Barnsidan - Du svettas lite för att vara så fet!
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Du svettas lite för att vara så fet!

Det finns förolämpningar och det finns förolämpningar, förolämpningar förklädda i allsköns omskrivningar och som man inte kan hävda sig emot.

Jag var på en av mina bästa vänners bröllop både som toastmaster men även som sminkös. Jag tycker om att sminka och tog mitt uppdrag med allra största allvar. Min väninna har ett mycket tacksamt yttre som med enkla medel kan göras om till otroligt fotogeniskt, hon är vacker utan smink men med smink blir hon en tio-poängare, alla kategorier. Frisören arbetade med tiara och slöja, rosor som stacks in i ett vackert hår och jag lade en make-up som matchade fint. Alla var vi jättenöjda. Vi tryckte in oss i bilen, åkte till kyrkan där brudens mor väntade på oss. Moderns första reaktion är att stirra på sin dotter, hennes ögon börjar tåras och hon öppnar sin mun till allas förskräckelse, vänder sig mot mig och frågar:

-Vad har du gjort med henne Ulrika? Hon är ju vacker?!

Jaha, vad säger man om det då? Tack eller? Nu är ju denna kvinna inte känd som ett under av smidighet och finkänsla, även om hennes inre inte är elakt, tvärtom. Men kommentaren som var menad som en komplimang blev så fel, det blev en förolämpning.
Eller som han som dansade med en kvinna med tämlig rondör och är lite småtänd på henne till sin stora förvåning och medan dom dansar viskar han in i hennes öra:

-Du svettas lite för att vara så fet....

Jaha, är tack på sin plats här också eller?

När jag var nio år lånade jag hela Lycksele biblioteks arkeologiböcker från vuxenavdelningen, 72 stycken och hela min spark var behängd med kassar med böcker när jag stapplande tog mig hemåt. Jag klippte ut recept ur tidningen Saxons, gjorde små böcker som jag gav bort och försökte som 10-åring lära min femårige bror att läsa och jag blev ruskigt besviken när han inte ville lära sig utan leka med Lego istället! Släktingar och vänner till mina föräldrar klappade mig på huvudet, log överseende och kallade mig lillgammal. Lillgammal?
Nu har jag en son som mycket väl kan kallas lillgammal men det känns inte som en komplimang utan som en förolämpning, lillgammal. Liten men gammal ändå? Klok för sin ålder, ja, osedvanligt förnuftig, intelligent, förståndig, ja allt är bättre än lillgammal. Lillgammal används med ett nedlåtande uttryck i sina ögon där man överser med dom barnsliga sidorna och framhäver dom vuxna som nåt humoristiskt och överslätande. Nej, lillgammal är en förolämpning.

Det finns en hel del sådana uttryck vi använder oss av för att på ett eller annat sätt uttrycka avstånd, nedlåtenhet eller oförståelse, eller annat som kommer för oss. Vissa saker säger vi i rent oförstånd, vi förstår inte bättre i den situationen eller så kan vi inte sätta oss in i den andra partens känsloliv men ibland gör vi det enbart för att såra och skada. Vilka uttryck använder du medvetet och omedvetet? Nu använder man ofta neuropsykiatriska diagnoser som svordomar.

-Du har ju för fan DAMP!

Det sägs till en som är arg eller irriterad eller på annat sätt beter sig som man inte förväntar sig. Sjuttiotalets CP-unge har blivit utbytt mot DAMP-unge. En svordom är inte den en förolämpning? Att som barn bli kallad djävla unge av en uppretad förälder, att både bli förolämpad men även kränkt som person.
Eller att träffa en ny partner, kika på dennes glädjedon och klappandes i händerna, utbrista:

-Så söt den är!

Det är ingen positiv kommentar utan en förolämpning, ingen man vill ha ett sött manligt attribut, utan det förhållandet kommer att snabbt kvävas i sin linda. Egentligen ville jag bara peka på att vi använder oss av olika kommentarer och uttryck som i fel situation blir en konstig form av smicker alt. förolämpning. Vad reagerar du på?

Inlagt 2004-11-01 07:24 | Läst 6232 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiofyra med siffror i fältet här

Ulrika Johansson (2004-11-01 10:02)
Nej, precis, vaddå förstörd? Förstörda saker måste restaureras, himla korkobertat uttryck! *ler*
Mia Althoff (2004-11-01 09:37)
iofs inte en förklädd kommentar men den värsta kommentar jag vet är "du ser helt förstööörd ut" - om man är trött. Vaddå förstörd? Jag är bara trött?