Barnsidan - Insamlingar och avgifter i skolan
Meny

Insamlingar och avgifter i skolan

Skolan ska vara avgiftsfri heter det. Är det verkligen så? Ja, kanske på pappret. Men det är väldigt många "frivilliga" bidrag och avgifter som ska in.

Idag åkte min son till skansen där de ska se nån utställning om julen och traditioner. Visst är väl det underbart? 30 kronor skulle in, och det är väl en struntsumma!? Klart man betalar. Om några år är det friluftsdagar till Kungsberget, det går väl på ett par hundralappar. Klart man kommer betala!

Och sen är det alla insamlingar. T.ex så skramlas det just nu både på förskolan och i båda skolbarnens klasser till presenter till personal. Självklart ska personalen få den uppskattning de förtjänar, men ändå. Hur känns det för de mammor och pappor som har svårt att avvara en hundralapp utan att det känns?

Sen ordnar klassföräldrarna klassfest. Pizza, morotsstavar och dukar ska köpas in och givetvis måste alla föräldrar bidra - och vaddå 50kr är väl inga pengar?

Nej, 30 spänn hit och 50 spänn dit är kanske inga stora summor. Men många bäckar små...blir snart en stor å. Och för de som redan lever på marginalerna kan utgiftsposten "insamlingar" lätt svämma över alla bräddar.

Jag tycker det är väldigt viktigt att skolan förblir avgiftsfri utan att behöva göra avkall på innehåll, trygghet eller trivsel. Jag skulle absolut rösta för att höja kommunalskatten om det uteslutande gick till att höja skolpengen.

Rädda Barnen har undersökt den avgiftsfria skolan och kommit fram till
att en tredjedel av alla föräldrar har ombetts ge pengar till skolan,
228kr i genomsnitt. Har man två eller tre barn blir den summan till
slut ganska stor. Och är man ensamförsörjare är det klart att det känns
ännu mer.

Men samtidigt tycker jag det är synd att det inte finns större möjligheter för föräldrar som kan bidra (med tid och pengar) att göra det. Så länge förbättringarna kommer alla barn till godo kan det väl inte vara skadligt?

Men man får som förälder inte köpa in leksaker och böcker till förskoleavdelningen även om alla böckerna är sönderlästa och leksakerna sönder. Och man får heller inte sponsra museibesök eller utflykter trots att det skulle vara motiverat både för att möta de sociala och kunskapsmässiga målen i en klass. Man får inte köpa in frukt till mellis och man får inte bekosta städningen trots att toorna stinker och kapprummen har centimetertjockt med grus på golvet.

Skolan ska stå för allt sånt där, trots att pengarna inte finns. Systemet funkar inte som det är nu. Alla insamlingar och bidrag möjliggör att barnen får göra roliga utflykter och uppleva saker tillsammans utanför det som skolan måste erbjuda, men det ger också en del föräldrar skuldkänslor för att de inte kan bidra. Att inte ha råd att bidra till barnens skolgång är mycket skambelagt, skriver Rädda Barnen.

Visst borde det finnas ett system som möjliggör att alla föräldrar bidrar med det de kan utan att bidragets storlek behöver säga nåt?

Hur funkar det hos er? Hur mycket avgifter,bidrag och pengar till insamlingar upplever du att ni betalar?

 

 

 

 

 

Inlagt 2009-12-09 10:22 | Läst 10362 ggr. | Permalink
Kategorier:
Skola & Skolbarn 


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosex med siffror i fältet här

Moderna (2009-12-11 09:26)
Jag håller med om att det blir väldigt mycket insamlingar.

Men stämmer det verkligen att man inte får ge saker till dagis/skolan? Vi har skänkt leksaker till dagis och frukt till skolan. Och föräldraföreningen på skolan samlar in pengar genom lotterier osv som går till upprustning av skolgården bland annat.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook