Barnsidan - Folks integritet
Meny

Folks integritet

De senaste åren har det varit mycket prat, diskussioner och debatt om vår okränkbara integritet. Att vi inte vill bli övervakade i tunnelbanan, få våra ip-nummer sparade eller våra registreringsskyltar fotade av fartkameror eller vid vägtullar.

Folk är såååå förfärade över det faktum att deras näspetande på tunnelbanan kan ha fastnat på film, att det står i nåt telebolags loggar att de porrsurfat med mobilen eller att de körde med otvättad bil genom vägtullen.

Jag tycker det är trams. TRAMS! Av två anledningar:

1. Så länge man inte gör något brottsligt kommer ingen att kartlägga dig och dina (kanske moraliskt tveksamma) förehavanden. Det är för mycket material att gå igenom bara för att på pin ki kolla upp nån. Dessutom är det mycket enklare att kartlägga nån genom att googla dennes namn.Man kan få födelseår, var de gått i skola, var de jobbat, deras twitter (MKT privat och helt offentligt), fritidsintressen mm mm. 

2. För folk verkar inte fatta att den personliga integriteten värnar man bäst om själv! Om man nu är rabiat motståndare mot att "bli avlyssnad" kanske man ska låta bli att prata ashögt i sin handfree om barnens problem i skolan så hela pendeltågsvagnen hör eller låta bli att logga in på internetbanken på tunnelbanan med skärmen fullt synlig för alla om man är rädd som sin integritet. Dessutom ska man nog låta bli att blogga och öht skriva saker på internet om sig själv om man är mån om ingen ska veta något om ens privatliv.

 

 

Inlagt 2009-05-13 10:29 | Läst 10804 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiofyra med siffror i fältet här

Mustardseed (2009-05-14 12:30)
Ja, så kanske det är! Jag som är mot den här typen av övervakning uppfattar snarare åt andra hållet att väldigt många argumenterar just som "har man inget att dölja så är det inget problem", så man hör väl kanske olika saker beroende på vilken "sida" man själv står på.

Jag ser ändå en viktig principiell skillnad i vad man själv väljer att göra och vad man påtvingas och inte kan undvika.
Barnsidan (2009-05-13 17:25)
Om man får generalisera så är gemene man väldigt anti allt som har med övervakning och lagring av saker men applicerar det inte på sitt eget liv. Sen ar det kanske inte gemene man som sitter i morgomsofforna och orerar, men dubbrlmoralen i folks resonemang blir problematisk i en sån här fråga.
Mustardseed (2009-05-13 12:47)
Men det är väl inte nödvändigtvis samma personer som inte vill ha övervakningskameror överallt som bloggar om sitt privatliv, kollar internetbanken på tunnelbanan eller snackar om ungarna i mobilen på pendeln?

Det finns alltid en risk för missbruk av övervakning och register - det behöver man varken vara brottsling eller paranoid för att ogilla.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook