Barnsidan - Den som inte gör sig på bild..
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Den som inte gör sig på bild..

Bilderna på särskoleklasserna är bara hälften så stora som de andra klasserna i Tingvallaskolans skolkatalog. En pappa - som uppenbarligen fortfarande har kvar sin tro på mänskligheten - hörde av sig till företaget som ansvarar för katalogen för att påtala vad han förutsatte var ett misstag.

Som svar fick han sig följande till livs, relaterat i bl a Svenska Dagbladet: http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_8558122.asp:

”Vi gör så gott vi kan men vissa av särskolans elever gör sig inte så bra på bild. Det finns alltid synpunkter på vad som är bäst och vi har gjort det som vi tycker ser bäst ut som helhet”.

Katalogens formgivare försvarar sig med att det är svårt att fota särskolans barn för att de inte sitter still och ingen styrsel har på kroppen så de kan tippa åt vilket håll som helst. Dessutom har barnen ofta tjocka glasögon som det slår reflexer i och så kan de dregla. Och som slutkläm påstår hon att barnens egna föräldrar klagat om barnen synts för mycket med sina brillor och sin saliv...

Ja herregud! Hur skulle det se ut om en skolkatalog inte var ett mönster av estetik! Men varför stanna vid särskolan? Eller för den delen vid skolkataloger. Handen på hjärtat: Har någon av er sett ett klasskort där alla barn sitter som tennsoldater på prydlig rad och där ingen faller ur ramen pga kroppskonstitution eller val av kläder?

Är det inte dags att rensa ut alla ungar som på något sätt avviker så inte helheten störs?
"Nä du drumlar runt för mycket min vän; det går bra att sitta därborta i hörnet annars förstörs harmonin i min bild."
"Nädu, med den T-shirten kommer du inte med på nån bild här inte. Fatta hur omodern den är!! Den matchar inte alls resten av modedockorna i den här klassen".
" Hörrödu där... Vi har faktiskt ett futuristiskt tema på den här katalogens layout så exemplaret därborta under den pastelliga tröjan får utgå!"
"Lessen ungen min, men med din längd funkar du ju inte alls här. Du är ju huvudet kortare än alla de andra och det blir liksom slagsida hur jag än ställer dig."

Med en sådan attityd skulle vi i framtiden kunna njuta skolkataloger som är lika snygga som Vogue!

Jag tycker också vi borde göra något åt nyhetsrapporteringen så våra dagstidningar blir lite piggare, gladare och mer harmoniska. Ta bort alla störande inslag typ bilder på barn i flyktingläger, krigsfångar eller vanvårdade djur så vi i lugn och ro kan kolla den glättade reklamens harmoniska och välavvägda bilder...

Men Knäpparen har i vart fall tagit till sig kritiken och i nästa års katalog lovar de att särskolans foton ska vara lika stora som övriga klassers.

Inlagt 2004-11-19 08:18 | Läst 5754 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugofyra med siffror i fältet här

Rebecca L (2004-11-22 09:42)
Men jag måste berätta att det givetvis finns mänskiliga fotografer med :) Min väninna som VAR proffsfotograf och tog fina modebilder samt bl.a fick äran att fota Nelson Mandela och andra hedersuppdrag, numer är förskolefotograf FÖR ATT HON ÄLSKAR ATT FOTA BARN. Det är inte ett jobb det är ett kall (ni ska se henne jobba!), hon är super och OM det hänger ut stora kråkor ur näsan eller hänger en massa saliv ur munner tar hon även en bild med digitalkameran och retuscherar bort det, så får föräldrarna välja, saliv eller inte....:)
Rebecca L (2004-11-22 09:39)
Allis (2004-11-21 22:44)
Alltså, lite patetiskt blir det när man betänker att samma firma som så uppenbart tänker på det estetiska ska fota t.ex. högstadieelever...Ähum, hur estetiskt riktiga är de flesta av dem då? Med finnar, taskig makeup, kläder man baxnar när man ser och kroppar där hälften inte hänger med i växten haha? För att inte tala om alla lärare, hur snygga och estetiskt vackra är alla där?

Jag tror jag ska skicka artikeln till en av juristerna på HO, vore kul att se hur hårt de kan slå firman på fingrarna. Den som VILL se hur alldeles vanliga särskoleelever ter sig på bild kan kolla i de kommande numren av hiv-aktuellt för de ska skriva en artikel om oss och ta MÅNGA bilder på ungarna och deras arbeten.
annika60 (2004-11-21 21:12)
Huppsan! Två själar och samma tanke tydligen. Ursäkta att jag snodde din idé *S*
Ulrika Johansson (2004-11-21 20:15)
Jag skrev ett täligen syrligt brev till Knäpparen och beskrev utryckligen mina åsikter. Himla trist med dessa åsikter om "handikappade" barn, man undrar verkligen vilken världsbild vi ger folk obarn omkring oss när vuxna beter sig på detta viset. Tyvärr så var detta vad jag hade tänkt skriva om i min blog i morgon. *S* Så nu får jag skynda mig att finna nåt annat att diskutera. *ler*
annika60 (2004-11-20 17:29)
Ja ska man ägna sig åt censur är det ju en fördel att man vet vad man sysslar med... JAg förstod också att fotografen hade missuppfattat vad T-shirten stod för...
Mimmi Forsberg (2004-11-19 21:36)
Vet av erfarenhet att Knäpparen är en knäppen=/
På deras glansdagar var de bra på ta fram barnet, nu har de blivit för stora för sina ga visioner...Men den tendensen fanns redan då de började med skolfotografering...
Jag vill inte försvara dem, men idagensläge så har ofta fotograferna inte samma porträttsfotograferingsvana...anser att en journalistfotograf kan verkligen fånga barnen på bild oavsett spasmer o andra olikheter....
Christopher (2004-11-19 20:52)
Klart att det är skillnad på kläder och människor. Det som störde mig den gången var att fotografen hade missuppfattat det hela.
Över huvud taget tror jag att det är nyttigt att "vanliga" barn ser att det finns de som är annorlunda i ett tidigt skede. De som gått tillsammans med min kille sedan dagis vet hur han är och reagerar inte när han får konstiga infall, som andra skulle ha ryggat tillbaka inför.
annika60 (2004-11-19 18:45)
Jag tror inte heller firman ändrat sig utan massmediala påtryckningar, så det var ju toppen att en pappa uppmärksammade det. Det där med tröjan minns jag också; det var rätt mycket rabalder om det... Fast det är en gradskillnad för mig: Det är en sak att fotografen ratar ett klädesplagg, en annan att rata en massa *människor*
Christopher (2004-11-19 18:39)
Två funderingar: Dels tror jag inte ett ögonblick (tyvärr) att fotofirman hade ändrat sig om inte massmedia hade tagit upp saken.
Dels var det väl ett fall av censur för något år sedan där fotografen tvingade en elev att byta kläder därför att fotografen felaktigt hade fått för sig att t-tröjan uttryckte någon form av rasistiskt budskap? Censur är inget nytt.
Jenny Borgström (2004-11-19 11:17)
Näää, fy så otroligt dumt, men bra att de tog åt sig av kritiken.
Tilia (2004-11-19 10:26)
Ja, det var verkligen otroligt! Har man nu inte lyckats bli modefotograf utan får nöja sig med skolkataloger får man väl åtminstone försöka göra det jobbet ordentligt!