Barnsidan - Barnen som inte passar in
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Barnen som inte passar in

DN.se har gjort presentation av foton, text, ljud och rörlig bild för att synliggöra familjer där barn har neuropsykiatriska handikapp (adhd, aspergers, autism t.ex). Det finns ingen samlad bild av hur många dessa familjer är, vilka diagnoser det handlar om och vilka svårigheter de har i vardagen.

Klicka här för att läsa och se presentationen "Livets hårda skola"

Flera av de familjer som medverkar i presentationen vittnar om sorgen att få en diagnos, kampen för sina barn och behovet av stöd från skola och samhälle. Ett stöd som måste finnas där varje dag, året runt. Lov som vardag. År efter år.

T.ex kan det vara så att ett barn får gå i speciell resursskola, där mår barnet bra, lär sig saker och utvecklas. För det "straffas" barnet med att efter en tid få återgå till den vanliga skolan, eftersom allt har sett så bra ut på resursskolan. Det resonemanget kan ju inte utgå från annat än okunskap. Skulle t.ex aspergers eller autism vara nån sjukdom som man kan "botas" från eller hur tänker de?

Den barnneurolog som intervjuas i presentationen berättar att det även finns andra - "vanliga" barn - som inte klarar dagens skola där barnet måste kunna ta mycket ansvar, jobba i grupp och efter eget huvud. Barn med adhd och även vissa andra barn skulle må bättre och få bättre resultat om de fick hjälp med mer struktur.

Kort sagt - intressant ämne och fint presenterat utan nån "tragik" eller nåt "gnäll" som liknande reportage ofta vinklas med.

 

 

 

 

 

Inlagt 2009-06-22 12:42 | Läst 7353 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosex med siffror i fältet här