Barnsidan - Intressant dag att vakna upp till...
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Intressant dag att vakna upp till...

Idag när vi vaknar är vi närmare svaret vem som ska bli nästa president i USA. Jag ska inte utnämna mig till en stor utrikeskännare eller ens som en medveten politisk debattör för det är jag inte. Vill inte göra gällande att jag har alla fakta rätt eller att jag gör annat än går på känn eller den berömda magkänslan, men jag tänkte bara ta ett par tankar omkring något som inte enbart påverkar världen där bortanför Atlanten, utan även här och även globalt.

Många är vi intresserade av resultatet, vem vinner, vad kommer att komma ur detta val. Vissa journalister har talat om detta val som det viktigaste på decennier och det stämmer nog. Det är ett land i kris som går till val, ett val som kan komma att betyda mycket för alla inblandade, inte minst de länder som är på ett eller annat sätt inblandade i USA:s affärer utom sitt lands gränser.

Nästan alla är spända på vad som ska hända i Irak, hur nästa president ska klara av terrorhoten i världen, hur det ska påverka världsekonomin.

Jag tycker det finns andra intressanta vinklingar i valet som inte enbart rör terrorhot eller oljetillgångar utan miljömässiga sådana. När kommer det en stark miljörörelse och medvetenhet i USA, en medvetenhet som är förankrad i kongress och president?

När ska vi få en stark miljömedvetenhet i världens starkaste land? Tänk vad en sådan sak kunde påverka andra? När miljön blir en valfråga, ett incitament i varje regering och tänk vad en superekonomi som USA skulle kunna bidra i exempelvis klimatfrågan? Det finns många sådana aspekter.

I skrivande stund är valet ännu inte klart, röster återstår att räkna och jag önskar att man inte enbart ser till vad detta val gör för terrorn eller vad man hoppas att presidenten ska göra för terrorn och dess bekämpning utan för vad det ska göra för den globala miljön, för ekonomin men även för den enskilde individen. Att jämna klasskillnader, minska våld, satsa på sociala trygghetsnät osv osv. Valet är inte enbart för eller emot bin Ladin utan i mitt tycke större än så när USA ändå har så stor makt att påverka globalt. Ser med spänning fram emot valresultatet.

Inlagt 2004-11-03 10:51 | Läst 4753 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosex med siffror i fältet här

Jenny Borgström (2004-11-03 22:17)
Bra fråga! Nu är det visst klart att Bush får fortsätta, jag tror tyvärr inte han kommer satsa stort på miljön.
Christopher (2004-11-03 17:14)
Ofta handlar valrörelser om ovidkommande saker, det gäller Sverige också. När får vi en valrörelse som handlar om vår möjlighet att ta ansvar för och ha kontroll över våra egna liv? Inte i Sverige. Här heter det "Rättvisa, vård, skola, omsorg". Andra ämnen göre sig icke besvär.