Barnsidan - Att komma hem ska inte vara som en schlager
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Att komma hem ska inte vara som en schlager

Jag älskar att vara hemma så mycket att det kanske gränsar till inskränkthet. Det kan ibland gå flera veckor utan att jag åker till stan eller upplever något mer extravagant än hämtningar och lämningar av barn samt storhandlingar på närmaste Ica. Men jag stortrivs hemma och nöjer mig med de utsvävningar modern teknik kan erbjuda (läs: surfa, glo på TV, skicka SMS). Mitt hem är min borg.

Många kvinnor upplever att hemmet är ännu en källa av stress och krav. När de kommer hem från ett jobb där chefen kanske kräver omänskligt mycket och kollegorna snackar bakom ryggen så skulle de behöva komma till en lugn och trygg plats utan massa krav.

Istället upplever de ännu mer krav, ännu mera stress när de kommer hem. Alla måsten som pockar i form av oputsade fönster, dammråttor i hörnen, gympapåsar att packa och gamla matsäckar att rensa. Etc. Och så vidare. Lägg till de alla de mer eller mindre uttalade krav från man, barn och sig själv att vara problemlösaren, projektledaren och målvakten som parerar för och fångar upp allt som kan störa livspusslet.

För sån är ofta kvinnans roll. Hon löser det mesta, har hela familjens schema i huvudet och håller alla bollar i luften. Stress är skadligt i många hänseenden, och allt fler kvinnor drabbas allt tidigare av hjärtproblem.

Jag förstår om kvinnor inte alltid ser fram emot att komma hem. Jag tycker att alla ska känna att hemmet är en plats där man känner sig trygg, avspänd och uppskattad för den man är istället för vad man gör. Först då kan man koppla av och göra sig redo att möta en större och mer kravfylld omvärld.

Jag tycker Per Hagman har fel när han säger att komma hem ska vara som en schlager. Schlager för mig är dunder, brak och stora känslor. Inget av det vill jag hitta hemma - att komma hem ska vara som sakta vågskvalp eller nåt.

Inlagt 2008-03-04 07:17 | Läst 6370 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nitton med siffror i fältet här

Mia Althoff (2008-03-10 09:43)
man kan ju inte utgå från att alla tänker och gör som man själv gör. bara för du upplever att stressen är jämlikt fördelad hos er betyder ju inte att alla har det så... jag tror scb mfl har bättre koll på generella läget.
Mia Althoff (2008-03-09 09:15)
att män inte klagar på sina kvinnor beror nog på att det inte "ingår" i deras roll.

Faktum är att kvinnor faktiskt GÖR mer jobb. Enligt SCBs skrift "På tal om kvinnor och män"

"Sett över veckans alla dagar arbetar kvinnor och män lika
mycket, ca 8 timmar per dag. Kvinnor arbetar lika mycket
betalt som obetalt medan män arbetar dubbelt så mycket
betalt som obetalt."

"Under en vecka utför kvinnor drygt 28 timmar och män
nästan 20 timmar obetalt arbete."

Sen finns det flera vetenskapliga studier där man på olika sätt har medicinskt bevisat att kvinnors stressnivåer peakar när de kommer hem. Googla på "ökade stressnivåer kvinnor" eller så, så hittar du flera källor.

Jag tycker inte att man bara kan vifta bort detta med att "bara tjejer gnäller". Ja, de kanske gnäller mer, men har ofta fog för det (dvs de jobbar mer, är mer stressade och har sämre återämtningsförmåga). Därmed inte sagt att det är deras snubbars fel. Alla har val i livet.
Mia Althoff (2008-03-08 22:27)
Jag vet inte om det är så himla enkelt Tova att alla kvinnor gör si och alla män gör så. Att alla kvinnor ta på sig offerrollen och alla män hukar sig för sina bitterfittor till hustrur. Självklart inte, och jag tror inte du menar det så heller. Men faktum är att kvinnor (neligt SCB) gör mer obetalt arbete, både i och utanför hemmet. Nånstans ifrån kommer alla de här kraven (och jag nekar inte till att minst lika många män känner krav), och de tär. Kanske extra mycket på kvinnor eftersom de enligt undersökningar får högre stressnivåer och blodtryck när de kommer hem, medan männens sjunker. Det är vad man kommer fram till i undersökningar, dvs det är inte så att kvinnor gnäller och spelar utarbetade, de har faktiskt en högre arbetsbelastning.

Allt jag önskar alla män och kvinnor i detta land är en lugn plats där man kan landa i kravlöshet och inte behöva känna sig påpassad av vad/vem det nu månde vara. För mig är hemmet den platsen.

Just nu går en skitlöjlig reklam för blutsaft på tv. Den går nåt i stil med "att när man som kvinna avslutat sin dag är det mycket kvar som väntar hemma" i bakgrunden rullar en massa ord "läxläsning", "laga mat", "putsa fönster", "föräldramöte" etc. Kvinnan i reklamen menar att för att orka med allt detta så måste man ta blutsaft. Visst, det är väl bra att måna om sitt järnvärde, men vore det inte vettigare att börja i ändan "vilka av dessa krav kan jag skära bort och vilka kan jag dela med mig av?".

Happy kvinnodag allihop! :)
hsirwall (2008-03-04 10:25)
Ja, jag håller med dig Mia! Ett lugnt och behagligt vågskvalp ska det vara...

Jag är som du - älskar att vara hemma och att komma hem, trots att det ibland yr dammråttor kring benen och fönstren är så fulla av kladdiga små handavtryck att man knappt ser om det regnar eller bara är lite smådisigt.