Barnsidan - Den lilla människan
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Den lilla människan

Upptäckten av den lilla människan på ön Flores i Indonesien är en första klassens sensation som det är värt att fundera litet över tycker jag. Homo Floresiensis existerade bevisligen så sent som för bara 12.000 år sedan och troligen mycket senare än så. Det var ju inte fråga om bara ett skelett heller utan man har hittat minst sju, alla i samma storlek. Den lokala befolkningen har legender om små, håriga, människor som "muttrade" sinsemellan vilket antyder att de kan ha funnits kvar långt in i modern tid. Det finns ett webmuseum för den som är intresserad.

Jämförelse med modern människa
Jämförelse med modern människa

Vilken effekt skulle det få om vi upptäckte att de fortfarande lever, t.ex. på Sumatra där det finns liknande historier? Arkeologerna har ju fastställt att Homo Floresiensis tillverkade verktyg och för att komma till Flores måste de ha passerat öppet hav - där har aldrig varit funnits en landbrygga under istiderna. Alltså var de intelligentare än den lilla hjärnstorleken antyder. Hela begreppet "mänsklig" kan behöva omprövas.

Jag hade velat se oss möta en helt annan människa, utforska denna människas tankar och föreställningsvärld och utbyta erfarenheter. Med en annan, intelligent, människoart hade vi fått nya argument mot de rasister som hänger upp sig på hudfärg inom Homo Sapiens Sapiens - om sådana är mottagliga för argument förstås... Med två olika arter människa som lever sida vid sida på jorden skulle vi få ett helt annat perspektiv på vår ställning på jorden.

Som vanligt är det ingen lätt tillvaro om man skall vara bokstavstroende. De som hävdar att "Gud skapade människan till sin avbild" kommer att få problem om det finns två sorters människor som ser helt olika ut. Tyvärr är väl det troligaste att den lilla människan utrotades av den stora. Kains ättlingar besitter jorden.

Inlagt 2004-11-09 08:34 | Läst 5416 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiotvå med siffror i fältet här

E S (2004-11-09 18:34)
Roligaste kommentaren jag läste i någon tidning (DN?) var att de kroppsligt var rätt lika hober.

Homo Sapiens utrotade alltså hoberna... *s*
Tilia (2004-11-09 14:24)
Sambandet mellan intelligens och hjärnstorlek är inte absolut, utan relativt: hjärnstorlek i förhållande till kroppsstorlek ska tydligen ge ett hum om intelligensen. Någonstans läste jag att Homo floriensis hade liten hjärna även i förhållande till kroppsstorleken, men jag vet inte säkert om det verkligen kom från artikeln i Nature.