Barnsidan - Barnläkaren
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Barnläkaren

Vad man blir illa berörd av hela den här situationen med den häktade barnläkaren som misstänkt ha dödat ett barn avsiktligt genom att ge starka mediciner.

Jag vet egentligen inte vad jag ska tro, men har ju inte fått så många detaljer. Men om jag förstår det rätt har man (i samråd med föräldrar) bestämt att stänga av den livsuppehållande behandlingen i respiratorn eftersom allt hopp var ute för flickan. Så här skriver läkarförbundet

– Båda de här läkemedlen ger man som ångestdämpande och smärtlindrande till döende patienter. I det här fallet hade man stängt av respiratorn, för att man bedömde patientens tillstånd som utsiktslöst. Även små patienter som inte kan säga vad de känner kan uttrycka att de både har smärta och är ångestfyllda. Därför ger man läkemedel för att allt ska vara lugnt och stilla tills de somnar in, de ska inte behöva plågas.

Det är väldigt tragiskt för föräldrarna att förlora sin lilla dotter. Men jag förstår inte hur de tänker när de går till polisen och åklagare med det här. Allt hopp var ju ute, respiratorn stängdes av för att hon skulle slippa plågas mer. Är det dråp att stänga av respiratorn och hjälpa flickan dö en stilla och fridfull död? 

Missar jag något?

 

Inlagt 2009-03-06 21:47 | Läst 10892 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiofyra med siffror i fältet här

Mia Althoff (2009-03-11 08:13)
Har någon misskrediterats så är det väl åklagaren och rättsväsende...?
Mustardseed (2009-03-09 17:15)
Tova, jag ifrågasätter inte att det anmälts, det jag reagerade på var hur du så bestämt skrev att det finns bevis "annars hade det inte gått så långt". Det är där du gör misstaget att tro att bara för att någon anmälts och häktats så finns det bevis - så enkelt är det inte. Inte förrän flera dagar in på häktningen måste bevis föras fram och inte ens då betyder det ju att den häktade är skyldig. I det här fallet hade ju inga medicinska experter anlitats innan häktningen genomfördes - ganska speciellt tillvägagångsätt.
Mia Althoff (2009-03-08 22:03)
Hade man velat utreda fallet ordentligt för att få reda på vad som hänt skulle de anmält till socialstyrelsen. Åklagare och polis har ingen medicinsk kunskap. Inga förutsättningar alls för att förstår hur beslut tas.
Dessutom är det inte rättsmedicin som anmäld detta till polisen, det var åklagare som "råkade" uttrycka sig lite slarvigt så det skulle verka så.
Ju mer jag läser om detta, desto mer övertygad är jag om att läkaren kommer frias helt.
Mia Althoff (2009-03-07 21:20)
Det här handlar ju inte om sköterskan som gav fel dropp, det handlar om ifall läkaren dräpte ett barn utom allt hopp när hon gav lugnande och smärtstillande för att dämpa andnöd och ångest när de tog bebisen ur respiratorn.
Av det som har framkommit, t.ex i DN idag, så är det helt normalt att ge dessa mediciner till både barn och vuxna som bedöms vara så sjuka att livsuppehållande behandling bara förlänger lidandet.

Jag förstår också att det måste vara fruktansvärt att förlora sitt barn, att man till varje pris vill hitta en syndabock. Det är inte meningen att barn ska dö - så är det ju bara!

Men det här känns ju så missriktat. Och inte till gagn för nån, jag tycker det känns som åklagaren gör de här föräldrarna en riktig björntjänst. Varför har åklagaren inte bett någon göra en medicinsk bedömning av fallet innan hon går vidare? Det är klart det verkar hemskt "på pappret" att bebin hade så höga doser mediciner som det står i rättsmedicins papper. Men barnet var ju ändå dömt att dö, varför inte låta det som skulle ske ske så skonsamt som möjligt.
A O (2009-03-07 16:42)
Det låter ju som om läkaren handlat enligt de regler som fanns på sjukhuset. Nu blir väl nästa puck att spädbarn ska få dö i ångest och värk eftersom det blir för viktigt att inte överdosera.

Fast liksom Tova så förstår jag föräldrarnas vanmakt. Men det finns väl några andra än läkaren som försökt rädda barnet att ta ut den på?
Mustardseed (2009-03-07 15:12)
Tova- du begår i ditt resonemang ett ganska vanligt misstag, du dömer personen som här häktad och står inför åtal som skyldig innan domstolen har gjort sitt jobb. Det är inte alls säkert att läkaren är skyldig - det är inte åklagarmyndigheten som dömer, det är domstolen. Hon kan frias och hon kan fällas - först då vet vi om hon är skyldig eller ej. Döm inte en person för att hon är åtalad, då försvinner all rättsäkerhet i landet.