde vara irrelevant vilket kön ett barn och en vuxen har när de bemöts av en annan människa. Individen ska bemötas, inte efter en mall beroende på kön.
* Det är irrelevant vilket kön någon har när man ska förutspå vilka egenskaper en människa har (men att det är ack så vanligt att folk ändå förutsätter egenskaper efter kön).

Som irrelevansfeminist vill jag att alla barn ska få utvecklas enligt sina individuella förutsättningar och egenskaper. Få stöd där de behöver, få utveckla färdigheter efter personligt intresse.
Jag tror att vi då får en betydligt större variation än vi har idag när många fostras efter könsroller. För mig är könsroller något som begränsar både kvinnor och män, pojkar och flickor.
Jag tror att kvinnor och män är i stort sett lika (om vi nu bortser från det uppenbara; snopp och snippa etc) om de uppfostras lika. Alltså lika om man jämför större grupper av kvinnor och män. Individer skiljer sig betydligt mer. Jag tror t o m att vi skulle få en större variation mellan hur individer beter sig än idag om man inte fostrades lika hårt enligt en könsrolls-mall.

Det finns studier som påvisar vissa biologiska beteendeskillnader, men dessa skillnader är små och ses bara om man tittar på stora grupper, och variationerna individer emellan är betydligt större än mellan grupperna kvinnor och män. Om 5 män och 4 kvinnor av 100 är alldeles extra bra på att lösa spatiala problem så säger det väldigt lite om män och kvinnor i allmänhet.

 

Inlagt 2004-11-02 07:26 | Läst 4782 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiofyra med siffror i fältet här

Christopher (2004-11-02 21:23)
Tack ES, men den gruppen aktar jag mig noga för! *dåliga erfarenheter av den som såg till att gruppen skapades en gång*
E S (2004-11-02 19:58)
För mig får man kalla sig vad som helst - det viktigaste är ju som sagt hur man agerar!
Men jag brukar säga att tycker man att det är helt ok att vi alla kallas människor av historiaka skäl (förr var ju bara män människor...) så kan man tycka att det är ok att ordet för att nå jämlikhet för alla är feminism.
Béatrice Karjalainen (2004-11-02 19:44)
Jag vill inte kalla mig feminist eftersom det ordet i sig han en könsladdning däremot är jag för lika behandling av individer oavset kön mm. Jag är nog en "jämlikhetist" istället. Men jag skriver under på dina punkter.
E S (2004-11-02 18:31)
*ler brett*
Om jag fortsätter ett tag till kanske jag kan omvända dig till en övertygad feminist... ;-)

Om du vill veta vad jag personligen anser om skuld och ansvar så finns det en för dagen ny tråd jag startat i ämnet på Affs "feminism".
Christopher (2004-11-02 17:53)
Kors i taket! De där punkterna skulle t.o.m. jag, som annars är tämligen allergisk mot feminism, kunna ställa upp på. Visserligen anmäler jag avvikande åsikt angående att det bara skulle vara uppfostran som formar oss men de punkterna är ljusår från angreppen mot män som kollektiv grupp som jag tyvärr alltför ofta ser - från personer som kallar sig feminister. Det finns uppenbarligen många sorter...
E S (2004-11-02 16:20)
Tack!

Fast jag måste erkänna att jag inte uppfann själva begreppet, jag har bara vidareutvecklat. *s*
Uppfinnaren var CM, en förut mycket aktiv skribent på fN.
Jenny Borgström (2004-11-02 09:28)
Betyg: 5
JAA! Äntligen har min feminism fått ett namn; irrelevansfeminism! Tackar för det.