Barnsidan - Att amma sin bebis - eller inte
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Att amma sin bebis - eller inte

Amning är ett ständigt aktuellt ämne som många har åsikter om. En del tycker att man i jämställdhetens namn ska flaskmata för att på så sätt kunna engagera pappan i de intima matningssituationerna. Även myndigheter blandar ihop fakta med tyckande ibland, det kunde man t.ex se i Livsmedelsverkets gamla rekommendationer om amning och alkohol. Nu har man ändrat rekommendationerna, eftersom forskning har visat att ett måttligt alkoholintag inte påverkar bröstmjölken i nån hälsofarlig riktning.

Jag tycker det är bra om föräldrar idag tar beslut utifrån vetenskapliga fakta och väl underbyggd forskning. Enligt en europeisk studie gjord på 15.000 barn har barn som helammats sina första 4-6 månader en lägre risk för att bli överviktiga. Detta och även detta tycker jag är fakta som är värda att väga in i mitt privata beslut att amma eller inte. Vad andra tycker eller vad som är trendigt tycker jag man ska väga in i sitt beslut.

När det gäller vad som är "rätt" och "fel" för dig och ditt barn så är svaret att du måste läsa på och avgöra själv vad som är och känns bra för dig. Det största felet man kan göra som förälder är att gå emot sin egen uppfattning och vilja för att göra nån annan till viljes.

Vill du flaskmata din bebis - för att du inte kan eller inte vill amma - så vill jag rekommendera Petra Jankov Pichas bok "Att flaskmata". Den innehåller massa fakta om flaskmatning.

Vill du amma din bebis  så vill jag rekommendera dig att läsa på om hur man gör (det ser väldigt enkelt och naturligt ut, men kan vara en svår konst!) och vid behov söka praktisk hjälp hos en amningsmottagning som oftast finns på sjukhuset där du fött barn eller få hjälp och stöd på distans av amningshjälpen.

Inlagt 2012-03-02 13:32 | Läst 19266 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettionio med siffror i fältet här