Barnsidan - Barnsidan
Meny

Barnsidan

Hjärngympa med barnen

Som förälder behöver man inte anstränga sig specielt mycket för att få tillfälle att gympa hjärnan. Bygga lego, spela memory, klura ut sudokon och lägga pussel är utmärkta sätt att hålla igång hjärnan.

Två kul klurpussel jag fastnat för är Tantrix och ett som heter Crazy Campers

Tantrix är ett spel och pussel från Nya Zeeland som har fått bra betyg i flera tester (bla DN och SvD). Tantrixbrickorna är målade med färgband i rött, grönt, gult och blått. Varje bricka är unik och med brickorna kan du både spela spel och lösa olika typer av pussel och till och med lägga patiens!

Läs mer om Tantrix

Crazy Campers är också ett klurigt pussel där man har 11 bitar i olika former som byggas till en färdig campingplats. Med följer några startkort som visar hur en eller två av bitarna ska placeras ut, sen ska man klura ut placeringen för resten av bitarna så att formen fylls ut helt.

Det här kan man lätt klura på ett helt fredagsmys (istället för att titta på Idol, Let's Dance eller annat som inte kräver så mycket av hjärnkapaciteten ;))

Det finns också otaliga digitala hjärngympavarianter, här kommer ett axplock av bra webbsidor med hjärngympaövningar och arbetsminnesövningar

http://www.gamesforthebrain.com/swedish/

http://www.spaceminespatrol.com/

http://www.kunskapsstjarnan.se/gym.php

(Fyll gärna på länkar i kommentarsfältet om du har hittat bra sajten med hjärngympa- och kluriga pusselövningar)

 

Skrivet av: Barnsidan
taggar
hjärngympa  
Postat 2011-01-24 21:04 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ser ut att bli en bra biovår!

Att se på film med barnen är bland det bästa jag vet. På jullovet såg vi om en massa gamla Pixar-filmer, som Monsters Inc och Toy Story (1, 2 och 3). Det som är bra med många barn/familjefilmer är just att man kan se om dem flera gånger och upptäcka nya saker, nya repliker och nya fyndigheter i samma gamla berättelse.

Från istid till Rio

En annan favoritfilm är Ice Age (som ju även den fått flera uppföljare) och nu har jag sett på SF.se att det kommer en ny film från samma gäng - en film som heter kort och gott - Rio!

Vi får följa med den flygrädde burfågeln Blu som lämnar sitt trygga hem
och beger sig till den vilda brasilianska djungeln för att söka rätt på
andra av samma art som honom.

Enligt regissören Saldanha kommer filmen innehålla mycket musik och det tycker jag verkar lovande!

Kolla här på trailern på youtube:

8 april har Rio premiär i Sverige.

Lilla Anna och Långa Farbrorn

En annan film som sedan gått upp på biograferna är "Var inte rädd Långa Farbrorn" där figuren Lilla Anna visa Spöket Laban-filmer för Långa Farbrorn. På sistone har ju gamla kära Spöket Laban blivit filmatiserad på ett (i mitt 70-talisttycke) riktigt bra sätt. Samma team som gjort Spöket Laban-filmerna ligger bakom Var inte rädd Långa Farbrorn. Min treåring är helt eld och lågor!

Kolla filmtrailer

Filmen visas på svenska biografer från 14 januari 2011.

Traslligt värre

Disney kommer med en ny film som enligt trailern verkar hysteriskt kul - Trassel!

Kolla trailer

Trassel har premiär 4 februari 2011.

Sist med inte minst - Kung Fu Panda 2!

Svensk premiär 10 juni 2011. Lång väntan alltså. Men mycket kul att se under tiden!

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2011-01-16 20:52 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Världen är full av möjligheter

Sedan förra vårens upphetsade debatt om att skolor och förskolor kräver så mycket föräldranärvaro har jag läst kommentarer, blogginlägg och funderat och kommit fram till att

1. Det är inte så att skola och förskola kräver föräldranärvaro. Det är högst frivilligt att delta i de allra flesta aktiviteter, insamlingar och jippon. Visst kan det vara så att det lokalt förekommer att det "krävs" en massa föräldraengagemang, men oftast verkar den hetsen komma från andra föräldrar - inte skolan. Våga säg nej, eller ta upp det på föräldramöten!

2. Föräldrar är osäkra och verkar bara mäta sin kompetens som föräldrar i jämförelse med vad de ser att andra föräldrar gör. De borde se på sina barn och få kvitto på att de duger och är kompetenta föräldrar. Att jämföra sig med andra är förödande! Sluta med det och var stolt över dina val och hur du väljer att leva!

Lika sann som fysikens lag om att all massa är konstant är så gäller att föräldrars tid konstant. Alla föräldrar har lika mycket tid - 24 timmar varje dygn. I vårt härliga fria land har man massvis med möjligheter att styra hur timmarna ska fördelas.

Man måste respektera att alla inte gör samma val och det finns inte val som är "bättre" eller "sämre" i nåt slags generellt perspektiv. Vad som är "bra" eller "dåligt" avgörs väl på det privata planet, vad som passar för familjen sett från den situation de har?

Om nån vill odla ekologisk ruccola för att ha på sina barn utflyktssmörgåsar - fine! De gör väl avkall på något annat. Vill folk åka på månaders backpackingäventyr i sydostasien så ge dig den på att de avstått nåt annat! Jag avundas folk som bor ute på landet och har massa tid, nästan inga kostnader och ett liv inpå naturen. Men samtidigt kan jag inte se att jag skulle kunna avstå allt som en sån livstil kräver att man avstår från. 

Det råder inte brist på möjligheter i vårt land, det svåra är att välja de möjligheter som passar bäst. Och bara du vet vad som passar bäst, låt inte andra föräldrar och förståsigpåare pådyvla dig det.

Helene, fortsätt satsa på din politikerkarriär. Du är grym! Ta tillvara på den möjligheten, och ha inte dåligt samvete för att du inte har tid att ta tillvara på en massa andra möjligheter.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2011-01-13 21:58 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hej hallå 2011 - och om magsjuka

Tänk att det redan har blivit ett nytt år - 2011! Jag hoppas ni alla har haft en skön jul- och nyårshelg. Efter nästa tre veckors ledigt med nästintill inget på schemat känns det härligt att gå tillbaka till jobbet och välkomna rutiner igen. 

Många passar på att åka utomlands över jul- och nyår, kanske för att fly all jäkt och stress men förmodligen framförallt att slippa undan mörker och kyla och istället koppla av med sol, bad och värme. Tyvärr är det en del som blir magsjuka under sina resor och även om det är lindrigt så förstör det ju mycket av vistelsen. Smittskyddsinstitutet har gjort en sammanställning över de länder där risken är störst, men också berättat om hur man enkelt själv kan minska risken. Väl på främmande och exotiska platser vill man ju utforska även matkulturen!

De två bakterier som oftast orsakar magsjuka i form av kräkningar, illamående och diarréer är Campylobacter och Salmonella. Sett i antalet fall ligger Thailand i topp både vad gäller Campylobacter och Salmonella. Spanien resp Turkiet kommer på andra plats i antalet fall. Men det är ju väldigt många som reser till Thailand, Turkiet och Spanien så det är inte konstigt att många smittade varit i just de länderna. Räknar man istället risken procentuellt, dvs med antalet resenärer till och antalet smittade i ett land så är risken störst för Campylobacter i Indien, Marocko och Indonesien. För Salmonella är risken högst i Indonesien, Indien och Thailand.

Totalt sett så går 60% av Campylocbacterfallen att härröra från utlandsförvärvad smitta. För Salmonella är det ännu fler fall som kommer från utlandet; nästan 80%.

Dessa allmänna råd från Smittskyddsinstitutet minskar risken för magsjuka vid utlandsresa:

  • Var noggrann med handhygienen och tvätta händerna efter toalettbesök och innan måltider. Ta gärna med handsprit när du reser.
  • Ät kött, kyckling och fisk som är väl genomstekt och grytor, såser och liknande som är rykande heta.
  • Var försiktig med att dricka kranvattnet i länder där vattenkvaliteten är dålig. Tänk även på att iseni kylda drycker kan komma från kranvatten.
  • Tänk på att sallader, grönsaker och frukter kan ha bevattnats eller sköljts i smutsigt vatten och om dessa inte upphettas kan bakterier från vattnet göra dig sjuk.
  • Bufféer och gatumat - mat som står framme länge i värmen och fukten ger bra förutsättningar
    för bakterietillväxt. Ät mat som ser fräsch ut och som luktar och smakar gott.
  • Små barn bör vara extra försiktiga med vad de äter, som regel är barn nämligen känsligare för
    infektioner än vuxna.

Läs mer på smittskyddsinstitutet.se

 

 

 

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2011-01-11 20:49 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Terminens första dag börjar med... tada.. studiedag!

Är det inte fantastiskt att vårterminen börjar med en studiedag i skolan? Well, well, det är som det är och i år hade vi dessutom tur att förskolans planeringsdag var samma datum. Men det blev ju som en extradag på jullovet och efter lekar i snö, skridskor på spolade bollplanen så kände vi att det var dags för lite bowling.

Med skydd i rännorna så kloten nästan alltid har ner nån kägla och tuff discobelysning är bowling en kul aktivitet för alla i vår familj.

Skrivet av: Barnsidan
Postat 2011-01-11 20:49 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook