Barnsidan - Det mest förbjudna
Meny

Det mest förbjudna

Alla kulturer har sina tabun. Indierna har sina kor, i anglosaxiska länder är sex mycket känsligare än våld etc, etc. Sverige är förstås inget undantag.

Ett av de starkaste tabun vi har just nu består i att säga, ja ens andas, något positivt om George W. Bush. Kan någon tänka sig en nyhetssänding där man berömde Bush för hans senaste initiativ? Knappast. Ändå har han ju ett stort stöd i opinionsundersökningarna och valet i USA ser ut att bli tämligen jämnt. Då måste det ju finnas något positivt att säga om mannen, eller hur?

Svenska medier tar dock aldrig upp något sådant och som en självklar följd har praktiskt taget alla svenskar en mycket negativ bild av Bush - hur skulle de ha kunnat få något annat? För att bara ta ett exempel så fick man läsa nyheterna mycket noga för att se att Bush i sitt tal inför FN lanserade idén att FN skall ha en fond för att stödja en fri press och demokratisk utveckling (jfr nära slutet av talet). Det är ju på ett sätt en skandal att FN inte har agerat i den vägen långt tidigare men det som är gjort är gjort. Dags att ändra på det. Hade du missat den nyheten? Du lär inte ha varit ensam om det i så fall.

Ett annat exempel på hur starkt detta tabu är i Sverige fick jag när jag berömde Bush för att han förbjöd den s.k. "partial-birth"-metoden att göra abort. I USA har man nämligen inte en tidsgräns som i Sverige, att abort är tillåten t.o.m. en viss graviditetsvecka, och mycket sena aborter är alltså lagliga där. Jag tycker ju att en abort i sjunde månaden, när fostret skulle klara sig självt utanför livmodern, är att jämställa med barnamord och tyckte att det var bra att Bush förbjöd sådant.  Tabut trädde genast i kraft:

"Det är bara ett första steg", "Men vilken agenda har han egentligen?" etc. Hallå? Om han skulle försöka förbjuda aborter över huvud taget är det väl dags att kritisera det då? Hur svårt kan det vara att hålla med om att det är en välgärning att stoppa barnamord?

Skillnaden för Sverige om Kerry eller Bush vinner blir inte så stor. I radio P1 diskuterade man detta med Carl Bildt. Som vanligt är Bildt påläst och har kontakter med medarbetare i båda lägren.

"Men är det inte självklart att det är bättre om Kerry vinner?" frågade reportern.

"Nej, det är inte självklart". svarade Bildt. "I sak skiljer sig deras politik väldigt litet åt. Kerry röstade också Ja till Irakkriget t.ex. Om något är Bush en större vän av frihandel medan Kerry, och framför allt hans viceprecidentkandidat John Edwards, vill se mera protektionism och har t.ex. sagt att de vill säga upp alla handelsavtal om de vinner. De skulle alltså bryta mot en mängd ingångna avtal"

"Menar du alltså att det är en fråga om pest eller kolera?" frågade reportern. Bildts suck gick inte fram så tydligt i radiosändningen, men den borde ha funnits där. Mot tabun kämpar själva gudarna förgäves.

Inlagt 2004-10-07 07:26 | Läst 8972 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiofem med siffror i fältet här

Christopher (2004-11-09 12:40)
Partiell abort och abort vid "Partial-birth" är två HELT olika saker, Mary Lou. Du har missuppfattat fullkomligt - läs texten litet noggrannare!
Mary Lou (2004-10-31 22:19)
Partiell abort behövs inte alls i Sverige, eftersom läkarna inte "planterar in" 8 st embryon i kvinnans livmoder. Jag tror att maximum är två, alltså kan mamman inte få mer än tvillingar. Får en kvinna åttlingar så dör de flesta, kanske alla. Är inte det traumatiskt och oetiskt?

Bushs FN-initiavativ är ju bra, men är det så känt i USA heller? När jag läser amerikanska inlägga om varför de väljer Bush så beror det på:

1) han är emot mord, dvs aborter (krig och dödsstraff räknas inte som mord)
2) Han är emot homo-äktenskap
3) Han är en stark ledare som kan försvara USA mot terrorister

För min del finner jag Bush skrämmande genom att han ser sig utsänd av Gud. Den som har Gud på sin sida behöver inte lyssna på någon annan.
margareta soto (2004-10-07 22:04)
Bush är visserligen inte min favorit ,men att förbjuda partial-birth var det bästa han gjort. För mig personligen tycker jag att det der homon nåra+ faktiskt. Jag gillar hans abortpolitik ngt för svenska politiker att ta efter. Men hans krigspolitik är såklart mindre bra med tanke på alla osyldiga som dör i krig talas det aldrig om mord eller????
Christopher (2004-10-07 20:57)
Det är just mediabilden som irriterar mig och gör att jag troligen stöder Bush litet mer än jag annars skulle ha gjort. Demokratiinitiativet i FN var riktigt bra men förbigicks med tystnad i media. FN:s stora fel är ju att det till stor del är en sammanslutning av diktaturer.
Barnsidan (2004-10-07 18:10)
...och som GP (eller var det Erik Blix?) sa: Man kan ju inte vara helt dum om man blir vald till USAs president. Men det är trots allt den bild medierna visar av personen GWB, hans politik verkar ytterligt ointressant om det inte handlar om just irakkriget. F.ö. ganska snarlik den bild som kungen brukar få utstå... men det är ju en helt annan diskussion..


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook