Barnsidan - Gröt i huvudet och annat som upprör en feminist som jag.
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Gröt i huvudet och annat som upprör en feminist som jag.

Gröt i huvudet...
...amningshormoner som gör en korkad. Japp, det är det tillstånd jag förväntas vara i.
Men inte känner jag mig mer korkad än annars. Däremot trött. Att väckas ett par gånger under natten innebär åtminstone i mitt fall att jag befinner mig i ett konstant tillstånd av sömnighet. Till detta kommer ju det stora underbara i att ha fått en ny familjemedlem.

Bläddrade i "Sedan du fött" av Maria Borelius, som jag fick av en välmenande vän under förra graviditeten. Läste ett par sidor, blev arg och lade undan den. För mer kvalificerat struntprat får man leta efter... Visst finns det säkert de som upplever att amningen gör dem mindre intresserade av omvärlden, men att tvärsäkert uttala sig om att alla kvinnor blir mer korkade och dessutom uppskattar monotona uppgifter bara pga av amningen är nog det som jag anser vara mest korkat (hon kanske ammade då hon skrev det... ;-)  )

Nä, minst 90% (om inte 100%) av eventuell nedsättning av den mentala kapaciteten tror jag beror på trötthet, och det stora i att ha fått ett barn. Det räcker och blir över som förklaring för mig!

Och så blev jag ledsen...
... i fredags då jag var halloweenkalas med äldsta barnet. Trevligt och välordnat, fullt röj med 10-talet fyra- och femåringar. Men när det var dags för presenter fick pojkarna varsin vattenpistol. Jättekul! Vad fick då flickorna? Vattenpistol som de absolut hade uppskattat? Nä, de fick varsitt set med "painting by numbers". Som när man tittade på framsidan riktades till en åldersgrupp på 9+...
Alltså hade de inte ens engagerat sig i att hitta något mer passande till flickorna än "något att måla med passar nog små flickor".

Horribelt i min mening. Först att könsuppdela presenterna, och sedan att inte ens riktigt bry sig om att presenterna till flickorna var lämpliga. Kalaset fortsatte med att pojkarna sprang omkring och sköt vilt och flickorna använde sina målargrejor som sköldar... Kreativt nog av flickorna, men jag blir både ledsen och förbannad när könsroller skapas och uppmuntras så hejdlöst. :-(

Inlagt 2004-11-08 08:50 | Läst 5240 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sexton med siffror i fältet här

E S (2004-11-09 18:37)
Nja... att jag är feminist vet hon nog redan, det är inget jag hymlar med. Men kopplingen hur man agerar mot barnen och vad man får ut tror jag inte att de reflekterat över. "Pojkar _är_ ju som de är..."
Mia Althoff (2004-11-08 23:45)
Jag tror du måste skaffa en sån där t-shirt du har som bild :) jag har en liknande och den talar sitt eget språk ibland *hahaha*
E S (2004-11-08 23:08)
Tyvärr Mia, just dessa föräldrar sa jag inget till, jag upplever dem så bortom allt jag skulle kunna föreslå. Går inte en gång som vi träffas utan att kommentaren "ja sådana är ju pojkar" dyker upp i någon tappning. Brukar muttra något tillbaka... Eller komma med något käckt motexempel.
Men nä, som artig svensk sa jag inget... :-(
Mia Althoff (2004-11-08 20:50)
hade också blivit ledsen om jag hade vänner som särbehandlade barn så. fick du chans att säga något?
annika60 (2004-11-08 19:13)
Betyg: 5
Jag läser just Nina Björks "Under det Rosa Täcket". Det jag läst där om den beramade "Sedan du fött" är tillräckligt för mig... Jag är glad att jag inte slösade bort mitt kapital på den när det begav sig... Maria B fick sina ungar nästan exakt samtidigt som mig och skrev boken då... JAg stod och kollade på den i bokhandeln en gång... JAg säger som du: Visst sjutton var jag grusigt trött ibland, men det kopplar jag till sömnbrist, inte till amningen... Mina ungar har sovit dåligt och jag har varit lika groggy av sömnbrist efter amningsperiodenn kan jag säga...